Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
11/3/2008 |

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ


ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
14-23 Νοεμβρίου 2008

ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ BALKAN FUND

Μια από τις βασικότερες δραστηριότητες του ΦΚΘ κηρύσσει την έναρξη καταθέσεων που αφορούν το 49ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2008.
 
Το BALKAN FUND, το ταμείο ανάπτυξης σεναρίων του Φεστιβάλ,  απευθύνεται  σε μία γεωγραφική περιοχή που δεν καλύπτεται με πληρότητα από κανένα άλλο φεστιβάλ ή ταμείο: τα Bαλκάνια ή τη Nοτιοανατολική Eυρώπη, και συγκεκριμένα την Aλβανία, τη Bοσνία - Ερζεγοβίνη, τη Boυλγαρία, την Eλλάδα, την Kροατία, την Kύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Pουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Tουρκία και τη ΠΓΔΜ.

Στόχος του BALKAN FUND είναι να βοηθήσει κινηματογραφιστές από τις χώρες αυτές να σχεδιάσουν και να αναπτύξουν, με όσο το δυνατό πιο επαγγελματικές προδιαγραφές, τις επόμενες ταινίες τους υποστηρίζοντάς τις  από το αρχικό στάδιο του σεναρίου. Συγκεκριμένα, το BALKAN FUND απευθύνεται σε ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους οι οποίες έχουν μεγάλη δυνατότητα διανομής στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Κάθε χρόνο μια Διεθνής Κριτική Επιτροπή βραβεύει τέσσερα (4) από τα δώδεκα (12) σχέδια σεναρίου με 10. 000 € έκαστο για την ανάπτυξη του σεναρίου τους (σε προηγούμενες χρονιές ως μέλη της επιτροπής συγκαταλέγονται οι Lenny Crooks του New Cinema Fund, Peter Carlton του Film4, Roman Paul της Razor Film Produktion, ο παραγωγός του No Man’s Land Cedomir Kolar κ.α)  ύστερα από μια δημιουργική αλλά και αναλυτική συζήτηση μεταξύ της επιτροπής και των υποψηφίων κατά τη διάρκεια του τριήμερου εργαστηρίου του BALKAN FUND που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Ταινίες όπως η «Σεράγεβο Σ’ Αγαπώ» της Jasmila Zbanic, «The Tuning» του Igor Sterk, «Gucha – Distant Trumpet» του Dusan Milic, «Hidden Faces» της Handan Ipekci και «California Dreamin’ (endless)» του Cristian Nemescu αναδείχτηκαν από
το BALKAN FUND. Άλλα αναμενόμενα πρότζεκτ υπό εξέλιξη είναι τα: «Baby Photo» (Cristian Mungiu), «Welcome Aboard» (Κωσταντίνος Γιάνναρης), «The Coat» (Kutlug Ataman), «Kingdom Cum» (Srdjan Dragojevic), «A Heart Shaped Balloon» (Catalin Mitulescu) και «First of All, Felicia» (Razvan Radulescu και Melissa de Raaf).

Σημειώνοντας την 6η χρονιά, το BALKAN FUND του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 49ης διοργάνωσης μεταξύ 15 και 17 Νοεμβρίου 2008.

Η ημερομηνία λήξης προθεσμίας για την κατάθεση των σχεδίων σεναρίου είναι στις 23 Μαΐου 2008. Όλες οι πληροφορίες βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης http://www.filmfestival.gr/default.aspx?page=644

Για παραπάνω πληροφορίες και ερωτήσεις παρακαλώ επικοινωνήστε με το balkanfund@filmfestival.gr