Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
30/10/2008 | Γιώργος Δημητρίου

Πέμπτος Ψηφιακός Διαγωνισμός της Enel

O PAOLO SORRENTINO ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ENEL

Ο διάσημος σκηνοθέτης θα προεδρεύσει στην επιτροπή του διεθνούς διαγωνισμού που διοργανώνει η Enel για θέματα σχετικά με την αειφόρο ενέργεια. Με την υποστήριξη της AzzeroCO2, ο Ψηφιακός Διαγωνισμός της Enel είναι ο πρώτος ελεύθερος από εκπομπές CO2 διαγωνισμός για κινηματογραφιστές στην Ιταλία

Ρώμη, 29 Οκτωβρίου 2008 — Ο Paolo Sorrentino, ως πρόεδρος της επιτροπής, θα είναι επικεφαλής της διεξαγωγής του πέμπτου Ψηφιακού Διαγωνισμού της Enel, του διαδικτυακού διαγωνισμού που έχει ήδη αναδείξει εκατοντάδες νέα δημιουργικά ταλέντα από την Ιταλία και το εξωτερικό.

Ο σκηνοθέτης του Il Divo (Ο Σταρ), ένα από τα πιο πρωτοποριακά και αυθεντικά ταλέντα του ιταλικού κινηματογράφου, θα αξιολογήσει τα έργα ταλαντούχων κινηματογραφιστών μαζί με μια ομάδα ειδικών από τον κόσμο του πολιτισμού και του κινηματογράφου: τη Laura Delli Colli (δημοσιογράφο και πρόεδρο της Ένωσης Ιταλών Δημοσιογράφων Κριτικών Κινηματογράφου), τον Viktor Matizen (πρόεδρο της Ρωσικής Επαγγελματικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου), τον Mario Morcellini (πρόεδρο της Σχολής Επιστημών Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο “La Sapienza’’ της Ρώμης), την Silvia Toso (συντάκτρια του Hollywood Party, Radio 3 Rai), τον Mario Tozzi (γεωλόγο, επικεφαλής ερευνητή στο CNR, το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, συγγραφέα και τηλεπαρουσιαστή) και τον Gianluca Comin (Διευθυντή Εξωτερικών Σχέσεων της Enel).

Τα τελευταία χρόνια ο διαγωνισμός, ο οποίος διοργανώνεται από την Enel σε συνεργασία με την Associazione Amici del Future Film Festival, έχει προσφέρει σημαντική τροφή για προβληματισμό πάνω στο θέμα της αειφόρου χρήσης της ενέργειας. Για μια ακόμη φορά, οι νέοι κινηματογραφιστές καλούνται να εργαστούν πάνω στο θέμα «Η ισχύς της ενέργειας», με στόχο την προστασία του μέλλοντος του περιβάλλοντος του πλανήτη μας.

«Είμαστε ευτυχείς που με τον Ψηφιακό Διαγωνισμό της  Enel ωθούμε νέους ανθρώπους να προβληματιστούν σχετικά με την ενέργεια και το σεβασμό στο  περιβάλλον» δήλωσε η Silvia Fellegara, υπεύθυνη διαφήμισης και New Media στην Enel, «αφού τα θέματα αυτά αφορούν καταρχάς το μέλλον των νέων γενεών».

Μια περαιτέρω επιβεβαίωση του συγκεκριμένου στόχου είναι η καθιέρωση ενός σημαντικού νέου ειδικού βραβείου το οποίο η Enel θα απονείμει στην καλύτερη ταινία μικρού μήκους για το περιβάλλον, ενώ αυτή η πρωτοβουλία υποστηρίζεται και από το CNR (Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας) και τον κρατικό οργανισμό για το εμπόριο και τις επενδύσεις της Νέας Ζηλανδίας (NZTE).
 

Η Enel αποφάσισε να συνεργαστεί με την AzzeroCO2 προκειμένου αυτός ο διαγωνισμός να έχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό ότι ο τομέας των ταινιών μικρής διάρκειας μπορεί και πρέπει να είναι αειφόρος. Η παροχή στήριξης σε ένα σχέδιο αναδάσωσης αλλά και η διανομή ενός εγχειριδίου σε όλους τους συμμετέχοντες με συμβουλές για το πώς μπορούν να παράγουν αειφόρα βίντεο, είναι μερικά μόνον από τα νέα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος θα είναι για πρώτη φορά ελεύθερος από εκπομπές CO2.

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα εξέλιξη για το φετινό διαγωνισμό αποτελεί η εισαγωγή νέων ειδικών βραβείων: το ειδικό βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους με κινούμενα σχέδια και/ή ειδικά εφέ σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Νέας Ζηλανδίας στην Ιταλία καθώς και η ειδική διάκριση για το καλύτερο γυναικείο δημιουργικό ταλέντο, που θα απονεμηθεί στην καλύτερη συμμετοχή από γυναίκα ή ομάδα γυναικών, σε συνεργασία με το περιοδικό Donna Moderna.

Στο διαγωνισμό αποφάσισαν επίσης να συνεργαστούν πολλές εθνικές και διεθνείς σχολές κινηματογράφου και πανεπιστήμια απονέμοντας ειδικά βραβεία.

Ειδικότερα, η εκ νέου συμμετοχή της Εθνικής Ακαδημίας “Santa Cecilia” θα επιτρέψει τη βράβευση ενός σημαντικού μέρους της παραγωγής κάθε οπτικοακουστικού έργου: του καλύτερου soundtrack με την απονομή και πάλι σχετικής σημαντικής διάκρισης από τον εκπρόσωπο της Ακαδημίας  στην επιτροπή, τον Μαέστρο Giovanni Bietti.

Ο τρόπος επιλογής των νικητών του διαγωνισμού παραμένει ο ίδιος. Εκτός από την επιτροπή των ειδικών, τις ταινίες μπορεί να δει και να ψηφίσει online και μια επιτροπή αποτελούμενη από χρήστες του Διαδικτύου.

Ο ιστότοπος του διαγωνισμού θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με τελείως ανανεωμένη εμφάνιση και ακόμη πιο «προσανατολισμένος στο web 2.0», ο ιστότοπος θα σας παρέχει τη δυνατότητα να συμμετάσχετε στο διαγωνισμό, να ψηφίσετε για μια ταινία και να περιηγηθείτε σε μια βάση δεδομένων με περισσότερα από 300 φιλμ των προηγούμενων χρόνων.

Καταληκτική ημερομηνία εγγραφής είναι η 10η Νοεμβρίου 2008, ενώ οι ταινίες πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Για περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και για την ανακοίνωση του διαγωνισμού μπορείτε να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση www.enel.it/digitalcontest.

- Τέλος -
Σχετικά με την Enel

Η Enel μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κοινής ωφελείας παγκοσμίως: παράγει, διανέμει και εμπορεύεται ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο σε πάνω από 52 εκατομμύρια πελάτες, σε 22 χώρες στην Ευρώπη, στη Βόρειο και στη Λατινική Αμερική. Με συνολική παραγωγική ισχύ 30.000 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (υδροηλεκτρική, γεωθερμική, αιολική, φωτοβολταϊκά και βιομάζα) η Enel είναι μια από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση: www.enel.com.

Πληροφορίες για συντάκτες:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με Beluga Associates, κ. Γιώργο Δημητρίου, (210 62 31 863), e-mail: gdimitriou@beluga.gr.



Βραβεία του πέμπτου Ψηφιακού Διαγωνισμού της Enel

Βραβεία που θα απονεμηθούν από την online επιτροπή    Βραβεία που θα απονεμηθούν από την επιτροπή ειδικών
- Πρώτο βραβείο: 3.000 ευρώ    - Βραβείο για την καλύτερη ταινία μικρού μήκους: 5.000 ευρώ
- Δεύτερο βραβείο: 1.500 ευρώ    - Βραβείο για την καλύτερη δημιουργική ιδέα: 1.500 ευρώ

Ειδικά βραβεία
- Καλύτερη ταινία μικρής διάρκειας για το περιβάλλον: 1.000 ευρώ
- Καλύτερο soundtrack
(σε συνεργασία με την Εθνική Ακαδημία "Santa Cecillia”): 1.000 ευρώ
- Καλύτερο γυναικείο δημιουργικό ταλέντο
(σε συνεργασία με το περιοδικό «Donna Moderna»): 1.000 ευρώ
- Καλύτερη ταινία μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων και/ή ειδικών εφέ
(σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Νέας Ζηλανδίας): πτήση με επιστροφή προς (ή από) τη Νέα Ζηλανδία και εκπαιδευτική κατάρτιση εκεί
- Ειδικά βραβεία από πανεπιστήμια ή χορηγούς: σύνολο 6.000 ευρώ

Η επιτροπή

Paolo Sorrentino, Σκηνοθέτης, πρόεδρος της επιτροπής
Gianluca Comin, Διευθυντής εξωτερικών σχέσεων της Enel
Laura Delli Colli, δημοσιογράφος και πρόεδρος της Sngci (Ένωση Ιταλών Συντακτών Κινηματογράφου)
Viktor Matizen, πρόεδρος της Ρωσικής Επαγγελματικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου
Mario Morcellini, πρόεδρος της Σχολής Επιστημών Επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο «Λα Σαπιέντζα» της Ρώμης
Silvia Toso, συντάκτρια της Hollywood Party, Radio 3 Rai
Mario Tozzi, γεωλόγος, επικεφαλής ερευνητής στο Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, συγγραφέας και τηλεοπτικός παρουσιαστής

Απονομή των ειδικών βραβείων
Matt Aitken, VFX Supervisor Weta Digital
Giovanni Bietti, συνθέτης και μουσικολόγος
Cipriana Dall’Orto, Συνδιευθύντρια του περιοδικού «Donna Moderna»
Andrea Seminara, Εμπορικός διευθυντής και διευθυντής μάρκετινγκ και επικοινωνίας, AzzeroCO2

Χορηγοί

Το CNR (Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας), η Εθνική Ακαδημία «Santa Cecillia», η Ακαδημία Καλών Τεχνών της Μπολόνια, ο κρατικός οργανισμός για το εμπόριο και τις επενδύσεις της Νέας Ζηλανδίας, η Ισπανική Πρεσβεία στην Ιταλία, η Griffith 2000, το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σχεδίου (Μιλάνο), το Ινστιτούτο Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, το NUCT (Νέο Πανεπιστήμιο Κινηματογράφου και Τηλεόρασης), το Universidad de Alicante, το Universidad Pompeu Fabra de Barcelona, το Universitat Politecnica de Valencia, η 9Zeros (Σχολή κινουμένων σχεδίων της Βαρκελώνης), το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Πανεπιστήμιο του Κάλιαρι, το Πανεπιστήμιο IUAV της Βενετίας, το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Ιεράς Καρδίας του Μιλάνου.