Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
20/4/2022 | αναδημοσίευση από athinorama.gr

Η νέα μικρού μήκους της Εύης Καλογηροπούλου διαγωνίζεται στις Κάνες

Τις βαλίτσες της για την Κρουαζέτ φτιάχνει ξανά η σκηνοθέτρια Εύη Καλογηροπούλου, καθώς δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μικρού μήκους του φεστιβάλ των Κανών με το "Motorway 65", αυτήν τη φορά επιστρέφει στην Εβδομάδα της Κριτικής με το φιλμ "Στο Θρόνο του Ξέρξη".

Ακολουθεί η επίσημη σύνοψη της ταινίας:
"Ένας δυστοπικός χώρος εργασίας στο ναυπηγείο Περάματος. Η απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει την ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε μια σειρά από εξωκοσμικές προσομοιώσεις. Η καταστολή της αφής έχει αποξενώσει την επικοινωνία των εργαζομένων μεταμορφώνοντας το ναυπηγείο σε ένα φορτισμένο τοπίο αποξένωσης και καταπιεσμένου αισθησιασμού πέρα από στερεότυπες ετεροφυλικές επιθυμίες. Σύμφωνα με τον τοπικό μύθο, ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης παρακολούθησε τη συντριπτική ήττα του στόλου του από τον θρόνο του στις βραχώδεις κορυφές του όρους Αιγάλεω, στο σημερινό Πέραμα".

Η μικρού μήκους βασίζεται στο video art της Καλογηροπούλου "Ανήκω σε Εμένα" με το σενάριο να υπογράφει ο βραβευμένος Γιώργος Τελτζίδης. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο βρίσκουμε το γνωστό λαϊκό τραγουδιστή Γιώργο Μαζωνάκη.

Θύμιζουμε πως πέρσι στην Εβδομάδα της Κριτικής συμμετείχε ο Μανώλης Μαυρής με τη μικρού μήκους "Brutalia, Εργάσιμες Μέρες", αποσπώντας το βραβείο Canal+. Κάπως έτσι συνεχίζεται η πολύ σημαντική παρουσία των Ελλήνων "μικρομηκάδων" στις Κάνες, όπως ξεκίνησε από τη σπουδαία απονομή του Χρυσού Φοίνικα στο Βασίλη Κεκάτο το 2019 για το υπέροχο "Η Απόσταση Ανάμεσα στον Ουρανό και Εμάς".

Παράλληλα, με την επιλογή της Καλογηροπούλου στην Εβδομάδα της Κριτικής διευρύνεται η φετινή ελληνική παρουσία στην Κρουαζέτ, όπου ακόμα θα βρεθεί ο Πάνος Χ. Κούτρας με την πέμπτη μεγάλου μήκους του "Dodo".

Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι ο γνωστός τραγουδιστής Γιώργος Μαζωνάκης, Curatorial direction η Αφροδίτη Παναγιωτάκου, το σενάριο είναι του Γιώργου Τελτζίδη, η διεύθυνση φωτογραφίας του Evan Μαραγκουδάκη, το μοντάζ του Γιώργου Ζαφείρη, η σκηνογραφία των Εβελίνα Δαρζέντα και Άννα Ζώτου. Η μουσική της Kid Moxie.
Παραγωγή: Onnasis Culture, Αμάντα Λιβανού | Ήχος: Λέανδρος Ντούνης, Δημήτρης Δεμοιράκος | Παίζουν ακόμη: Άντζελα Μπρούσκου, Μυρτώ Κοντονή, Ξένια Ντάνια, Λορέντζο Σαρζάν, Κέβιν Ζανς Ανσόνγκ, Τζόρνταν Τζενιντογκάν, Βασίλης Κουτσογιάννης