Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
7/11/2008 | Francesco Vitali

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ απο το 48 ώρες

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ & ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΤΟΥ 48 HFP

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΓΝΩΜΗ

Aγαπητοί φίλοι,

Αποφασίζοντας την διοργάνωση και υλοποίηση στην Ελλάδα ενός από τα κορυφαία διαγωνιστικά Φεστιβαλ κινηματογράφου του πλανήτη, κινηθήκαμε με τον ενθουσιασμό που μας δημιούργησε η ιδέα του Φεστιβάλ όπως το παρακολουθήσαμε σε όλο τον κόσμο, είχαμε δε κινητήριο δύναμη την πίστη μας στην πρωτότυπη ιδέα του θεσμού και την απεριόριστη επιθυμία μας να το κάνουμε να επιτύχει.

Ο προγραμματισμός όλου του Φεστιβάλ της Αθήνας έγινε με βάση προηγούμενες επιτυχημένες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις του πλανήτη, σε καμία δε εξ αυτών οι συμμετοχές δεν κατάφεραν να σημειώσουν το παγκόσμιο ρεκόρ της Ελλάδας με 109 συμμετοχές. Με αυτά τα δεδομένα καθώς και τον σαφώς μικρότερο πληθυσμό της Αθήνας προγραμματίσαμε την υλοποίηση των φάσεων του Φεστιβάλ με συγκεκριμένο αριθμό συμμετεχόντων. Η πραγματικότητα όμως μας διέψευσε! Οι συμμετοχές σας ήταν υπερδιπλάσεις από το αναμενόμενο και ο παλμός εξαιρετικά έντονος!

Δυστυχώς τόσο τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που μας είχαν τεθεί όσο και οι λοιπές δεσμεύσεις των τρίτων συνεργατών μας δεν επέτρεψαν να μεταβάλλουμε τις προκαθορισμένες ημερομηνίες προβολών (screenings).

Στο σημείο αυτό θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε όχι μόνο λόγω του υπερβολικά αυξημένου αριθμού συμμετοχών όσο κυρίως λόγω των πολλών τεχνικών προδιαγραφών και τεχνικών ατελειών κάποιων ταινιών που μας παραδόθηκαν.

Τέθηκε τότε το μεγάλο δίλημμα εάν θα απορρίπταμε τις ταινίες αυτές όπως είχαμε νόμιμο δικαίωμα και κατά την απόλυτη κρίση μας σύμφωνα με τους κανονισμούς του Φεστιβάλ ή εάν θα κάναμε μία τιτάνια (αλλά απέλπιδα) προσπάθεια να βοηθήσουμε ώστε να βελιτωθούν όσο το δυνατόν οι προβληματικές συμμετοχές προκειμένου να διαγωνισθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός από αυτές.

Είναι αλήθεια ότι υπερεκτιμήσαμε τις δυνατότητες μας αλλά και αυτό των συνεργατών μας αλλά επίσης το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα.
Εσείς είχατε 48 ΩΡΕΣ για μία μικρού μήκους ταινία, ενώ εμείς 40 ΩΡΕΣ για 90 μικρού μήκους. Εσείς το καταφέρατε εμείς το προσπαθήσαμε στο μέγιστο και ανθρώπινα δυνατό.
Αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η προβολή των ταινιών στα ωράρια που είχαμε προαναγγείλει.

Αναγνωρίζοντας στο σημείο αυτό ότι προκλήθηκε αναστάστωση και δυσφορία σε πολλούς από εσάς για λόγους που δυστυχώς στο μεγαλύτερο βαθμό υπερέβαιναν τον έλεγχο μας και σαν ένδειξη καλής πίστης και θέλησης, σας ανακοινώνουμε ότι:

Θα ορισθεί νέο διευρυμένο πρόγραμμα προβολών σε συνεργασία με τα STER cinemas σε όλους τους κινηματογράφους STER πανελλαδικά κατά το χρονικό διάστημα από 20-11-2008 μέχρι 15-12-2008 και σε ειδικότερους χρόνους που θα σας γνωστοποιήσουμε το συντομότερο δυνατό ως ελάχιστη αποζημίωση στις δικές σας προσπάθειες.

Θα θελαμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι πρώτιστος στόχος και μοναδική επιθυμία μας ήταν και είναι η προαγωγή του δημιουργικού κινηματογράφου και η ενίσχυση των νέων καλλιτεχνών. Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε ότι όλες οι ταινίες που μας παραδόθηκαν θα τύχουν της βέλτιστης δυνατής επεξεργασίας ώστε να εξασφαλισθεί η ποιοτικότερη, ισότιμη και προσήκουσα συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η Κριτική Επιτροπή έχει ήδη παραλάβει αντίγραφα όλων των ταινιών όπως μας παραδόθηκαν προκειμένου να προβεί στην αξιολόγηση και βαθμολόγηση τους αμερόληπτα και αδέκαστα, χωρίς καμία παρέκκλιση από τους Κανόνες του Φεστιβάλ, καθώς οι προβολές και το Βραβείο κοινού με κανεναν τρόπο δεν συνδέονται με τα βραβεία της Επιτροπής που θα απονεμηθούν κανονικά στην προγραμματισθείσα εκδήλωση την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 9, όπως έχει ήδη ορισθεί.

Σας περιμένω όλους να συνεχίσουμε να γιορτάζουμε στην Αθήνα και όπως καταφέραμε σε ένα Σαββατοκύριακο να μετατρέψουμε την Αθήνα σε ένα μεγάλο πλατό, να καταφέρουμε να μετατρέψουμε ολόκληρη την Ελλάδα.
Διεκδικούμε το μεγάλο βραβείο διεθνώς και θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην μεγάλη γιορτή.

Είμαστε δίπλα σας για όποια λεπτομέρεια όπως είμαστε δίπλα σας από την αρχή του 48 Hour Film Project.

Francesco Vitali
Producer of 48HFP ATHENS 2008