Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
7/9/2012 | t-shOrt

35o Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας - Παράλληλες εκδηλώσεις

35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
18ο   ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ
17-22 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΙΘΡΙΑ  ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ  ΜΕΣΗΜΕΡΙΑ

Παρουσίαση: Παύλος Μεθενίτης (συγγραφέας, δημοσιογράφος)

ΤΡΙΤΗ 18 Σεπτεμβρίου

«Μέθοδοι και εργαλεία εισαγωγής του animation στην μαθησιακή διαδικασία –Περίπτωση πρώτη: Animation δραστηριότητες μάθησης στο μάθημα της γλώσσας», Σπύρος  Σιάκας (εκδόσεις  Επιστημονική Εταιρεία: ΕΔΑΕ)

«Τα άγουρα βερίκοκα», Ανδρέας Αρνάκης (Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο Νεώτερης Ελλάδας). Ομιλητής: Ελένη Γύζη

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 Σεπτεμβρίου

*  Λογοτεχνικό περιοδικό «Το Δέντρο».  Αφιέρωμα:  Θόδωρος Αγγελόπουλος (1935-2012) –Εικόνες μιας μοναχικής διαδρομής    Ομιλητές: Ειρήνη Στάθη, Τάσος ΓουδέληςΚώστας Μαυρουδής

*  «Notebook», Ευγενία Χατζίκου  (Εκδόσεις Τετράγωνο –Νίκος Μουρατίδης)     Ομιλητής: Νίκος Μουρατίδης

 ΠEMΠTH 20 Σεπτεμβρίου

«Η υψηλή τέχνη της αποτυχίας»Βαγγέλης  Ραπτόπουλος  (Ίκαρος)

«Ποίηση 1979-2012»Γιώργος Κακουλίδης  (Εκδόσεις Πολιτιστική Δράση – ΕΜΣΕ)

«Η μουσική που σταμάτησε τον πετροπόλεμο»Δημήτρης  Σπύρου  (Πατάκης)

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21/9

*  «Ανάπλους», Θανάσης Βαλτινός  (Εστία). Ομιλητές: Τάσος Γουδέλης, Βασίλης Τσιαμπούσης


ΜΟΥΝΓΚΙΟΥ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Το 2007, με την σκληρή ταινία του «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δύο μέρες», που παρακολουθούσε το πριν και το μετά μιας έκτρωσης, απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών φέρνοντας στο διεθνές προσκήνιο το ρουμάνικο σινεμά. Φέτος, επέστρεψε στις Κάνες με το «Beyond the Hills» με θέμα την καθημερινότητα ενός ρουμάνικου μοναστηριού που διαταράσσεται από την άφιξη μιας γυναίκας. Και να που τον Σεπτέμβριο, το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (17-22/9) μας δίνει μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα πρώτα βήματα του διάσημου ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουνγκίου προβάλλοντας την μικρού μήκους ταινία του «Το χέρι του Paulista» (1998), πτυχιακή του εργασία στο πλαίσιο των σπουδών του στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Θεάτρου και Κινηματογράφου του Βουκουρεστίου «I.L.Caragiale».Στην 14λεπτη αυτή ταινία αποφοίτησης του Μουνγκίου ( με την οποία το 1999 εκπροσώπησε την Ρουμανία στα φοιτητικά Οσκαρ), ο σκηνοθέτης καταπιάνεται με  τις λατινοαμερικάνικες σαπουνόπερες εξερευνώντας τα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας σε μια σαπουνόπερα.
Το φιλμάκι του Μουνγκίου θα προβληθεί στο πλαίσιο αφιερώματος του Φεστιβάλ Δράμας στην Σχολή Κινηματογράφου του πανεπιστημίου «I.L.Caragiale» που ανέδειξε κι άλλους γνωστούς ρουμάνους κινηματογραφιστές όπως οι Κριστιάν Νενέσκου, Καταλίν Μιτουλέσκου και Φλοριν Σερμπαν. Θα προβληθούν αντιπροσωπευτικές ταινίες παλαιότερων ετών («Oldies”), νέες ταινίες («Newies”) που φανερώνουν την αγάπη των Ρουμάνων στην διερεύνηση των οικογενειακών, φιλικών και ερωτικών σχέσεων, αλλά και μια επιλογή αριστουργηματικών παλιών χειροποίητων animation για παιδιά όπως το «Short History» του Ιον Ποπέσκου Γκόπο, που το 1956 απέσπασε χρυσό φοίνικα στις Κάνες επιδρώντας σημαντικά στον τρόπο δημιουργίας animation που διαφοροποιούνταν από την «λογική» της Ντίσνεϊ. Οι ταινιούλες αυτές θα παρουσιαστούν στα παιδιά στις καθιερωμένες πρωινές προβολές του φεστιβάλ που, όπως υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος, προετοιμάζουν τους αυριανούς σινεφίλ της Δράμας.
Το Φεστιβάλ όμως θα αναδείξει φέτος και την Σλοβακική Κινηματογραφία εστιάζοντας στην δράση της Aκαδημίας Μουσικής και Δραματικής Τέχνης VSMU ( κομμάτι ενός από τα παλιότερα πανεπιστήμια της Κεντρικής Ευρώπης, της Ακαδημίας Istropolitana που ιδρύθηκε το 1464). Η Τσεχοσλοβακία είχε ανέκαθεν μια τεράστια παράδοση στα animation εξ ου και η φετινή έμφαση στο εν λόγω είδος μέσα από μια επιλογή από τις δεκαετίες 1990 και 2000 – για μεγάλους αυτή τη φορά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα «Η μύγα του Alfonz» του Πέτερ Μπουντίνσκι, για την σχέση ενός φυλακισμένου και μιας μύγας (!).
Παράλληλα με τις προβολές, το Φεστιβάλ θα παρουσιάσει στο κοινό τις δύο σχολές, μέσα από τις ομιλίες των προσκεκλημένων πανεπιστημιακών Μανουέλας Τσερνάτ από την Ρουμανία, που διετέλεσε πρύτανης της σχολής «I.L.Caragiale», και Σουζάνας Γκιντλ Τατάροβα, υπεύθυνης σπουδών του τμήματος κινηματογράφου και τηλεόρασης του «VSMU».
Aς σημειωθεί πως φέτος το Φεστιβάλ Δράμας γιορτάζει 35 χρόνια προβολής και διάδοσης της μικρού μήκους ταινίας στην Ελλάδα και τον κόσμο ενώ συμπληρώνονται 18 χρόνια από τη διεθνοποίησή του.


ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (1935-2012)

Το Φεστιβάλ, τιμώντας την μνήμη του κορυφαίου έλληνα σκηνοθέτη  που έφυγε φέτος αιφνίδια από κοντά μας, θα προβάλλει σε πρώτη παρουσίαση την δεκαπεντάλεπτη ταινία του Χάρη Παπαδόπουλου «Η Φλώρινα του Θόδωρου Αγγελόπουλου».
Η ταινία, που θα προβληθεί την Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου κατά την τελετή έναρξης  του Φεστιβάλ, παρήχθη το 2009 με αφορμή τη βράβευση του Θόδωρου Αγγελόπουλου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στα Πρέσπεια 2009. Ο μεγάλος έλληνας δημιουργός μιλά για τις ταινίες του και τον συγκλονιστικό χώρο της Βόρειας Ελλάδας που τόσο πολύ τον έχει εμπνεύσει.
Στο πλαίσιο του τιμητικού αφιερώματος  του φεστιβάλ στον έλληνα auteur, θα παρουσιαστεί και το  τελευταίο τεύχος του λογοτεχνικού περιοδικού  το «Δέντρο», το οποίο είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Θόδωρο Αγγελόπουλο με κείμενα που φέρουν σημαντικές υπογραφές.  Η εκδήλωση εντάσσεται στα Αίθρια Λογοτεχνικά Μεσημέρια και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19/9 .
Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έχει εγγραφεί στη μνήμη όλων μας ως ο ποιητής του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και ο σημαντικότερος πρεσβευτής του στο εξωτερικό. Βραβευμένος με τον Χρυσό Φοίνικα για το φιλμ του «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα» (1998), αλλά και με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής  για «Το Βλέμμα του Οδυσσεα» (1995) στις Κάννες, παραμένει ο σημαντικότερος εικονογράφος του ελληνικού τοπίου αλλά και  της επώδυνης ελληνικής ιστορίας.
Στις  24 Ιανουαρίου 2012 άφησε την τελευταία του πνοή, μετά από τροχαίο δυστύχημα στα γυρίσματα της νέας  του ταινίας  «Η Άλλη Θάλασσα». Στις επάλξεις…

ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΙΑ
1968 : «Η Εκπομπή» (μικρού μήκους)
1970: «Αναπαράσταση»
1972 : «Μέρες του ’36»
1974-75 : «Ο Θίασος»
1977 : «Κυνηγοί»
1980 : « Ο Μεγαλέξανδρος»
1983:  «Αθήνα, Επιστροφή στην Ακρόπολη»
1984 : «Ταξίδι στα Κύθηρα»
1986 : «Ο Μελισσοκόμος»
1988 : «Τοπίο στην ομίχλη»
1991 : «Το μετέωρο βήμα του πελαργού»
1995 : «Το βλέμμα του Οδυσσέα»
1998 : «Μια Αιωνιότητα και Μια Μέρα»
2004 : «Το λιβάδι που δακρύζει»
2008 : «Τριλογία 2: Η Σκόνη του Χρόνου» 
2012 : «Η Άλλη Θάλασσα»