Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
20/1/2006 | Δημήτρης Μπαβέλλας

Υποκριτική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου. Σεμινάριο.

Περιγραφή Μαθήματος
Υποκριτική και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου
(Από την Θεωρία στην Πράξη)
Από τον σκηνοθέτη Δημήτρη Μπαβέλλα
στο Θέατρο των Αλλαγών

Στο μάθημα αυτό έχουμε σκοπό να συνδυάσουμε την ιστορία με την πρακτική του κινηματογράφου. Οι μαθητές μέσα από μια σειρά προβολών και αναλύσεων των αγαπημένων τους ταινιών, καλούνται να δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στη σκηνοθεσία και την υποκριτική. Το μάθημα χωρίζεται ουσιαστικά σε τρία μέρη:

α. Προβολή ταινιών: Οι μαθητές επιλέγουν μέσα από μια γκάμα 600 ταινιών αυτές που θα προβληθούν και θα επεξεργαστούν.

β. Ανάλυση ταινιών: Μετά το τέλος κάθε προβολής θα συζητάμε και θα αναλύουμε  το κάθε φιλμ ενώ πολλές φορές θα παραβρίσκονται και άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων (Σκηνοθέτες, Συγγραφείς, Ηθοποιοί, Μουσικοί, Ραδιοφωνικοί Παραγωγοί, Κριτικοί, Εικαστικοί) που θα παρουσιάζουν τη δική τους προσέγγιση σε μια ταινία.

γ. Πρακτική Απόδοση Σκηνών: Ο κάθε μαθητής, λειτουργώντας ως σκηνοθέτης, ηθοποιός ή και τα δυο, θα έχει τη δυνατότητα να αποδώσει μια σκηνή ή μια συρραφή από σκηνές της επιλογής του στο μάθημα.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο κάθε μαθητής θα μπορεί να σκηνοθετήσει ή να ερμηνεύσει τη σκηνή της επιλογής του, επεμβαίνοντας ουσιαστικά και δημιουργικά στο αγαπημένο του έργο υπό μορφή άσκησης. Να βάλει τη δική του οπτική σε μια κλασική σκηνή του κινηματογράφου, ασχολούμενος με όλα τα επιμέρους στοιχεία που την αποτελούν (διεύθυνση ηθοποιών μπροστά από την κάμερα, σκηνοθετική προσέγγιση, μουσική, καλλιτεχνική διεύθυνση κ.τ.λ.). Να αποκτήσει την εμπειρία.

Οι ασκήσεις θα κινηματογραφούνται από τους ίδιους τους μαθητές έτσι ώστε να αποκτούν και πρακτική τριβή με τα τεχνικά ζητήματα του γυρίσματος μιας ταινίας (ντεκουπάζ, γωνίες λήψης), δρώντας ενεργά ως σκηνοθέτες.

Παράλληλα, το πρακτικό κομμάτι του μαθήματος θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την ιστορία του κινηματογράφου μέσα από μια τεράστια ποικιλία επιλογής ταινιών με τρόπο δημιουργικό και άμεσο, συνδυάζοντας κυριολεκτικά την θεωρία με την πρακτική.


Δημήτρης Μπαβέλλας

Ο Δημήτρης Μπαβέλλας γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου και έλαβε σεμινάρια υποκριτικής από τον Δημήτρη Μαυρίκιο στο «Θέατρο των Αλλαγών». Το 2005 έλαβε υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές σκηνοθεσίας στο εξωτερικό. Έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνοθέτη σε πολλές κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Ακόμη, έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στους ραδιοσταθμούς “Flash 96.1” και «Μελωδία».

Έχει σκηνοθετήσει 3 μικρού μήκους ταινίες, «αγοραφοβία» το 2001, «Φώτα» το 2002 (συν-σκηνοθεσία) και «Φύλακας Aγγελος» το 2004, καθώς βιντεοκλίπ, τηλεοπτικές εκπομπές κ.α.

Οι ταινίες του έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε εγχώρια και ξένα φεστιβάλ, ενώ έχουν βρει όλες διανομή στις ελληνικές αίθουσες πριν από μεγάλου μήκους ταινίες.

Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την πρώτη του θεατρική παράσταση.