Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
9/11/2008 | Betting on Shorts

Betting on Shorts

Το Betting on Shorts (BoSs) παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το διεθνές φεστιβάλ-διαγωνισμό ταινιών μικρού μήκους More than a Eurovision of Shortfilm, που θα προβληθεί στις 21 Νοεμβρίου 2008 στην Αθήνα στον κινηματογράφο Mikrokosmos Prince Filmcenter (Λεωφ Συγγρού 106, Φιξ 210 9215305) και ταυτόχρονα στη Βαρκελώνη, το Βισμπάντεν, το Βουκουρέστι, τη Θεσσαλονίκη, την Κωνσταντινούπολη, το Λονδίνο, το Μάριμπορ, τη Νάπολη, το Νόβι Σάντ, το Παρίσι, την Πόζναν και την Στοκχόλμη.

Κάθε χρόνο ένα ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχών δημοσιεύεται διεθνώς, προσκαλώντας δημιουργούς/σκηνοθέτες να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τις προηγούμενες χρονιές τα θέματα ήταν «Playtime», «Vacancy» και «Mad or Bad», ενώ αυτή τη χρονιά είναι το «Money Money Money».
Το Θέμα: Money Money Money
“Don’t try to keep up with the Joneses. They have more money than we.” (Dizzy Gillespie)
Σκέψου τους φτωχούς και τους πάμπλουτους, τους τσιγκούνηδες και τους φιλάνθρωπους. Σκέψου τι θα μπορούσες να κάνεις μ’ ένα εκατομμύριο, αλλά μην ξεχνάς τι κάνουν κάποιοι άνθρωποι χωρίς δεκάρα. Μπορείς να εμπνευστείς από τον καπιταλισμό, τον κομμουνισμό ή την παγκοσμιοποίηση. Αν θέλεις έλεγξε την τιμή ενός βαρελιού πετρελαίου. Αν πιστεύεις πως το χρήμα μπορεί ν’αγοράσει την αγάπη, τότε κάνε μια ταινία γι’ αυτό. Σκέψου επίσης το παζάρεμα, το τζόγο και το shopping therapy. Όμως πάνω απ’ όλα μην προσπαθείς ν’ ανταγωνιστείς τους γείτονές σου αλλά ξεπέρασέ τους, στέλνοντάς μας την καλύτερή σου ταινία!
Η ιδιοτυπία του διαγωνισμού Betting on Shorts (BoSs) έγκειται στο ότι το κοινό καλείται να προβλέψει την ταινία που θα κερδίσει και να ποντάρει σ’ αυτήν. Πριν από την έναρξη της προβολής,  οι θεατές «ποντάρουν» αναφέροντας απλά το όνομά τους και τον τίτλο της ταινίας που πιστεύουν ότι θα κερδίσει έχοντας διαβάσει τη σύνοψη των ταινιών στο φυλλάδιο που τους παρέχεται ή έχοντας παρακολουθήσει τα αποσπάσματα των  ταινιών στην ιστοσελίδα του BoSs. Μετά το τέλος της προβολής ακολουθεί πάρτυ, ενώ η κριτική επιτροπή κάθε πόλης αποφασίζει τη νικήτρια ταινία που κερδίζει το βραβείο Επιτροπών BoSs. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ανακοινώνεται στο κοινό περίπου μία ώρα μετά το τέλος της προβολής από τους διοργανωτές. Τόσο ο επιλεγμένος σκηνοθέτης, όσο και οι θεατές που πόνταραν σωστά, κερδίζουν κάποιο βραβείο.
Το Βραβείο Επιτροπών BoSs αξίας £ 500 (σε μετρητά) θα κερδίσει η ταινία που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους από κάθε τοπική επιτροπή. Οι θεατές που θα έχουν ποντάρει σωστά  κερδίζουν διάφορα δώρα (εισιτήρια κινηματογράφου, DVD, βιβλία κ.α). Σε περίπτωση που ο αριθμός των θεατών που έχουν ποντάρει σωστά ξεπερνά τα 10 άτομα ακολουθεί κλήρωση για την ανάδειξη των νικητών.   
Το Betting on Shorts (BoSs) ξεκίνησε το 2005 ως ετήσιος διαγωνισμός ταινιών μικρού μήκους στο Institute of Contemporary Arts (ICA) του Λονδίνου. Από το 2007,  οι υπεύθυνοι του BoSs Ricarda Vidal, Ειρήνη Μαρινάκη και Κωνσταντίνος Στεφανής,
οργανώνουν το More than a Eurovision of Shortfilm σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς και τοπικούς διοργανωτές σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις.

Στην Αθήνα, την οργάνωση της εκδήλωσης έχουν αναλάβει η Ειρήνη Μαρινάκη, ο Κωνσταντίνος Στεφανής, η Πολίνα Αγαπάκη, ο Κυριάκος Γιαννάτος και ο Νίκος Ρόβας σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Mikrokosmos Prince Filmcenter (Λεωφ Συγγρού 106, Φιξ 210 9215305)
Προσέλευση Θεατών από τις 19:30 (για έγκυρα πονταρίσματα!)
Έναρξη προβολής 20:30 (διάρκεια 90 λεπτά)
Εισιτήριο € 7,50 (φοιτ. € 5)
Μετά την προβολή ακολουθεί πάρτυ στον Μικρόκοσμο με μουσική από τον  DJ Nikos Rovas!
Στην κριτική επιτροπή της Αθήνας συμμετέχουν οι:
Τζωρτζίνα Κακουδάκη (Δραματουργός/Ηθοποιός), Θράσος Καμινάκης (Μικρό Πολυτεχνείο), Γιάννης Κωνσταντινίδης (Δημοσιογράφος), Κατερίνα Ξυνή (Script) και Θανάσης Τότσικας (Σκηνοθέτης)
Τα μέλη της επιτροπής κάθε πόλης καθώς και τα αποσπάσματα των ταινιών που συμμετέχουν στο Betting on Shorts: More than a Eurovision of Shortfilm 2008 θα δημοσιοποιηθούν σύντομα στην ιστοσελίδα μας www.bettingonshorts.com

To BoSs: More than a Eurovision of Shortfilm πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη των χορηγών The London Consortium, MINIMATIK visual and interactive communication, nextnode.net και Πλαίσιο και σε συνεργασία με: Institute of Contemporary Arts (ICA) Λονδίνο, exground filmfest / Kulturpalast Βισμπάντεν, KIBLA Multimedia Center Μάριμπορ, Kino Rialto AdArte Foundation Πόζναν, Ostello La Controra Νάπολη, Mikrokosmos Prince Filmcenter Αθήνα, NFC Kinoklub Νόβι Σάντ, NOMAD + Kurye / Kadir Has University Κωνσταντινούπολη, Point Ephémère Παρίσι, VoidZelig & l’Alternativa / Centro de Cultural Contemporánea (CCCB) Βαρκελώνη, INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN Βουκουρέστι, Teater Scenario Στοκχόλμη και art/house gallery/bar Θεσσαλονίκη

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.bettingonshorts.com και να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές του BoSs:

Κωνσταντίνο Στεφανή  konstantinos@bettingonshorts.com                                          
Ειρήνη Μαρινάκη
irini@bettingonshorts.com

SHORTLIST 2008 – Πρόγραμμα Διάρκεια 87’
Η ομάδα BoSs επέλεξε από τις φετινές συμμετοχές (που φτάνουν κάθε χρόνο περίπου τις 400) 40 ταινίες και κατόπιν οργάνωσε προβολή στο ICA του Λονδίνου, όπου με την ψηφοφορία των τοπικών διοργανωτών έγινε και η επιλογή του τελικού προγράμματος των 17 ταινιών που προβάλλονται στο Betting on Short: More than a Eurovision of Shortfilm 2008.

1.    What Money is.
Dir. Eduardo Thomas, Mexico, 2008, experimental, 4.40 mins
2.    Not for good.
Dir. Lindsay Knight, UK, 2008, animation/documentary, 4.40 mins
3.    Trotzdem Danke (Thanks Anyway).
Dir. Mischa Leinkauf & Matthias Wermke, Germany, 2007, artist documentary, 6.30 mins
4.    Kupe and the Whale.
Dir. Nicholas Tayler, UK, 2007, artist film, 9.15 mins
5.    Valuta.
Dir. Roland Fuhrmann, Germany, 2006, artist film, 2.15 mins
6.    Apple & Ei.
Dir. Ahmet Tas, Germany, 2007, experimental documentary, 5.25 mins
7.    Zombie.
Dir. Tessa Garland, UK, 2008, artist film, 3.10 mins
8.    Sådan far, sådan död (Like father, like death.)
Dir. Adi & Mak Omanovic, Sweden, 2008, narrative, 10 mins
9.    MyDeath.com.
Dir. Colette Copeland, USA, 2007, artist film, 1.50 mins
10.    Advertising.
Florin Piersic jr., Romania, 2004, narrative, 7.55 mins
11.    Dr. Mori's Teleshopping.
Dir. Spiros Jacovides, Greece, 2008, madvertisement, 6 mins
12.    Pilgrimage to Yiwu.
Florencia Guillen, China, 2007, documentary, 7 mins
13.    100 $ in 100 seconds.
Dir. Bosse Sudenburg, USA/Germany, 2005, experimental, 1.50 mins
14.    Per fare un tavolo (How to make a table.)
Lemeh42, Italy, 2008, animation, 2 mins
15.    Last Hand Standing.
Dir. Paul Cotter, USA, 2003, narrative, 7 mins
16.    Casitas (Little Houses).
Dir. Juan Carlos Mostaza, Spain, 2008, animation, 6 mins
17.    The Bungee Jump Skeleton Man.
Dir. Rune Eriksson, Norway, 2006, music/ animation, 3 mins

Οργάνωση Betting on Shorts: More than a Eurovision of Shortfilm 2008 Αθήνας:
Πολίνα Αγαπάκη, Κυριάκος Γιαννάτος, Ειρήνη Μαρινάκη, Νίκος Ρόβας, Κωνσταντίνος Στεφανής.

Betting on Shorts is run by Ricarda Vidal, Irini Marinaki & Konstantinos Stefanis
For further information please visit www.bettingonshorts.com