Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
1/6/2007 | Κύρος Παπαβασιλείου

Η μικρή ταινία του Κύρου στις Κάννες

Δελτίο Τύπου 08/05/2007

“Για τo Όνομα του Σπουργιτιού”
Η νέα μικρού μήκους ταινία του
Κύρου Παπαβασιλείου
διαγωνίζεται στο 60ο Φεστιβάλ των Καννών
.

Η νέα μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη Κύρου Παπαβασιλείου με τίτλο «Για το όνομα του Σπουργιτιού» (αγγλική μτφ: “In the Νame of the Sparrow”) είναι μία από τις δέκα μικρού μήκους ταινίες που θα διαγωνιστούν στην αντίστοιχη κατηγορία του 60ου φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

Η ταινία επιλέγη ως φιναλίστ του Επίσημου Διαγωνιστικου Τμήματος του Φεστιβάλ Καννών 2007 ανάμεσα σε τετραψηφιο αριθμό υποβεβλημένων υποψηφιοτήτων. Στην συγκεκριμένη κατηγορία διαγωνίζονται επίσης ταινίες από τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Σιγκαπούρη, τη Γαλλία, την Πολωνία, το Μεξικό, την Σουηδία, την Ολλανδία και τη Νότια Κορέα.

Η ταινία αποτελεί συμπαραγωγή Κυπρου και Ελλάδας. Συγκεκριμένα, παραγωγοί είναι η Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου Κύπρου, η NETMED Hellas S.A., η Frame by Frame Images, και ο Βασίλης Παπαβασιλείου.

Λίγα λόγια για την ταινία
Η υπόθεση της ταινίας: ένας νεαρός χάνει το όνομα του και οδηγείται σε έναν ειδικό, “ονοματολόγο” γιατρό για να του βρει όνομα. Η ταινία είναι μια προσπάθεια να στραφεί το βάρος της προσοχής και της σημασίας που δίνουμε, στις εμπειρίες όπου γινόμαστε ένα με τα πράγματα – εμπειρίες που τρέφουν μετέπειτα τα έργα τέχνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο τον σκηνοθέτη: «Κάποιος χάνει το όνομά του, δεν ξέρει ποιός είναι αλλά αυτό δεν τον ενδιαφέρει, ούτε η ταινία ενδιαφέρεται γι’ αυτό. Αυτό για το οποίο ενδιαφέρεται είναι να δει τις εικόνες του εσωτερικού κόσμου αυτού του ανθρώπου που, όπως λέει είναι ένας που δεν έχει επάγγελμα, μόνο με κάτι στίχους ασχολείται. Ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος; Είναι σαν το σπουργίτι, είναι τα τοπία που είδε όταν πετούσε. Το όνομα του σπουργιτιού δεν υπάρχει. Ο ήρωας ταυτίζεται με το σπουργίτι κι εγώ ταυτίζομαι με τον ήρωα. Γι’ αυτό μιλώντας μέσα απ’την επωνυμία μου πια είμαι ένας τραγικός ήρωας.
Η ταινία είναι επίσης ένα κρυπτογραφημένο μανιφέστο εναντίον του τεχνολογικού ναρκισσισμού. Εναντίον κάθε ναρκισσισμού,κάθε προσωπολατρίας. Ο ήρωας που δεν έχει όνομα πάει να θεραπευτεί σ’ έναν σπουδαίο ποιητή που η προσωπολατρία των άλλων τον έχει παραμορφώσει, τον έχει μετατρέψει σε γιατρό αυθεντία που νομίζει ότι μπορεί να θεραπεύσει πάσα νόσο δίνοντάς της ονόματα».

Συντελεστές της ταινίας
Σενάριο, Σκηνοθεσία: Κύρος Παπαβασιλείου
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Όθωνος
Σκηνογραφία, Ενδυματολογία: Λίνα Μότσιου
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Βασίλης Γκουνταρούλης
Οργάνωση Παραγωγής: Παναγιώτης Καλάκος
Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Βασίλης Καραμπούλας, Ανατολή Καραμανίδου,

Βιογραφικό σημείωμα του σκηνοθέτη
Ο Κύρος Παπαβασιλείου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1972 και σπούδασε μουσικολογία και φιλοσοφία στο Λος ¶ντζελες. Απο το 1997 ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Το 2002 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Πόνημα» (εκδόσεις Γαβριηλίδης). Η ποίηση επέδρασε ριζικά στην κινηματογραφική γλώσσα του Κύρου Παπαβασιλείου. Έγραψε το σενάριο και σκηνοθέτησε τις μικρού μήκους ταινίες «Θρήνος» και «Ο Κάφκα στο Δοκιμαστήριο». Το «Για το όνομα του Σπουργιτιού» είναι η τρίτη του ταινία.

Διευκρίνιση:
Η ταινία «Για το Όνομα του Σπουργιτιού» αποτελεί ελληνοκυπριακή παραγωγή και όχι κυπριακή ταινία όπως έχει αναφερθεί από μερίδα του ημερήσιου τύπου. Το γεγονός αυτό καθιστά την ταινία «Για το όνομα του Σπουργιτιού» την μοναδική ελληνικού ενδιαφέροντος ταινία που συμμετέχει φέτος στο φεστιβάλ των Καννών.


Επικοινωνία: Χρήστος Καρράς, 6973386610
Για φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης: kyrospapavasileiou@gmail.com