Ιστορικές αναφορές

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 27ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΡΑΜΑ 19-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κυριακή, 19/09/04

Η ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 27ου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΑΙ 10ου ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ

Για μια ακόμη μια χρονιά, όλοι, αρχές του τόπου, άνθρωποι του κινηματογράφου, φίλοι της έβδομης τέχνης και πλήθος δραμινών έδωσαν το δυναμικό παρόν στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Η έναρξη του 27ου ελληνικού και 10ου διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, τελέσθηκε με κάθε λαμπρότητα στην αίθουσα του Κινηματογράφου «Ολύμπια» και σήμανε την αρχή της γιορτής των κινηματογραφιστών ταινιών μικρού μήκους.Την τελετή χαιρέτησαν: ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Διαγόρας Χρονόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο Νομάρχης Δράμας Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης, ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. Φεστιβάλ Θωμάς Μαργαρίτης, ο πρώην Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης, ο Βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο Γενικός Διευθυντής του British Council Desmond Lauder, ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 27ου ελληνικού Φεστιβάλ Τάσος Μπουλμέτης και η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του 10 ου διεθνούς Φεστιβάλ Susannah Gent.

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ/ΝΤΗ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Στόχοι και ζητήματα που κατακτήθηκαν…

Στο θεσμό, στις προτεραιότητες και στις προκλήσεις που κατέκτησε ο θεσμός, αναφέρθηκε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος: «Ευχαριστούμε πολύ που ήρθατε σ’ αυτή τη γιορτή του κινηματογράφου. Το Φεστιβάλ της Δράμας στην 27η επέτειό του βρίσκεται σε ένα σημείο που μας επιτρέπει να πούμε ότι εκπλήρωσε βασικούς στόχους που είχε θέσει εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτα απ’ όλα ήταν ο νέος κινηματογραφιστής να είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος. Το τηρήσαμε, το κάναμε πράξη. Και τώρα πια αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Τοπική Αυτοδιοίκηση – το Δήμο Δράμας. Όπως γνωρίζετε το Φεστιβάλ είναι μια Δημοτική Επιχείρηση με δύο εταίρους, το Δήμο και το Υπουργείο Πολιτισμού. Απόψε βέβαια δεν έχουμε κοντά μας εκπρόσωπο του Υπουργείου, αλλά θα είναι στην τελετή λήξης. Ο Δήμος της Δράμας εκπλήρωσε στο ακέραιο και με το παραπάνω τις πρώτες υποχρεώσεις που απέρρεαν από την προγραμματική σύμβαση που υπογράφτηκε το 1996 και που ολοκληρώνεται σε δύο χρόνια. Το μεγάλο μας αίτημα είναι η αναβάθμιση και η ανανέωση αυτής της σύμβασης και η πολιτεία να σκύψει περισσότερο στο Φεστιβάλ της Δράμας».

Ο ζωτικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης…

Από τις πρώτες προσπάθειες, στον καταξιωμένο θεσμό και, στη συνέχεια, στη διεθνή αναγνώρισή του, το Φεστιβάλ Δράμας δεν θα μπορούσε να έχει επιβιώσει δίχως την αμέριστη και ουσιαστική γενναία από κάθε άποψη ενίσχυσή του από το Δήμο Δράμας, δήλωσε ρητά ο κ. Παπαδόπουλος: «Ο Δήμος Δράμας έχει κάνει τόσα για τον κινηματογράφο, έχει δώσει τόσα λεφτά, όσα δεν έχουν δώσει όλοι οι Δήμοι της χώρας μαζί. Και εμείς οι κινηματογραφιστές είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό. Και είμαστε ευγνώμονες επίσης και για ένα άλλο στοιχείο, το οποίο δεν είναι πολύ σύνηθες στη χώρα μας. Ο κινηματογράφος, το Φεστιβάλ μας, αυτός ο θεσμός, αντιμετωπίστηκε με πολύ σεβασμό από όλα τα κόμματα από όλες τις παρατάξεις του Δήμου. Θέλω να ευχαριστήσω τους Δημάρχους που έχουν περάσει, τον Σωκράτη Δημητριάδη, τον Μαργαρίτη Τζίμα και τον καινούργιο Δήμαρχο Θωμά Μαργαρίτη. Χωρίς την προσωπική τους συμβολή δε θα μπορούσε να σταθεί το Φεστιβάλ. Υπήρξαν δύσκολα χρόνια, που έλεγα στον πρώην Δήμαρχο Μαργαρίτη Τζίμα, ότι ο Δήμος είναι ο αιμοδότης του Φεστιβάλ. Αν δεν υπήρχε ο Δήμος, δε θα μπορούσε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το Φεστιβάλ. Φτάσαμε όμως σε ένα σημείο, που ο Δήμος έχει δώσει ότι του ήταν δυνατό με το παραπάνω και είναι η σειρά της πολιτείας να έρθει σε αυτό το επίπεδο του Δήμου».

Η φετινή διοργάνωση…

«Νομίζω ότι φέτος έχουμε να παρουσιάσουμε ένα πολύ καλό Φεστιβάλ. Υπάρχει ένα πολύ καλό πρόγραμμα το οποίο βέβαια δεν οφείλεται στο Φεστιβάλ, αλλά στους παραγωγούς. Μας ικανοποιεί και χαιρόμαστε ότι συμβάλλαμε στη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι μόνο το υλικό του κινηματογράφου που παράγει ταινίες πια. Είναι και η ΕΡΤ και έχει αυξηθεί πολύ και ο αριθμός των ελεύθερων παραγωγών. Οι 59 ταινίες που διαγωνίζονται στο ελληνικό πρόγραμμα και περίπου 15 στο πληροφοριακό νομίζω ότι συνιστούν τιμή στην Ελλάδα. Είναι μια μικρή κινηματογραφία. Και πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι κατ’ αρχήν από αυτό. Είναι στην κρίση της λαμπρής κριτικής επιτροπής από εδώ και πέρα για τα βραβεία και τις διακρίσεις που θα δώσουνε», κατέληξε ο Καλλιτεχνικός Δ/ντής.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΔΙΑΓΟΡΑ ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ

«Χαίρομαι και πάλι που είμαι στην πόλη της Δράμας, στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να απολαύσω ταινίες, να απολαύσω την πόλη, να μιλήσω με τους μικρομηκάδες. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στήριξε και θα στηρίζει το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Κάθε χρόνο ανεβάζουμε τον αριθμό των παραγωγών. Προσπαθούμε μέσα στις δυνατότητες που έχουμε να αυξήσουμε και τα ποσά που δίνουμε αλλά κυρίως τον αριθμό των ταινιών, γιατί πραγματικά πιστεύουμε ότι το μέλλον του κινηματογράφου στην Ελλάδα, είναι η γενιά αυτών των μικρομηκάδων. Είναι ένα άλλο επίπεδο κινηματογραφικό σαν γνώση, σαν μόρφωση και σαν έμπνευση και δημιουργία σημαντικών μικρού μήκους ταινιών. Απόδειξη, για πρώτη φορά ουσιαστικά ταινίες ελληνικές έλαβαν μέρος στα διαγωνιστικά κομμάτια των πολύ μεγάλων Φεστιβάλ του κόσμου. Φέτος είχαμε ταινίες μικρού μήκους στη Βενετία, στο Τορόντο, στο Μόντρεαλ και φυσικά στα γνωστά Φεστιβάλ που είναι αποκλειστικά για Ταινίες Μικρού Μήκους. Από τη Δράμα ξεκινάνε όλες αυτές οι ταινίες. Αν δεν υπήρχε το Φεστιβάλ της Δράμας δε θα μπορούσαν να πάνε στο εξωτερικό αυτές οι ταινίες, γιατί εδώ είναι το σχολείο, εδώ είναι η επιβράβευση των κόπων τους. Το Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου οφείλει να στηρίξει όχι μόνο το Φεστιβάλ της Δράμας, αλλά και τους νέους δημιουργούς».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΚΩΣΤΑ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ

Παραθέτοντας μια σειρά ανθρώπινων αλλά και πολιτικών ερωτημάτων επέλεξε για εισαγωγή στην ομιλία του στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ ο Νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης: « Ζούμε άραγε στον αιώνα της ελεύθερης επικοινωνίας και της ελευθερίας ή στον αιώνα της υποχρεωτικής υπακοής, που κάποιοι πιστεύουν ότι κατέχουν το μονοπώλιο των μηνυμάτων και της Βαβελικής διαφωνίας, αφού τα γλωσσικά ελαχιστομόρια των “σηριαλ” και των “σποτ” δεν αφήνουν περιθώρια συνεννόησης και θυσιάζουν το πνεύμα του ανθρώπου στο όνομα της ποιότητας των αιμοσφαιρίων; Ζούμε άραγε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης των αξιών με σεβασμό στην παράδοση, την τέχνη και τον πολιτισμό ή σε μια εποχή που κοινωνικοί σχηματισμοί θυσιάζουν τον άνθρωπο για το οικονομικό συμφέρον τους; Ζούμε άραγε στο σύνορο της ασύνορης γνώσης και της κατανόησης ή στον εφιάλτη του ασύρματου ή του κινητού Βαρβαρισμού;», για να συνεχίσει παραθέτοντας την άλλη, τη θετική όψη των σύγχρονων προβληματισμών όπως προκύπτει και μέσα από την κινηματογραφική δημιουργία:

«Ο κινηματογράφος μας βοηθά να δώσουμε μία απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα και σε μεγάλο βαθμό συμβάλλει στην προετοιμασία των θεσμών, χωρίς να ανακόπτει την ανάπτυξη, βγάζοντας τον άνθρωπο από την απομόνωση. Ακόμη ο κινηματογράφος διαπλάθει προσωπικότητες και συνειδητοποιημένους πολίτες. Δίνει απάντηση σε κοινωνικά προβλήματα που κανένας δε δικαιούται να τα αγνοεί. Υπαγορεύει τη σωστή ατομική, συλλογική και κοινωνική συμπεριφορά του ατόμου-πολίτη-ανθρώπου και υποδεικνύει τις αρχές πάνω στις οποίες πρέπει να χτιστούν οι νέες αξίες και σχέσεις των πολιτών. Οι δημιουργοί στο χώρο του κινηματογράφου αποτελούν το τμήμα της κοινωνίας μας που αντανακλά τις αντιθέσεις της και δανείζεται τους σκοπούς της. Με φαντασία και τόλμη προετοιμάζουν το νέο κόσμο, διαπλάθουν τη νέα ελπίδα και ξαναζωντανεύουν το λησμονημένο άνθρωπο.

Μία σοβαρή πνευματική – πολιτιστική – καλλιτεχνική εκδήλωση, όπως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, δεν είναι μόνον εκδήλωση μιας ομάδας ανθρώπων, αλλά διέπεται από μια εσωτερική τριπλή σχέση δημιουργίας, που αφορά το κοινωνικό σύνολο στην ολότητά του, όπου όλες οι ομάδες του συμμετέχουν ως ισοβαρείς παράγοντες. Πρώτα οι καλλιτέχνες, οι οποίοι ζώντας ενεργά μέσα στο ίδιο κοινωνικοπολιτικό σύνολο, δημιουργούν αντλώντας από κοινές εμπειρίες και καταβολές στοχεύοντας στην ανέλιξη της κοινής αρετής. Από την άλλη θεατές – πολίτες, σύμφωνα με τις επιταγές των εποχών, διαγράφουν τα πλαίσια και καθορίζουν τους στόχους του καλλιτεχνήματος, με τη μέθεξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι θεατές είναι πάντοτε σημείο αναφοράς κάθε ταινίας».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Γ.Γ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αγγελόπουλος χαιρέτησε την τελετή έναρξης Φεστιβάλ και εξέφρασε τη χαρά του να παρευρίσκεται ανάμεσα σε ανθρώπους του κινηματογράφου. Επεσήμανε τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα προόδου του θεσμού, τόσο για την ευρύτερη περιοχή, όσο και για τη χώρα μας και δήλωσε ισχυρός υποστηρικτής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη σημασία της ταινίας μικρού μήκους στον ελληνικό κινηματογράφο και γενικότερα για τον πολιτισμό και τόνισε πως Τοπική Αυτοδιοίκηση και πολιτεία θα πρέπει να συνεχίσουν να στηρίζουν δυναμικά το θεσμό του Φεστιβάλ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΘΩΜΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ

Ζεστό καλωσόρισμα…

«Η Δράμα αγκαλιάζει σήμερα και διευρύνει για 27η συνεχόμενη φορά, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και το 10ο Διεθνές. Η πόλη φιλόξενα υποδέχεται τους καταξιωμένους Έλληνες και ξένους δημιουργούς με τις ανανεωμένες τους προτάσεις. Με αγάπη, μεράκι και τόλμη, οι άνθρωποι του τόπου μας που διαχρονικά αφοσιώθηκαν στη σπουδαιότητα του θεσμού, επίπονα διεύρυναν τη διοργάνωση και διέψευσαν δυσοίωνες εκτιμήσεις: Φέτος, για 10η χρονιά, υποδεχόμαστε σπουδαίες προσωπικότητες της διεθνούς κινηματογραφίας. Άνθρωποι απ΄ όλες τις γειτονιές του κόσμου έρχονται στη Δράμα, για να παρευρεθούν στην ετήσια διεθνή κινηματογραφική συνάντηση» , ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική πορεία ενός θεσμού, που αναπτύσσεται γοργά: «Σήμερα, ο θεσμός του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, βρίσκεται σε μια από της πλέον δημιουργικές περιόδους του, και αυτό είναι αποτέλεσμα μιας σπουδαίας συλλογικής και συστηματικής προσπάθειας. Η επιτυχία και η ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση και εμπλουτισμός του Φεστιβάλ έχει ενδυναμώσει σημαντικά την παρουσία της πόλης μας στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη. Όλα αυτά τα χρόνια, εκτιμούμε ότι αποδείχτηκε πως η πόλη μας μπορεί να αντεπεξέλθει σε μεγάλες προσδοκίες. Ο Δήμος μας επιδιώκει το Φεστιβάλ να διευρύνει στο μέγιστο την αποδοχή του, τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας των Δραμινών πολιτών, αλλά και σε σχέση με τους ανθρώπους της εθνικής και της παγκόσμιας κινηματογραφίας. Στην κατεύθυνση αυτή, προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη. Στην όμορφη φθινοπωρινή Δράμα, με το φετινό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, είναι βέβαιο ότι η ζωή συνεχίζεται με περισσότερο φως, λιγότερη μοναξιά, περισσότερη ομορφιά, μέσα σε ένα περιβάλλον τέχνης και πολιτισμού, όπως το οραματιζόμαστε για τη ζεστή, ανθρώπινη κοινωνία της πόλης που υπηρετούμε».

Ωφέλιμη αναδρομή στην ιστορία του τόπου και του θεσμού

Ο Δήμαρχος στη συνέχεια ξεδίπλωσε προσεκτικά και χρηστικά την κινηματογραφική ιστορία της Δράμας, αποδίδοντας πιστά τις δυσμενείς συνέπειες της τηλεοπτικής και ποδοσφαιρικής «εισβολής» στις ελληνικές οικογένειες σε ότι αφορά τον κινηματογράφο. Μέσα από τη μεγάλη κρίση ωστόσο, προέκυψε η πρωτοβουλία των ανθρώπων που ίδρυσαν τη Λέσχη Κινηματογράφου, με εντυπωσιακά όπως έχει αποδειχθεί αποτελέσματα:

«Η Δράμα στα τέλη της δεκαετίας του 60 ήταν μια τυπική επαρχιακή πόλη που φιλοξενούσε περισσότερους από 3000 στρατευμένους. Ο αριθμός αυτός εξηγεί, εν μέρει, γιατί εκείνα τα χρόνια λειτουργούσαν στην πόλη πέντε χειμερινοί κινηματογράφοι και τέσσερις θερινοί, που μάλιστα άλλαζαν έργο δύο φορές την εβδομάδα. Χειμερινά σινεμά ήταν το Αττικόν, Ορφέας, Ολύμπιον, Απόλλων και Αστέρια (παλιότερα και ο Παράδεισος) και θερινά το Έσπερος, Ορφέας, Ολύμπια και Ρεξ (παλιότερα και η Αίγλη). Επομένως η αγάπη των Δραμινών για τον κινηματογράφο έχει βαθιές ρίζες.

  • Στα μέσα της δεκαετίας του 70 η τηλεόραση εισβάλει στη ζωή μας. Η μετάδοση ποδοσφαιρικών αγώνων και των σήριαλ της εποχής συνιστούν μεγάλο πλήγμα κατά του σινεμά. Οι αίθουσες μια προς μια δίνονται προς "αντιπαροχή" και αυτές που μένουν, με τις ταινίες που προβάλουν δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις των κινηματογραφόφιλων. Τότε γεννιέται στην πόλη η Κινηματογραφική Λέσχη Δράμας.
  • Η Κ.Λ.Δ. ιδρύθηκε άτυπα το 1977 και λειτούργησε από την αρχή της με απρόσμενη επιτυχία. Η πρώτη προβολή της ταινίας του Ρόμπερτ Άλτμαν "Μια σφαίρα, ένα αντίο" έγινε την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 1977 στον παμπάλαιο κινηματογράφο Ολύμπιον. Όσοι την παρακολούθησαν θυμούνται πως την ώρα της προβολής κυκλοφορούσαν πάνω στη σκηνή τεράστιοι αρουραίοι με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφορα επιφωνήματα από τους θεατές.
  • Οι προβολές αμέσως μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο Απόλλων. Εκεί, κάθε Τρίτη, συγκεντρώνονταν περίπου πεντακόσιοι φίλοι του σινεμά πολλοί από τους οποίους, ύστερα από την προβολή των ταινιών, συμμετείχαν σε συζητήσεις μέσα στην αίθουσα, που τελείωναν μετά τα μεσάνυχτα.
  • Η Κ.Λ.Δ. λαμβάνει νομική υπόσταση τον Απρίλιο του 1978 και από τη Γενική Συνέλευση εκλέγεται το πρώτο διοικητικό συμβούλιο της που το αποτελούν οι: Θωμάς Γεωργόπουλος, Στέλιος Μακρής, Στέλιος Αναγνωστόπουλος, Κώστας Καραβαγγέλης, Χρύσανθος Χρυσανθόπουλος και Ιορδάνης Κουτσούρης. Πρόεδρος του Δ.Σ. ήταν ο Αλέκος Δερμετζόγλου. Αμέσως μετά τις εκλογές διοργανώνεται εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου με ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους σκηνοθετών από τη Βόρεια Ελλάδα.
  • Το Νοέμβριο του 1978, επί δημαρχίας και με την ηθική στήριξη του Ανέστη Μακρή έγινε το πρώτο διαγωνιστικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, όπου παράλληλα γινόταν προβολή και ταινίας μεγάλου μήκους. Ο κόσμος της Δράμας από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε το φεστιβάλ και θεώρησε ότι τον αφορούσε. Οι απλοί πολίτες, λοιπόν, πατροπαράδοτα ζεστοί και φιλόξενοι με τους ξένους, αλλά και τα μέλη του Δ.Σ. της Λέσχης που επέδειξαν ιεραποστολική αφοσίωση, σε λίγα χρόνια ανέδειξαν το φεστιβάλ σε πανελλήνιο θεσμό.
  • Το 1983, ο Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης αποφασίζει την ενεργό πλέον συμμετοχή του Δήμου Δράμας στο Φεστιβάλ. Μια καινούργια σελίδα γυρίζει για το θεσμό.
  • Το 1985, παρούσης της Υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη και του τότε Σύμβουλου Κινηματογραφίας Μάνου Ζαχαρία, γίνεται η πρώτη κρούση για την καθιέρωσή του ως Εθνικού Φεστιβάλ.
  • Το 1989 με διυπουργική απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Προεδρίας της Κυβερνήσεως το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας αποκτά Εθνικό χαρακτήρα. Το Φεστιβάλ εξοπλίζεται με μηχανολογικό εξοπλισμό.
  • Το 1990 είναι κομβική χρονιά για το θεσμό. Αναλαμβάνει δήμαρχος Δράμας ο Μαργαρίτης Τζίμας. Το Φεστιβάλ αποκτά επαγγελματική βάση και χρόνο με το χρόνο η φήμη του εξαπλώνεται. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 90 καλούνταν στη Δράμα ξένοι κινηματογραφιστές και ξένες αντιπροσωπείες με τους οποίους συζητούνταν οι δυνατότητες αναβάθμισης του Φεστιβάλ.
  • Το 1995 πραγματοποιείται το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ.
  • Το 1997 υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση και πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας λειτουργεί ως Δημοτική Επιχείρηση στην οποία μετέχουν το Υπουργείο Πολιτισμού και ο Δήμος Δράμας. Οι επιχορηγήσεις του Φεστιβάλ είναι πια εξασφαλισμένες και προέρχονται από το ΥΠ.ΠΟ. και το Δήμο Δράμας, ενώ μόνιμος χορηγός και φορέας προβολής είναι η ΕΡΤ Α.Ε. Το φεστιβάλ της Δράμας αποκτά άλλη βαρύτητα και κύρος και προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των δημιουργών».

Στόχοι για το άμεσο μέλλον…

Μέσα από όλη αυτή την επίπονη και εξαιρετικά δημιουργική πορεία δίκαια ο Δήμαρχος Δράμας καλεί την πολιτεία να ανταποκριθεί σε μια ανάγκη επιτακτική: Στη δημιουργία Τμήματος Καλών Τεχνών και Ανώτατης Σχολής Κινηματογραφίας:

«27 χρόνια μετά, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας βρίσκεται στο απόγειο της δόξας του. Πρέπει αυτή η σπουδαία δουλειά που έχει γίνει να συνεχιστεί, το Φεστιβάλ να απλωθεί ακόμη περισσότερο, να ανοιχτεί στους πολίτες. Η Δράμα τις ημέρες του Φεστιβάλ αποκτά ζωή και κίνηση μέχρι τις πρωινές ώρες σαν να 'ναι μεγαλούπολη. Το Φεστιβάλ είναι μια γιορτή για τη Δράμα. Μια γιορτή στην οποία θέλουμε να μετέχουν όλοι. Κινηματογραφιστές και απλοί πολίτες. Και αυτό επιδιώκουμε με τις εκδηλώσεις μας. Η σημασία του Φεστιβάλ για τον ελληνικό κινηματογράφο είναι μεγάλη. Προβάλλει τη δουλειά νέων κινηματογραφιστών και προσφέρει πραγματικές υπηρεσίες στην έβδομη τέχνη. Πιστεύουμε ότι ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες όλη αυτή η σοβαρή δουλειά να μπει σε πιο στέρεες, πιο δημιουργικές βάσεις. Ωρίμασαν πλέον οι συνθήκες ώστε να αποκτήσει η Δράμα μια Ανώτατη Σχολή Κινηματογραφίας. Επιπλέον, έχω την πεποίθηση ότι αξίζει στη Δράμα, αξίζει σε όλους μας, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο η ίδρυση και λειτουργία Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στη Δράμα. Αποδείξαμε σε όλους ότι το αξίζουμε, ότι το δικαιούμαστε. Αποδείξαμε σε όλους ότι η Δράμα και οι Δραμινοί στηρίζουμε και αγκαλιάζουμε κάθε μορφή Τέχνης, κάθε μορφή Πολιτισμού, ότι η Τέχνη και ο Πολιτισμός θα βρίσκουν πάντοτε στη Δράμα φιλόξενο έδαφος για να μεγαλουργήσουν».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

Την τελετή έναρξης χαιρέτησε και ο πρώην και πρώην Πρόεδρος του Φεστιβάλ Δήμαρχος Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης: «Αισθάνομαι πολύ συγκινημένος που βρίσκομαι για μία ακόμη φορά στο Φεστιβάλ της Δράμας για το οποίο δώσαμε πολλούς αγώνες. Ελπίζουμε με αφορμή το συγκεκριμένο Φεστιβάλ να ιδρυθεί στη Δράμα μία Κινηματογραφική Σχολή. Πρέπει επίσης να επισημάνω πως το Φεστιβάλ της Δράμας χαίρει παγκόσμιας αναγνώρισης».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΗ ΤΖΙΜΑ

Παρών στην εκδήλωση ο πρώην Δήμαρχος και νυν Βουλευτής της Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο άνθρωπος και πολιτικός που συμμετείχε με συνέπεια στη μεγάλη υπόθεση ανάδειξης του θεσμού: «Το Φεστιβάλ της Δράμας δε θα μπορούσε να υπάρξει αν δεν υπήρχαν οι άνθρωποι που το στήριξαν, τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, η προβολή των πολιτιστικών δρώμενων από την τοπική τηλεόραση και κυρίως αν δεν υπήρχε η βάση οι νέοι κινηματογραφιστές. Λένε -και το είπε ένας μεγάλος άνθρωπος του κινηματογράφου με παγκόσμια ακτινοβολία- ότι το μέλλον του κινηματογράφου δεν είναι μόνο το παρόν αλλά και το μέλλον. Για να υπάρχει λοιπόν μέλλον στον κινηματογράφο χρειάζεται να επενδύσουμε στο μέλλον του πλανήτη μας κι αυτό είναι η νεολαία μας. Αυτός ο θεσμός πέρασε από πολλές δύσκολες καταστάσεις και αμφισβήτηση: Γιατί στη Δράμα και γιατί όχι στο κέντρο των Αθηνών ή τη Θεσσαλονίκη.

Τολμώ να πω μετά από 14 χρόνια της όποιας προσφοράς στο χώρο αυτό πώς φέτος το καλοκαίρι κατάλαβα το τι εγχείρημα ανέλαβε η Δράμα το 1978 να διοργανώσει ένα θεσμό με πανελλήνια και αργότερα με παγκόσμια εμβέλεια. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ Δράμας με την μορφή των τελευταίων ετών είναι μία διοργάνωση σε μικρογραφία των Ολυμπιακών Αγώνων που ανέλαβε η χώρα μας. Δεν μπορεί να φανταστεί ο απλός πολίτης και πολλές φορές ο άνθρωπος της 7ης τέχνης το τί αγώνας χρειάζεται όχι από εμάς τους πολιτικούς, αλλά από τους ανθρώπους που στήσανε αυτό το θεσμό, τον οργάνωναν κάθε χρόνο, με τις αγωνίες και με τα άγχη, κι όμως ο θεσμός αυτός κρατήθηκε ψηλά και κρατήθηκε ψηλά έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις και τα όποια μικροσυμφέροντα που υποβαθμίζουν ιδιαίτερα τον πολιτισμό. Γιατί όλοι μας, και εγώ και ο άξιος προκάτοχός μου, από τον οποίο έλαβα τη σκυτάλη αλλά και η αντιπολίτευση στα χρόνια τα τελευταία με επικεφαλή τον Γιάννη Παπαδόπουλο, καταλάβαμε πως τουλάχιστον ο χώρος του πολιτισμού πρέπει να είναι έξω από τα πεδία των κομματικών αντιθέσεων. Αν ένας μηχανισμός στον πλανήτη ενώνει τους λαούς, αυτός είναι η τέχνη. Ποτέ δε ρωτάμε το έργο του Μπετόβεν που το θαυμάζουμε, αν ο Μπετόβεν ήταν αριστερός ή δεξιός, ή ακούγοντας ένα θαυμάσιο έργο μουσικής, μία θαυμάσια κινηματογραφική ταινία, αν ο συνθέτης ή ο σκηνοθέτης ήταν της α ή της β παράταξης. Κι επειδή ακριβώς λίγοι είναι οι μηχανισμοί που απέμειναν στον τόπο μας για να ενώνουν τους πολίτες, γι’ αυτό η μεγάλη πρόκληση και για τη Δράμα είναι να παραμείνει ο θεσμός αυτός έξω από τις αντιπαραθέσεις. Αγάπησα το θεσμό αυτό. Η ψήφος του Δραμινού λαού με έθεσε στο Κοινοβούλιο και μάλιστα κυβερνητικό βουλευτή. Και για όσους με ξέρουν να είναι βέβαιοι ότι οι ανεκπλήρωτοι μέχρι σήμερα στόχοι του Φεστιβάλ της Δράμας, θα αποτελούν πεδίο και σημαία διεκδικήσεων και δικές μου αλλά και όλου του Νομού. Και πρέπει να σας πω ότι από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ κερδίσαμε αρκετά πράγματα. Δε συμφωνώ ότι δε κερδίσαμε τίποτα. Ο κινηματογράφος αυτός, που κόστισε περίπου 800 εκατομμύρια δραχμές, τα 600 εκατομμύρια χρηματοδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ότι το 1996 με τον τότε Υπουργό τον κύριο Μπένο, υπογράψαμε την προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Δράμας και Φεστιβάλ και θεσμοθετημένη χρηματοδότηση, ήταν μία επιτυχία της Δράμας. Άσχετα αν το Υπουργείο Πολιτισμού δεν σεβάστηκε ένα ακροτελεύτιο άρθρο της σύμβασης που έλεγε ότι κάθε χρόνο πρέπει να αυξάνει την επιχορήγηση κατά 10%. Και εν πάση περιπτώσει δεν είχαμε το άγχος αν θα μας δώσει το κράτος κι άλλα. Όμως εδώ τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε καινούργια δεδομένα. Ένα καινούργιο κτήριο που αγόρασε ο δήμος μας πριν από δύο χρόνια, μια μεγάλη καπναποθήκη περιμένει να αναπαλαιωθεί για να μπορέσει να αποτελέσει τον μεγάλο χώρο που θα προβάλλονται οι ταινίες, με δύο μεγαλύτερες από αυτήν αίθουσες κινηματογράφου. Και η πορεία του θέματος αυτού είναι μέσα στις προθέσεις και της δημοτικής αρχής αλλά και όλων των φορέων για τη νέα κυβέρνηση. Ζούμε σε μία χώρα που δυστυχώς δεν επενδύει στον πολιτισμό και κατά το μεγαλύτερο μέρος οι πολιτικοί δεν επενδύουμε στον πολιτισμό. Γιατί μακροπρόθεσμα φαίνονται τα οφέλη του πολιτισμού. Μια χώρα που ανά 100.000 κατοίκους αντιστοιχεί ένας κινηματογράφος. Μια χώρα που δεν έχει ακαδημία κινηματογράφου, Ακαδημία θεάτρου, οργανωμένο πλαίσιο παροχής γνώσης στο χώρο της 7 ης τέχνης αντιλαμβάνεστε ότι χρειάζεται πίεση όχι μόνο από τους πολιτικούς ή όποια κυβέρνηση αλλά ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο της 7ης τέχνης προς την κεντρική εξουσία για να σημάνει την πολιτιστική άνοιξη. Η πολιτιστική άνοιξη είναι υπόθεση όλων μας και η ευθύνη αναλογεί στον καθένα από μας ανάλογα με τη θεσμική θέση στην οποία βρίσκεται. Αν λοιπόν μία φορά αγάπησα το Φεστιβάλ της Δράμας και την 7η τέχνη όλα τα χρόνια που ήμουν Δήμαρχος, τώρα ακόμη περισσότερο είμαι αποφασισμένος να το βοηθήσω, γιατί πρόσφατα απέκτησα τη σύντροφό μου, τη Μελίνα τη Μποτέλη, έναν άνθρωπο της 7 ης τέχνης, έναν άνθρωπο του θεάτρου και του κινηματογράφου και αυξήθηκε έτσι η αγάπη μου για το χώρο σας. Και να ξέρετε ότι σε όσο μέγεθος ευθύνης μου αναλογεί θα εξασκήσω την επιρροή προκειμένου το Φεστιβάλ της Δράμας να οδεύσει σε μία ακόμη μεγαλύτερη τροχιά προόδου και επιτυχίας. Και κυρίως, μια πρόταση στο Δήμαρχο, το μέλλον του Φεστιβάλ είναι οι νέοι κινηματογραφιστές. Δεν έρχονται οι νέοι κινηματογραφιστές για την πόλη των νερών και για τις ομορφιές της Δράμας. Έρχονται γιατί εδώ βρίσκουν ένα αποκεντρωμένο θεσμό, πολιτισμού και τέχνης που τους εκφράζει».

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Δράμας έδωσε αναμνηστικό δώρο στον κύριο Τζίμα για να θυμάται το πέρασμα του από το Φεστιβάλ.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ BRITISH COUNCIL ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, DESMOND LAUDER

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω το Φεστιβάλ της Δράμας, που μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε φέτος για πρώτη φορά. Το British Council υποστηρίζει και δίνει φωνή στους νέους. Το Φεστιβάλ της Δράμας είναι το κατ’ εξοχήν Φεστιβάλ για νέους. Γι’ αυτό εκτός από ένα μοναδικό αφιέρωμα στο σύγχρονο Βρετανικό κινηματογράφο, μαζί πραγματοποιούμε το διαγωνισμό ψηφιακής ταινίας «3 in 3» για νέους δημιουργούς. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον K αλλιτεχνικό Διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλο, στο Δήμαρχο Δράμας Θωμά Μαργαρίτη και στα παιδιά του British Council και του Φεστιβάλ που δουλεύουν μαζί ένα χρόνο για να είμαστε εδώ σήμερα».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΑΣΟΥ ΜΠΟΥΛΜΕΤΗ

Στη συνέχεια έγινε παρουσίαση της ελληνικής κριτικής επιτροπής και ο πρόεδρος της Τάσος Μπουλμέτης χαιρέτησε την εκδήλωση: «Εκ μέρους των μελών της κριτικής επιτροπής του ελληνικού τμήματος του Φεστιβάλ θέλουμε να ευχηθούμε κατ’ αρχήν να ευχαριστήσουμε την οργανωτική επιτροπή που μας κάνει την τιμή να είμαστε στην κριτική επιτροπή. Να ευχηθούμε στην οργανωτική επιτροπή και στον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Παπαδόπουλο και σε όσους δούλεψαν στο Φεστιβάλ να είναι πολύ επιτυχημένο το Φεστιβάλ και φυσικά στους σκηνοθέτες και σε όλους τους κινηματογραφιστές Έλληνες και ξένους, κάθε επιτυχία. Είμαστε σίγουροι ότι θα περάσουμε μία υπέροχη βδομάδα με ζουμερές ιστορίες, με μαγευτικές εικόνες και ήχους στην οθόνη».

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ SUSANNAH GENT

«Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα και πραγματικά αισθάνομαι τιμή που βρίσκομαι εδώ. Όλα δείχνουν ότι το Φεστιβάλ θα είναι απολύτως επιτυχημένο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οργανωτές του Φεστιβάλ καθώς και το Βρετανικό Συμβούλιο που συνεχίζει να υποστηρίζει το θεσμό του συγκεκριμένου Φεστιβάλ».