Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
4/1/2009 | Νίκος Γιαννόπουλος

Crashfest, πληροφοριακό υλικό





CRASHFEST
(www.crashfest.gr)
Πληροφοριακό κείμενο

Το CRASHFEST είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Σπουδαστικών και Νεανικών ταινιών που οργανώνεται για το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Μπορούν να συμμετάσχουν σ΄αυτο Έλληνες και αλλοδαποί σπουδαστές κινηματογράφου , και όχι μόνον, από Ιδιωτικές και Πανεπιστημιακές Σχολές  της Ελλάδας και του Εξωτερικού.
Η πρωτοβουλία αυτή του Τμήματος κινηματογράφου απάντησε μάλλον σε μια υπαρκτή ανάγκη έκφρασης των νέων  σε μια εποχή που η οπτικοακουστική επικοινωνία είναι πλέον κυρίαρχη στην κοινωνία μας..
Το  Φεστιβάλ αυτό δεν φιλοδοξεί να είναι μόνο ένα βήμα όπου οι νέοι μας, (μελλοντικοί επαγγελματίες του Οπτικοακουστικού και μη), θα επιδείξουν την δημιουργικότητα τους αλλά και ένας χώρος για ενημέρωση, συζήτηση και προβληματισμό γύρω από την ποιότητα της κινηματογραφικής παιδείας στην χώρα μας.
Το Φεστιβάλ είναι διαγωνιστικό. Δεν θέλουμε να διαγωνίζονται οι Σχολές αλλά οι σπουδαστές και οι νέοι δημιουργοί.. Δεν θέλουμε να γίνει βήμα διαφήμισης και προβολής επιχειρηματικών η άλλων συμφερόντων αλλά πόλος συνεργασιών, γνωριμίας και νεανικής δημιουργικότητας,.
Οι υποψήφιες ταινίες ταξινομούνται σε τέσσερις κατηγόριες, Μυθοπλασία, Ντοκιμαντέρ, Animation & Πειραματικές. και διεκδικούν ένα από τα έντεκα βραβεία που είναι τα εξής: Καλύτερης ταινίας του Φεστιβάλ, Καλύτερης ταινίας Μυθοπλασίας, Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, Καλύτερης ταινίας Animation, Καλύτερης Πειραματικής ταινίας, Καλύτερου Σεναρίου, Καλύτερης Φωτογραφίας, Καλύτερης Ηχητικής επένδυσης, Καλύτερης Σκηνογραφικής επιμέλειας, Καλύτερου Μοντάζ και το Βραβείο κοινού.
Η Κριτική Επιτροπή αποτελείται από Επαγγελματίες και Προσωπικότητες της Τέχνης κι του Κινηματογράφου.

Το 2006 το 1ο CRASHFEST έλαβε χώρα στις αίθουσες του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από 7 έως και 11 Απριλίου, και η απονομή των βραβείων έγινε στην αίθουσα Ολύμπιον του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης οικοδεσπότη τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Ρένο Χαραλαμπίδη.
Συμμετείχαν 110 ταινίες από 22 Σχολές της Ελλάδος και του Εξωτερικού και τις προβολές παρακολούθησαν περισσότεροι από δυο χιλιάδες θεατές.

Το 2007 το 2ο CRASHFEST πραγματοποιήθηκε  στους ίδιους χώρους από 26 έως και 29 Απριλίου.
Εκτός από το Διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών υπήρξε και Διαγωνισμός Καλύτερου Σεναρίου ταινίας μικρού μήκους, έως πέντε λεπτά (5’), που ακόμα δεν έχει γυριστεί.
Παράλληλα με τις προβολές έγιναν και άλλες κινηματογραφικές εκδηλώσεις, όπως αφιερώματα σε Έλληνες  και ξένους κινηματογραφικούς δημιουργούς.  
Συμμετείχαν 93 ταινίες από 28 Σχολές της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Οικοδεσπότης στην απονομή βραβείων , στο Ολύμπιον, ήταν ο Λάκης Λαζόπουλος.

Το 2008 το 3ο CRASHFEST πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Φοιτητικής Εβδομάδας του ΑΠΘ στις 22, 23 & 24 Μαΐου.
Προβλήθηκαν  95 ταινίες από 26 σχολές της Ελλάδος και του Εξωτερικού.
Οικοδεσπότης στην απονομή βραβείων , στο Ολύμπιον, ήταν ο Γιάννης Ζουγανέλης
Έπαιξαν μουσική, οι: Ανδρέας Ζαικος & οι BLUES WIRE.