Ιστορικές αναφορές

Χαιρετισμός του Καλλιτεχνικού διευθυντή κ. Αντώνη Παπαδόπουλου

Η καταιγιστική ανάπτυξη της ταινίας μικρού μήκους διεθνώς τις τελευταίες δύο δεκαετίες, την έχει αναγάγει σε μια αυτάρκη καλλιτεχνική δημιουργία.

Το πεδίο της μικρού μήκους είναι πρόσφορο για την άσκηση της Κινηματογραφικής Τέχνης από τους νέους κινηματογραφιστές αλλά και κατάλληλο για επιστροφή στη «μικρή» κατηγορία μεγάλων αναγνωρισμένων σκηνοθετών.

Τα Κινηματογραφικά Φεστιβάλ συμβάλλουν τα μέγιστα – αν όχι καθοριστικά – στην ανάπτυξη της Κινηματογραφικής Τέχνης και την προαγωγή της Εθνικής Κινηματογραφίας . Ένα απ’ τα πιο σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ είναι το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Και αποκτά μεγαλύτερη ακόμα σημασία ότι είναι ένας απ΄τους πλέον επιτυχημένους πολιτιστικούς θεσμούς της περιφέρειας. Ένας θεσμός-πρότυπο άριστης συνεργασίας της πολιτείας, του ΥΠΠΟ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Δήμου Δράμας.

Η ευρωπαϊκή δυναμική τις τελευταίες δεκαετίες εξάλλου, έχει καταδείξει ότι δεν μπορεί να υπάρξει σημαντική πολιτιστική δραστηριότητα στην περιφέρεια, χωρίς τη συνεχή, συνεπή δράση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το Φεστιβάλ Δράμας δημιούργησε το πλέον κατάλληλο, φιλόξενο κουκούλι για τη νέα Ελληνική Κινηματογραφία. Ο στόχος που είχαμε θέσει εξ αρχής, δηλ. ο νέος κινηματογραφιστής να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντός μας, έφερε τα αποτελέσματά του. Η επιβράβευση, η διεθνής αναγνώριση, η θερμή ανταπόκριση φορέων και δημιουργών αλλά και η μεγάλη ανάπτυξη του 30ετούς θεσμού καθώς και η 13ετής πετυχημένη διεθνής πορεία του, αποτελούν το θεμελιώδες κίνητρό μας, για νέες αναζητήσεις και θέτουν επιτακτικά το αίτημα που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης: την επίσπευση του έργου της Καπναποθήκης «Περδίκα».
Το έργο θα λύσει κτιριακές ελλείψεις, θα προσδώσει νέα δυναμική και θα αποτελέσει για την πόλη της Δράμας ένα κύτταρο υψηλής ποιότητας για την κινηματογραφική και καλλιτεχνική δημιουργία, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της εβδομάδας του Φεστιβάλ αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συνεχίζουμε την αποθησαύριση του πλούσιου Κινηματογραφικού Αρχείου της ΕΡΤ, την παρουσίαση σε πρώτη παγκόσμια προβολή σημαντικών γεγονότων, διεθνούς ενδιαφέροντος.

Η συνεργασία του Φεστιβάλ με τους σημαντικότερους φορείς πολιτιστικής διπλωματίας που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας προσδίδει ιδιαίτερο κύρος στη φετινή διοργάνωση.

Το Φεστιβάλ της Δράμας εισέρχεται καταξιωμένο και κραταιό στην Τρίτη δεκαετία του. Ζωντανός οργανισμός που αφουγκράζεται , ανανεώνεται, επιμένει και διατηρεί τους πρωταρχικούς του στόχους. Την προαγωγή της Κινηματογραφικής Τέχνης και την σύνδεση με την Τοπική Κοινωνία.
Γιορτάζουμε την μέχρι τώρα πορεία μας μελετώντας , ερευνώντας, καταγράφοντας.
Αυτή η κριτική αποτίμηση θα λάβει τη μορφή τριών εκδόσεων.

Αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους κινηματογραφικούς φορείς και ιδιαίτερα τους σκηνοθέτες (ΕΕΣ) και τους τεχνικούς (ΕΤΕΚΤ) που είναι άλλωστε οι ιστορικοί συμπαραστάτες αυτού του θεσμού.

Ιδιαίτερα ευχαριστώ το Δήμο αυτής της εξαιρετικά φιλόξενης πόλης καθώς και τους τοπικούς φορείς που ποικιλοτρόπως στηρίζουν το Φεστιβάλ μας.

Και φέτος η ΕΡΤ, το ΕΚΚ, το ΙΟΜ ήταν ένθερμοι υποστηρικτές μας στους οποίους και απευθύνω τις ευχαριστίες μας.

Μια εβδομάδα πλούσια σε εικόνες, συναισθήματα, ιδέες, γνωριμίες μας περιμένει. Ας την απολαύσουμε!