Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
28/9/2004 | ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΣΑΦΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

 

27ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

10ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΡΑΜΑ 19-25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2004

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σάββατο 25  Σεπτεμβρίου 2004

 

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΡΑΜΑΣ

 

ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΟΥΛΗΣ: ΣΑΦΕΙΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

«Δεν ήρθα για να κάνω εξαγγελίες. Ήρθα για να τονίσω την υποστήριξη  και το ενδιαφέρον μου για τη συνέχεια του θεσμού του Φεστιβάλ.

Ο Υφυπουργός Πολιτισμούς Πέτρος Τατούλης με την αναχώρησή του από το Δημαρχείο της πόλης επισκέφθηκε το κτίριο της Καπναποθήκης (οδού Περδίκας), το οποίο προορίζεται ως το νέο κτίριο που θα φιλοξενεί το Φεστιβάλ και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Επίσης, ο υφυπουργός επισκέφθηκε τα γραφεία του Φεστιβάλ, στις πηγές Αγίας Βαρβάρας.

Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στη Νομαρχία του επεφύλαξαν ο Νομάρχης Δράμας Κώστας Ευμοιρίδης, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι και οι Δήμαρχοι του Νομού. Ο Κ. Ευμοιρίδης καλωσόρισε τον Υφυπουργό στο γραφείο του και του ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία του Νομού, μη παραλείποντας φυσικά να κάνει λόγο και σε θέματα που χρήζουν της βοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού. Στον «Καλλιτεχνικό Μάη» αναφέρθηκε εκτενέστερα ο Κ. Ευμοιρίδης, ένα θεσμό ο οποίος προσπαθεί να καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια και που συγκεντρώνει γλύπτες από όλο τον κόσμο. Η ανταπόκριση του Πέτρου Τατούλη ήταν άμεση, αφού βεβαίωσε πως θα στηρίξει το θεσμό.

Στην παρατήρηση του Νομάρχη για κτίρια τα οποία αδίκως –σύμφωνα με την προσωπική του κρίση– έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντές, ο Υφυπουργός, εξήγησε πως με την «ακραία» ίσως αυτή συμπεριφορά, έχουν διασωθεί πολλά πολιτιστικά μνημεία. 

Οι Δήμαρχοι που συμμετείχαν

Στη συνάντηση με τον Υφυπουργό, το λόγο πήραν όλοι οι Δήμαρχοι του Νομού: Παρανεστίου Ορφανίδου, Προσοτσάνης Μακρής, Νευροκοπίου Μαυρίδης, Καλαμπακίου Γεωργιτσόπουλος, Σιταγρών Αθανασιάδης, ο Νικηφόρου Καγιόγλου, οι οποίοι και αναφέρθηκαν στις ανάγκες των δήμων τους οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι δηλώσεις του υφυπουργού

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού εξήγησε πως η πολιτική της κυβέρνησης, ορίζει να λύνονται τα προβλήματα με μεγαλύτερη αμεσότητα και κάλεσε όλους τους φορείς να θέσουν τις σχέσεις τους με το Υπουργείο σε μία νέα βάση καλύτερης συνεργασίας. Έτσι μόνο – τόνισε ο Υφυπουργός – θα μπορέσουν να προωθηθούν τα θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τη σειρά του το Υπουργείο να ανταποκριθεί άμεσα. Δήλωσε πως προσωπική του άποψη είναι ότι οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Νομό Δράμας δεν είναι αρκετές και ότι είναι ανάγκη να γίνει κατανοητό από όλους ότι η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει σε όλους τους πολίτες.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τατούλης στο μοντέλο σχεδιασμού των προτεραιοτήτων του κάθε Νομού. Είπε χαρακτηριστικά πως δεν είναι δυνατόν να εισακουσθούν οι προτάσεις όλων των Δήμων ενός Νομού, όταν φθάνουν μεμονωμένα και ζήτησε από όλους να συνεργασθούν ώστε να προκύψει ένας νέος κοινός σχεδιασμός προτεραιοτήτων του Νομό Δράμας για τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα ο Πέτρος Τατούλης, αφού άκουσε προσεκτικά όλους τους φορείς του Ν. Δράμας δήλωσε: “Θα ήθελα με την ευκαιρία της συναντήσεώς μας να δούμε τον εντελώς διαφορετικό τρόπο προγραμματισμού και επαφών που θα έχουμε. Να ξεκαθαρίσω ότι η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έχει ανοίξει τις πόρτες του Υπουργείου σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες της Ελληνικής κοινωνίας και σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει μια αμεσότητα στη διατύπωση των προβληματισμών και των σκέψεων που ο καθένας θα έχει και από την άλλη μεριά αναδεικνύει ένα εντελώς διαφορετικό επίπεδο συνεργασίας. Θα πρέπει να συνεργαστούμε σε όλα τα επίπεδα, άλλωστε αυτός είναι ο στόχος μας, ο ρόλος μας, αυτό θα πρέπει να είναι το μοντέλο για να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν για τη νέα εποχή. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί θεωρώ και πιστεύω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δεν μπορεί να αποφασίζει πίσω από τις πόρτες των κεντρικών υπηρεσιών. Όσο καλή ενημέρωση κι αν έχει από τους υπηρεσιακούς της παράγοντες. Η απόχρωση των προβλημάτων, αλλά και η βαρύτητα των ζητημάτων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες είναι τελείως διαφορετικοί από αυτή που μεταφέρεται μέσω των υπηρεσιακών λειτουργιών. Γι’ αυτό και εγκαινιάσαμε εξαρχής αυτή τη δυνατότητα να έχουμε μια άμεση άποψη και μια άμεση γνώση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών. Γι’ αυτό και από την πρώτη στιγμή στον προγραμματισμό που κάναμε, αρχίσαμε να επισκεπτόμαστε όλη τη χώρα.

Με την ευκαιρία της λήξεως του εξαιρετικού θεσμού του Φεστιβάλ Δράμας, βρέθηκα εδώ αφενός μεν για να τονίσω την υποστήριξή μου σε αυτό το θεσμό, το ενδιαφέρον για τη συνέχειά του και πάνω απ’ όλα για να μεταφέρω το νέο πολιτικό μήνυμα της σημερινής κυβέρνησης. Αυτό που λέει συνεχώς ο Πρωθυπουργός, ότι η προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης είναι η στροφή του ενδιαφέροντος προς την επαρχία. Σκέψη μου και άποψή μου είναι ότι από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού δεν είμαστε ικανοποιημένοι για τον προγραμματισμό και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο Νομό Δράμας. Ασφαλώς γι’αυτό δεν φταίνε οι υπηρεσιακοί μας παράγοντες. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες λειτουργούν μέσα στο πλαίσιο που η πολιτική ηγεσία προσδιορίζει και καθορίζει. Μπορεί να υπήρξαν κάποιες ακραίες τοποθετήσεις των υπηρεσιακών μας παραγόντων, αλλά να ξέρετε ότι μέσα από αυτή τη συμπεριφορά πολλά από τα μνημεία μας σώθηκαν. Και ασφαλώς η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, αλλά ανήκει σε όλους τους Έλληνες. Οφείλουμε όλοι να λειτουργούμε σε ένα υψηλό επίπεδο σχέσεων και επικοινωνίας σεβόμενοι πάντα τους πολίτες και αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος των αυτοδιοικητικών θεσμικών οργάνων. Θα πρέπει να αποδεικνύουμε συνεχώς ότι σεβόμαστε τους νόμους και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι ένα μήνυμα, το οποίο πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα κατανοητό.

Έθεσε ο κ. Νομάρχης το θέμα των λατομείων. Σαφέστατα υπάρχει ένα πρόβλημα. Πολλές φορές το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει με καθυστέρηση αυτά τα προβλήματα. Είναι συνεχώς στη σκέψη μας και έχουμε την έγνοια αυτής της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα σε χώρους που είναι ευαίσθητοι και παίζουν σημαντικό ρόλο στην οικονομία των κοινωνιών. Όπως είναι γνωστό η οικονομία του μαρμάρου για την περιοχή είναι ένας σημαντικός οικονομικός παράγοντας, ο οποίος δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Μια άλλη σκέψη είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση επέλεξε τον πολιτισμό και την παιδεία ως τα κύρια όπλα που θα έχει η σημερινή νεοελληνική κοινωνία για να μπορέσει με νηφαλιότητα, σιγουριά και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι υποχρεώσεις αυτές μετά από την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων δημιουργεί υψηλότερες προσδοκίες. Μέσα όμως από αυτή την πρακτική διαμορφώθηκε μια καινούρια ποιότητα στον πολιτισμό της πολιτικής μας ζωής. Και αυτό δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το αγνοούμε. Αποδείξαμε όλοι οι Έλληνες, όλα τα πολιτικά κόμματα, ότι μπορούμε, να συνεννοούμεθα, να συναποφασίζουμε και να συνδιοργανώνουμε αυτές τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας και που διεθνώς ανεβάζει το κύρος μας. Ιδιαιτέρως στο χώρο του πολιτισμού, η συνεννόηση είναι επιβεβλημένη. Οι διαφωνίες των πολιτικών κομμάτων είναι περιορισμένες. Θα πρέπει λοιπόν να αναδείξουμε το νέο πνεύμα συνεργασίας.

Επίσης θα ήθελα να σας πω ότι το Υπουργείο Πολιτισμού δε συμπεριφέρεται με κριτήριο τις κομματικές πεποιθήσεις των στελεχών και μελών του ΥΠΠΟ. Κύριος γνώμονας της πολιτικής μας είναι η αξιοποίηση όλου του στελεχιακού και ανθρώπινου δυναμικού του Υπουργείου Πολιτισμού. Και σε αυτό δε δεχόμαστε παρέμβαση από κανέναν. Κύριο κριτήριό μας είναι η αξιολόγηση όλων των δυνατοτήτων και ανάλογα με την εργατικότητα, την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα θα προχωράμε. Μέσα σε αυτή τη διαδικασία, γνωρίζουμε ότι χρειαζόσαστε πόρους, αλλά δε θα πρέπει να ξεχνάτε το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Με την πολιτική μας παρέμβαση, παρουσία και τη βελτίωση της εικόνας στο ΥΠΠΟ, ο επόμενος χρόνος θα είναι πολύ καλύτερος. Γιατί έχουμε τη γνώση και την πεποίθηση ότι μπορούμε να αποδώσουμε πολλά περισσότερα από αυτά που γινόντουσαν μέχρι σήμερα.   Επειδή απευθύνομαι στους κατεξοχήν θεματοφύλακες της δημοκρατικής ιστορίας της χώρας που είναι οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί, θα ήθελα να σας πω ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι το να υπερασπιστούμε το δημόσιο χρήμα. Αυτό θα πρέπει να είναι η σημαντική μας φροντίδα. Για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ ώριμοι στο σχεδιασμό. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα τις προτεραιότητες έχουμε. Αυτός ο σχεδιασμός δε θα πρέπει να γίνει σε ατομικό επίπεδο. Δεν μπορεί να σχεδιάζει ένας δήμος διαφορετικά από τον άλλο δήμο, γιατί με αυτό τον τρόπο γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματα, τεμαχισμός της προσπάθειας και δεν παράγονται καλά αποτελέσματα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι η ΤΕΔΚ, ο κ. Νομάρχης και όλοι οι Δήμαρχοι θα πρέπει να σχεδιάσετε για τα επόμενα χρόνια, ποιες είναι οι προτεραιότητες.  Θα ήθελα να κλείσω με την παρατήρηση: μη νομίζεται ότι όπου αναδείχθηκαν πολλά στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς, αυτό και μόνο ήταν ικανό σημείο για να δώσει δυνατότητες ανάπτυξης σε ένα τόπο. Οι τοπικές αναπτύχθηκαν εκεί όπου σωστά προγραμμάτισαν. Εκεί όπου κατάλαβαν σωστά ποιες είναι οι σύγχρονες τάσεις. Ο τουρισμός δεν είναι ένα προϊόν το οποίο γεννιέται αυτομάτως. Ότι γίνεται θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένο.  Είμαι από τους ανθρώπους που ευθέως λέω ότι είμαι υπερήφανος για το σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Γι’αυτό και θα δώσουμε μεγάλη προτεραιότητα στην ανάδειξη και στην προβολή του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.  Δε θέλω να κάνω καμία εξαγγελία τώρα. Αυτό που θέλω να σας ζητήσω είναι το δικό σας σχεδιασμό. Θέλω να καθίσετε όλοι μαζί και να σχεδιάσετε το μέλλον σας, για να ξέρουμε τι πόρους έχουμε και πως μπορούμε να τους διαθέσουμε».

Καταλήγοντας ο Υφυπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον «Καλλιτεχνικό Μάη»: «Θα βοηθήσουμε στην ανάδειξη του Συμποσίου Γλυπτικής. Δεν μπορώ να πω και να προσδιορίσω τα επιμέρους στοιχεία. Απλώς δηλώνω ότι αυτός ο θεσμός θα βοηθηθεί. Ότι θα σας λέω να ξέρετε ότι θα γίνεται».

Ακολούθησε η επίσκεψη του Υφυπουργού Πολιτισμού Πέτρου Τατούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας, όπου οι υπεύθυνοι τον ξενάγησαν σε όλους τους χώρους: στην αίθουσα προϊστορικών, κλασικών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, στην αίθουσα παλαιοχριστιανικών, βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων και στο στεγασμένο αίθριο όπου φιλοξενούνται γλυπτά και επιγραφές. Ο υφυπουργός έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πλούτο ευρημάτων που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο και την πολιτιστική φυσιογνωμία της περιοχής που αντικατοπτρίζεται μέσα από αυτό. 

 

Γραφείο Τύπου

Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου: Κατερίνα Πολύζου

6974020811

Τηλέφωνα: 25210 25650

25210 25670

Φαξ: 25210 25869

Email:kinfest1@dra.forthnet.gr