Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
12/9/2002 |

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11.9.2002

Η καθιερωμένη φθινοπωρινή σύναξη των μικρομηκάδων στη Δράμα ξεκινά την Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου. Για μια βδομάδα η πόλη της Δράμας θα είναι το "σημείο συνάντησης" Ελλήνων και ξένων κινηματογραφιστών , πρωτοεμφανιζόμενων μικρομηκάδων αλλά και καταξιωμένων δημιουργών. Η φετινή διοργάνωση συμπίπτει με τα είκοσι πέντε χρόνια του θεσμού, από το δύσκολο ξεκίνημα του 1978, και σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία για το Φεστιβάλ, με την εκ βάθρων ανακαίνιση και επαναλειτουργία του ιστορικού κινηματογράφου της Δράμας "ΟΛΥΜΠΙΑ"(κτίριο του 1920, ξεκίνησε να λειτουργεί ως κινηματογράφος το 1930), ανακαίνιση που χρηματοδοτήθηκε από το Δήμο της Δράμας και από το Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Η αίθουσα θα λειτουργεί παράλληλα με τον κινηματογράφο "ΑΣΤΕΡΙΑ" που φιλοξενεί το Φεστιβάλ από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του, ενώ ορισμένες παράλληλες εκδηλώσεις θα φιλοξενηθούν και στο Ωδείο της πόλης.
Το Φεστιβάλ ξεκινά με συναυλία του Διονύση Σαββόπουλου και του συγκροτήματος Mode Plagal την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας, ενώ θα έχει προηγηθεί happening με τον συνθέτη - τραγουδοποιό και τον ζωγράφο Αλέκο Φασιανό, που θα "ζωγραφίσουν τα τραγούδια, τα καφενεία και τους φίλους τους" (μεγάλη έκθεση με έργα του ζωγράφου θα φιλοξενηθεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ στην πόλη της Δράμας, στην αίθουσα "Μελίνα"). Η αλληλεπίδραση των τεχνών είναι πολύτιμη για τους νέους κινηματογραφιστές, ενώ παράλληλα για τους κατοίκους της Δράμας θα προσφέρει μια μοναδική αισθητική απόλαυση.
Σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι οι ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα συμμετάσχουν στο 25ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.

Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα θα συμμετάσχουν:
α) 30 ταινίες στην κατηγορία των ταινιών μυθοπλασίας
β) 4 ταινίες στην κατηγορία ντοκιμαντέρ
γ) 10 ταινίες για το σπουδαστικό τμήμα
Στο πληροφοριακό πρόγραμμα, συμμετέχουν 26 ταινίες στο σπουδαστικό τμήμα, 15 στο τμήμα ταινιών μυθοπλασίας, 3 ντοκιμαντέρ και μία ταινία εκτός συναγωνισμού.
Επιπλέον, στο ειδικό τμήμα του διαγωνιστικού προγράμματος "Έλληνες του Κόσμου", για ταινίες που δεν έχουν πάρει την "ελληνικότητα" από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο του Υπουργείου Πολιτισμού, περιελήφθησαν τελικά τέσσερις ταινίες.
Μπορεί κανείς να διακρίνει ανάμεσα στους φετινούς συμμετέχοντες πολλούς βραβευμένους σε προηγούμενα Φεστιβάλ αλλά και σκηνοθέτες που ήδη έχουν πραγματοποιήσει την πρώτη τους ταινία μεγάλου μήκους.
Στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας θα συμμετάσχουν 90 ταινίες (από αυτές 3 ελληνικές) από 50 χώρες του κόσμου απ' όλες τις ηπείρους, από την εξωτική Ταϊλάνδη μέχρι την Ισλανδία, το Περού, το Καμερούν αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, την Τουρκία, την Αλβανία, την Βραζιλία.