Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
6/11/2008 | Μικρό

Σεμινάρια Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου

Σεμινάρια Θεωρίας και Πρακτικής Κινηματογράφου

Η Καλλιτεχνική Διάδραση, μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για τον Πολιτισμό, σε συνεργασία με το ηλεκτρονικό περιοδικό CameraStylo Online, τον διαδικτυακό τηλεοπτικό πολιτιστικό σταθμό @rtD  και το «Μικρό», Σωματείο για την διάδοση και την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους, διοργανώνει εργαστήρια θεωρίας και πρακτικής που αφορούν στον κινηματογράφο, με θέματα:
•    «Σχολείο κριτικής, θεωρίας και ιστορίας του κινηματογράφου, Βασίλης Ραφαηλίδης». Από 16 Νοεμβρίου έως τέλος Μαϊου. (Προτεινόμενη μέρα και ώρα: Κυριακή 8-11μ.μ. η Δευτέρα 8-11μ.μ. Στα πλαίσια του εργαστηρίου την μία από τις δύο μέρες ανάλογα με το ποια θα επιλεγεί για το κυρίως σεμινάριο θα προβάλλονται και αναλύονται επιλεγμένες αντιπροσωπευτικές ταινίες)
•    «Εργαστήριο κινηματογραφικής πρακτικής «Κάντο όπως ο Μπέργκμαν», το οποίο στοχεύει στη δημιουργία δύο συλλογικών ταινιών, μιας  μυθοπλασίας διάρκειας 6΄ και μιας  ντοκιμαντέρ, διάρκειας 10΄, όπως και ατομικών ταινιών, διάρκειας 3΄. Από 16 Νοεμβρίου έως τέλη Μαΐου. (Προτεινόμενη μέρα και ώρα: Κυριακή 4-8μ.μ.)
•    «Σχολείο θεωρίας και πρακτικής μοντάζ», στο οποίο θα «διδαχτεί» η θεωρία του Μοντάζ με αναφορά στους βασικούς σταθμούς της ιστορίας του στα είδη και τις μεθοδολογίες, ενώ η πρακτική περιλαμβάνει την εκμάθηση των προγραμμάτων Premiere και Avid, After Effects σε 10 μαθήματα.
Η παρουσίαση των εργαστηρίων θα γίνει στο χώρο του «Μικρό» Μεθώνης 46,  την Πέμπτη 6/11/08, στις 8.00 μ.μ., από τον Γιάννη Καραμπίτσο (σκηνοθέτη, μοντέρ και κριτικό κινηματογράφου). Θα προηγηθεί προβολή  κλασικών αριστουργηματικών ταινιών, όπως ο «Ανδαλουσιανός σκύλος», του Λουί Μπουνιουέλ, το «Διάλειμμα» των  Ρενέ Κλέρ και Φράνσις Πικάμπια, και “Sherlock Jr ” του Μπάστερ Κήτον.
Τα εργαστήρια και το μοντάζ των ταινιών θα γίνουν στο χώρο του «Μικρό», με υπολογιστές των διοργανωτών και οι προβολές θα γίνονται με ψηφιακό τρόπο. Η παραγωγή των ταινιών θα γίνει σε επιλεγμένους χώρους, με τη συνεργασία των σπουδαστών, με τη βοήθεια και την επίβλεψη των διδασκόντων.
Εγγραφές έως 16/11/2008.
Περισσότερα για τα εργαστήρια:
•    Σχολείο Κριτικής, Θεωρίας και Ιστορίας Κινηματογράφου Β. Ραφαηλίδης
η αναζήτηση του «βαθύτερου νοήματος» μιας ταινίας, η αναζήτηση μιας  «γλώσσας» ικανής να σχηματοποιεί και να αρθρώνει ότι ήδη γνωρίζουμε και βιώνουμε, αλλά δεν μπορούμε επαρκώς να εκφράσουμε αποτελούν την στόχευση του Σχολείου Β. Ραφαηλίδης. Η απόκτηση της εξειδικευμένης ικανότητας να τοποθετήσουμε την ταινία στο πλαίσιο της ιστορίας του κινηματογράφου θα ξεκινήσει με την προσπάθεια εκμάθησης των βασικών ρευμάτων, κινημάτων ή σχολών, έχοντας ως σημείο αναφοράς την προβολή αποσπασμάτων πολλών χαρακτηριστικών ταινιών που ανήκουν σε κάθε ρεύμα, κίνημα ή σχολή και την προβολή και ανάλυση ολόκληρων σπάνιων ή πολύ αντιπροσωπευτικών ταινιών για κάθε περίπτωση.
Θα προσφύγουμε στην θεωρία και σημειολογία του κινηματογράφου ανιχνεύοντας μεθόδους προσέγγισης και ανάλυσης της κινηματογραφικής μορφής και του στυλ ή ύφους μιας ταινίας, όπως και της διακειμενικότητας. Θα έρθουμε σε σύντομη επαφή με τις σημαντικότερες κινηματογραφικές θεωρίες και τους σημαντικότερους θεωρητικούς του κινηματογράφου.   Καθώς θα ενδιαφερόμαστε όλο και περισσότερο για την μορφή του φιλμ και το στυλ θα αναγνωρίζουμε ότι αυτά δεν μπορούν να διαχωριστούν από το περιεχόμενο. Μορφή και στυλ αποτελούν μέρος του περιεχομένου, μέρος του νοήματος.
Θα δούμε αποσπάσματα αλλά και τουλάχιστον 20 ταινίες ολόκληρες που θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε μέσα από  συζήτηση που θα ακολουθεί την προβολή τους, όπως:
Ο Ξανθός Θεός, Μαύρος Διάβολος του Glauber Rocha, η «καταραμένη» Πύλη της Δύσης του Μαίκλ Τσιμίνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα πέρα από την μία φορά που προβλήθηκε στην τηλεόραση στην κινηματογραφική λέσχη, Η Σελίν και η Ζυλίν στο Σπίτι του Μυστηρίου του Ζακ Ριβέτ, η Μαμά και η Πουτάνα του Ζαν Εστάς, το Αντίο, Σύντροφε του Μίκλος Γιάντσο, Edward Munch και Κομούνα του Πίτερ Γουότκινς, Τρελοί Άρχοντες και Χρονικό ενός Καλοκαιριού του Ζαν Ρους, La Jette και Βάθος του Ουρανού είναι κόκκινο του Κρις Μαρκέρ, Ηλεκτρικός Άγγελος και Corpus του Θανάση Ρεντζή, Μοντέλο και Αλληγορία του Κώστα Σφήκα κ.α.
Ένας καλεσμένος κάθε φορά κριτικός, θεωρητικός, σκηνοθέτης, «ειδικός»  ή και όχι, από τον χώρο του κινηματογράφου αλλά και τον ευρύτερο πολιτιστικό, θα αναλάβει να μας περιηγηθεί στα άδυτα μιας θεματολογίας (Ποιητικός Κινηματογράφος, Η Γυναίκα μέσα από τον Κινηματογράφο, Γυναίκες Δημιουργοί, Λογοτεχνία και Κινηματογράφος, Κινηματογράφος και Έρωτας, Επιστημονική Φαντασία και Κινηματογράφος, Πολιτικός Κινηματογράφος, Φιλοσοφία και Κινηματογράφος, Ποδόσφαιρο και Κινηματογράφος, Μουσική και Κινηματογράφος, Μουσικό Ντοκιμαντέρ, Τηλεοπτικό Ντοκιμαντέρ, Ιστορία Ντοκιμαντέρ, Animation, Avant Garde κινηματογράφος κ.α.) έχοντας στην διάθεσή του μιάμιση ώρα, αφού η άλλη μιάμιση θα διατίθεται για την ιστορία, θεωρία και προσπάθεια εκμάθησης μιας μεθοδολογικής προσέγγισης της μορφής και του στυλ μιας ταινίας.
Κόστος: 150€. Φοιτητές: 120€ (σε 3 δόσεις). Μέλη Καλλιτεχνικής Διάδρασης: 40% έκπτωση.
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ: Γιάννης Καραμπίτσος (Σκηνοθέτης, Μοντέρ, Κριτικός Κινηματογράφου)
Εγγραφές-Πληροφορίες: Από 29/9  έως  16/11 στο τηλέφωνο 6944143564 και στο e-mail: art.diadrasi@gmail.com
Καλεσμένοι: Ανδρέας Παγουλάτος, Ανδρέας Τύρος, Γιάννης Σολδάτος, Σωτήρης Δημητρίου, Θανάσης Ρεντζής, Δημήτρης Χαρίτος, Αχιλέας Κυριακίδης, Νίκος Αντωνάκος, Στράτος Κερσανίδης, Κώστας Μπλάθρας, Αντώνης Μποσκοϊτης,  Θόδωρος Σούμας, Κώστας Τερζής, Γιάννης Φραγκούλης, Δημήτρης Χαρίτος, Γιάννης Οικονομίδης, Νίκος Γραμματικός, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Βαγγέλης Μουρίκης κ.α.
•    Εργαστήρι Κινηματογραφικής Πρακτικής [Σκηνοθεσία, Σενάριο, Εικονοληψία, Υποκριτική] “ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Ο ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ”.
Στο εργαστήρι κινηματογραφικής πρακτικής με την καθοδήγηση των εισηγητών οι συμμετέχοντες θα διδαχτούν τις βασικές αρχές της σκηνοθεσίας, του σεναρίου, της εικονοληψίας και της υποκριτικής μέσα από την προβολή αποσπασμάτων από επιλεγμένες ταινίες, από πρακτικές ασκήσεις στις οποίες εναλλάσσοντας ρόλους μπροστά και πίσω από την κάμερα σε διάφορα πόστα, θα εξοικειωθείτε με την δημιουργική πρακτική διεργασία που θα σας οδηγήσει στην υλοποίηση μιας ατομικής τρίλεπτης ταινίας μυθοπλασίας ή ντοκιμαντέρ μιας συλλογικής εξάλεπτης μυθοπλασίας και μιας δεκάλεπτης ντοκιμαντέρ.
Εισηγητές: Γιάννης Καραμπίτσος (Συντονιστής Εργαστηρίου, σκηνοθεσία), Νίκος Γραμματικός (σκηνοθεσία-κινηματογραφική Υποκριτική), Βαγγέλης Μουρίκης (κινηματογραφική υποκριτική), Γιάννης Φώτου, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος (Εικονοληψία), Βασίλης Λουλές (σενάριο), Αντώνης Μποσκοϊτης (Σκηνοθεσία Μουσικού Ντοκιμαντέρ) ενώ θα καταθέσουν την γνώση και τη πείρα τους πολλοί καλεσμένοι από τον χώρο του κινημτογράφου και όχι μόνο.
Κόστος Εργαστηρίου: 300€ (σε 3 δόσεις). Φοιτητές 250€. Μέλη Λέσχης Καλλιτεχνικής Διάδρασης 30% έκπτωση.
•    «Σχολείο θεωρίας και πρακτικής μοντάζ»
Κόστος Εργαστηρίου: 200€ (σε 3 δόσεις). Φοιτητές 150€. Μέλη Λέσχης Καλλιτεχνικής Διάδρασης 30% έκπτωση.
Πληροφορίες-Εγγραφές: τηλ. 6944143564, e-mail: art.diadrasi@gmail.com .
Εγγραφή μέλους Κινηματογραφικής Λέσχη Καλλιτεχνικής Διάδρασης: 40€. Παρακολούθηση όλων των προβολών (από 16 Νοεμβρίου έως τέλος Μαΐου μία φορά την εβδομάδα) στην αίθουσα του ΜΙΚΡΟ Μεθώνης 46. Έκπτωση 30-40% στα εργαστήρια θεωρίας και πρακτικής.  Έκπτωση 40% στα βιβλία των εκδόσεων Αιγόκερως.