Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
15/11/2007 | Κωνσταντίνος Στεφανής

Betting on Shorts (BoSs)

More than a
Eurovision of Short-Film

Betting on Shorts in Europe and Beyond 2007

Το Betting on Shorts (BoSs) είναι ένας πρωτότυπος διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους που έχει διοργανωθεί με επιτυχία τις δύο τελευταίες χρονιές στο Institute of Contemporary Arts (ICA) του Λονδίνου. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά όπου το πρόγραμμα του BoSs θα προβληθεί διεθνώς, την ίδια ώρα και ημέρα σε δέκα διαφορετικές πόλεις και διοργανώνεται από τους Ricarda Vidal, Ειρήνη Μαρινάκη και Κωνσταντίνο Στεφανή.

Η ιδιοτυπία του διαγωνισμού έγκειται στο ότι το κοινό καλείται να προβλέψει την ταινία που θα κερδίσει και να ποντάρει σ’ αυτήν. Πρίν από την έναρξη της προβολής, οι θεατές «ποντάρουν» αναφέροντας απλά το όνομά τους και τον τίτλο της ταινίας που πιστεύουν ότι θα κερδίσει έχοντας διαβάσει τη σύνοψη των ταινιών στο φυλλάδιο που τους παρέχεται. Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί πάρτυ, ενώ η κριτική επιτροπή αποφασίζει και ανακοινώνει στο κοινό την επιλογή της για την καλύτερη ταινία. Τόσο ο επιλεγμένος σκηνοθέτης, όσο και οι θεατές που πόνταραν σωστά, κερδίζουν κάποιο βραβείο.

Στην Αθήνα, το BoSs θα φιλοξενηθεί στον κινηματογράφο Mikrokosmos Prince (Λ. Συγγρού 106). Tην οργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κωνσταντίνος Στεφανής, η Πολίνα Αγαπάκη και ο Νίκος Ρόβας.
Κάθε χρόνο ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχών δημοσιεύεται διεθνώς, προσκαλώντας δημιουργούς/σκηνοθέτες να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τις προηγούμενες χρονιές τα θέματα ήταν «Playtime» και «Vacancy», ενώ αυτή τη χρονία είναι το «Mad or Bad».

Στην Αθήνα, το Βερολίνο, το Λονδίνο και στο Νόβι Σάντ το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει και DJ/VJ εκδήλωση με μουσική σχετική με το φετινό θέμα, “Mad or Bad”. Στη Βαρκελώνη το VoidZelig και η Galeria Siesta οργανώνουν ένα φεστιβάλ δρόμου με τη συμμετοχή του Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA).

To BoSs της Αθήνας πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών: Πλαίσιο Computers AEBE, The London Consortium, Framepool, Mikrokosmos Prince, Γραφικές Τέχνες Κοντορούση – Χαρτοβασίλειον,
La Soirée de Votanique, Music Corner και Ερμής Επιγραφές.


Σχόλια για το BoSs:

“Betting on Shorts is a fascinating landscape of discovery for emerging directors and artists: a great and large selection, popular and democratic. To that extent, Betting on Shorts does for short films what New Contemporaries does for the visual arts.”
Vincent Honoré, Curator, Tate Modern

“Betting on Shorts presented not only a chance to view interesting moving image work by a range of emerging international artists, but was a rewarding challenge to the usual rules of the game in film festivals and competitions. Giving the audience a role in the stakes made for good fun, and raised questions about gaming, play, and the economies of competition.”
Stuart Comer, Curator of Film, Tate Modern

Betting on Shorts 2007 in Europe and Beyond

Πότε; Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2007

Που; στην Αγγλία (Λονδίνο: Institute of Contemporary Arts), στη Γαλλία (Παρίσι: Palais de Tokyo), στη Γερμανία (Βερολίνο: Künstlerhaus Bethanien), στην Ελλάδα (Αθήνα: Mikrokosmos Prince), στην Ισπανία (Βαρκελώνη: VoidZelig), στην Πολωνία (Πόζναν: Kino Rialto), Ρωσία (Ροστόβ-ον-Ντον: Rostov Cafe), στη Σερβία (Νόβι Σάντ: NFC Kinoklub), στη Σλοβενία (Μάριμπορ: Multimedia Centre KIBLA) και στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη: NOMAD @ santralistanbul/ Bilgi University).

Βραβεία:
Ειδικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Επιτροπής (Special European Jury Prize) Βραβεία Κοινού

Το Θέμα: Mad or Bad

Ταινίες μικρού μήκους από όλο το κόσμο (animation – κινούμενα σχέδια, μουσικά βίντεο, καλλιτεχνικά φιλμ, ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ κ.α.) με χρονική διάρκεια μέχρι 10 λεπτά, και με θέμα ‘Mad or Bad?’ Παραβίασε τους κανόνες, αψήφισε τις συμβάσεις, απελευθερώσου, ξεπέρασε τα όρια, γίνε θύτης, γίνε θύμα, κάνε ό,τι σου κατέβει! Είσαι για δέσιμο ή για τα σίδερα; ‘Eχεις ξεφύγει ή σε αμόλησαν; Σκέψου το Έγκλημα και Τιμωρία, τη γενετική ή ευγονική, ή απλά τον Μάικλ Τζάκσον.

Αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο διαγωνισμό διαφορετικό από οποιονδήποτε άλλο διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους είναι ότι το κοινό θα έχει την δυνατότητα να «ποντάρει» σε όποιο ταινιάκι πιστεύει πώς θα κερδίσει – όμως, το ποντάρισμα γίνεται πριν την προβολή.
‘Ολες οι πληροφορίες, μαζί με μια φωτογραφία (film still) από την ταινία θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του BoSs από τις 21 Νοεμβρίου καθώς και στους χώρους προβολής (περίπου μία ώρα πριν την έναρξη), όπου και οι θεατές θα κληθούν να «ποντάρουν».


Κινηματογράφος MIKROKOSMOS PRINCE
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ), 210-9215305

Προσέλευση θεατών 21.30 (για έγκυρα πονταρίσματα!)
Έναρξη προβολής 22.30
Πρόγραμμα 100 λεπτά
Εισιτήριο 5 Ευρω