Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/1/2023 | shortfilm.gr

Δυναμικά οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης

Η δυναμική παρουσία των νέων Ελληνίδων και Ελλήνων δημιουργών στα Διεθνή Φεστιβάλ τιμά την χώρα μας, καταδεικνύοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο τους σε σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις.

Στο διεθνούς εμβέλειας φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, που σηκώνει αύριο την αυλαία του (27 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2023), δύο ταινίες, πρόσφατης ελληνικής παραγωγής, διεκδικούν βραβείο στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ υπάρχει ελληνική συμμετοχή και στο παράλληλο αφιερωματικό πρόγραμμά του, εδραιώνοντας την περίοπτη θέση που έχει κατακτήσει η ελληνική ταινία μικρού μήκους στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα οι ελληνικές συμμετοχές στο Clermont-Ferrand:

▶️ «Airhostess – 737», σε σκηνοθεσία του Θανάση Νεοφώτιστου και παραγωγή Ιωάννας Μπολομύτη και Δημήτρη Τσακαλέα (Αργοναύτες). H συμμετοχή της στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Clermont-Ferrand είναι ένας ακόμη σταθμός στην ήδη πλούσια φεστιβαλική πορεία της, που περιλαμβάνει τα φεστιβάλ του Λοκάρνο, Σάντανς, Τορόντο.

▶️ «Nothing Holier Than a Dolphin», σε σκηνοθεσία της Ισαβέλλας Μαργάρα και παραγωγή της Κυριακής Βήρου (AdFab Productions). Κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

▶️ «Έλα να σου πω», σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Κατερίνας Φιλιώτου με συμπαραγωγό το ΕΚΚ. Είναι η πρώτη και μοναδική έως σήμερα ελληνική ταινία μικρού μήκους η οποία έχει τιμηθεί με το Grand Prix, το κορυφαίο βραβείο του Clermont-Ferrand (2001). Το Φεστιβάλ την επέλεξε φέτος να προβληθεί στο παράλληλο πρόγραμμά του Libido.

▶️ Στο πρόγραμμα Euro Connection της Αγοράς του Φεστιβάλ θα παρουσιαστεί το κινηματογραφικό σχέδιο «Γραμβούσα», σε σκηνοθεσία Σταύρου Πετρόπουλου και παραγωγή Λεωνίδα Κωνστανταράκου (Alaska Films),

Δυο ακόμα ελληνικές συμμετοχές διεκδικούν βραβείο στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ της Τεργέστης:

▶️ «Όχι αύριο» της Αμέρισσα Μπάστα σε παραγωγή της Ιωάννας Σουλτάνη (Soul Productions).

▶️ «Παπαρούνες και Πάπιες» της Χριστίνας Καλλιρρόης Γαρμπή και παραγωγή της Ρομάννα Λόμπατς (Akran)


Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του London Short Film Festival έχει επιλεγεί να προβληθεί και το

▶️ «11.20 π.μ» του Δημήτρη Νάκου και παραγωγή του Θάνου Αναστόπουλου (Fantasia Ltd)

Οι ταινίες χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέσω του ΕΚΚ, στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος  Covid-19 και στο πλαίσιο του Προγράμματος Παραγωγής Μικρού Μήκους.