Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
16/12/2022 | shortfilm.gr

Sundance & Clermont Ferrand υποκλίνονται στην ελληνική ταινία μικρού μήκους

Αφότου "απογειώθηκε" το περασμένο καλοκαίρι από το 75ο Φεστιβάλ του Λοκάρνο, όπου έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της, και έχοντας ήδη την Τιμητική Διάκριση Καλύτερης Ταινίας από το 47ο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο, το Μεγάλο Βραβείο από το 28ο L’Etrange Festival και το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας (για τη Λένα Παπαληγούρα) από το 28ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας για αποσκευές της, η «AirHostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου προσγειώνεται πρώτα στο θρυλικό Sundance, στη Γιούτα των ΗΠΑ, τη Μέκκα του παγκόσμιου ανεξάρτητου σινεμά (19-29/1/2023) και στη συνέχεια στο 45ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand στη Γαλλία (27/1-4/2/2023).

Η «AirHostess-737» αποτελεί μία από τις 64 ταινίες μικρού μήκους (και μόνο 19 διεθνών), που επιλέχθηκαν για το Φεστιβάλ του 2023 μέσα από 10.981 υποβολές, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ποτέ στο Sundance. Ο σκηνοθέτης συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ του Sundance, ενώ είναι παλιός γνώριμος σ' αυτό του Clermont Ferrand, όπου οι δυο προηγούμενες ταινίες του (Λεωφόρος Πατησίων, Route-3) έχουν επιλεγεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, και έχουν κερδίσει 3 μεγάλα βραβεία. Η «AirHostess-737», που χρηματοδοτήθηκε από το Ειδικό Πρόγραμμα Covid – 19 του ΥΠΠΟΑ μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι, μια από τις 78 που επιλέχθηκαν από  πάνω από 8.500 καταθέσεις!

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτήν την περίοδο ο Θανάσης Νεοφώτιστος, που συστήθηκε στο κοινό με την ταινία «Προσευχή» κερδίζοντας τον Χρυσό Διόνυσο στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο "Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια", που πρόσφατα συμμετείχε στην «Αγορά» του Φεστιβάλ του Σεράγεβο, όπου και κέρδισε το Eurimages Co-Production Development Award, συμπληρώνοντας έτσι μία εξαιρετικά πετυχημένη χρονιά για τον ταλαντούχο σκηνοθέτη.

Μια δεύτερη ελληνική ταινία, το «Nothing Holier Than A Dolphin» της Ισαβέλλας Μαργάρα επιλέχθηκε να συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Clermont - Ferrand Short Film Festival, που το παρακολουθούν ετησίως πάνω από 160.000 θεατές.
Η Ισαβέλλα Μαργάρα έφτιαξε μια σύγχρονη και πρωτότυπη ταινία για μια αλληγορία του κύκλου της ζωής, με σαφές περιβαλλοντικό στίγμα αλλά και περαιτέρω προεκτάσεις, που δεν πέρασε απαρατήρητη από το σπουδαίο φεστιβάλ.
Το σενάριο της ταινίας είχε επιλεγεί από έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς της Μεσογείου για τη σημασία του στο θέμα της υπεραλίευσης και των τυχαίων συλλήψεων στην αλιεία, που έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση ή απειλή πολλών θαλάσσιων θηλαστικών.

Την παρέα του Clermont - Ferrand Short Film Festival συμπληρώνει η κυπριακή ταινία «Δάφνη» της Τόνιας Μίσιαλη, που σάρωσε τα βραβεία του 12ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Κύπρου και απέσπασε από το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, «για την ειλικρινή και άμεση ερμηνεία σε ένα δύσκολο θέμα γύρω απ’ τη γυναικεία σεξουαλικότητα και το γυναικείο σώμα».

Ευχόμαστε και στους τρεις καλή επιτυχία!