Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
21/12/2012 | t-shOrt

"The Noir Project", η ταινία.


Το "Noir Project" είναι μία ταινία μυθοπλασίας μικρού μήκους που πραγματεύεται την ενδοοικογενειακή βία. Συνδυάζοντας με ιδιαίτερη πρωτοτυπία το animation με τη δράση των ηθοποιών, αποπνέει ελπίδα και αναδύει ένα ισχυρό κοινωνικό μήνυμα θάρρους και επιμονής απέναντι στις δυσκολίες της καθημερινότητας.

Αφορμή για την παραγωγή αυτής της ταινίας στάθηκε το γεγονός ότι, παρά τη μαζική ενημέρωση του κοινού τα τελευταία χρόνια, η κακοποίηση των γυναικών παραμένει σε πολύ υψηλά ποσοστά στη χώρα μας. Ενδεικτικά, οι κλήσεις στη Γραμμή SOS 15900 έχουν αγγίξει τις 4.000 μέσα σε 1 και μόνο χρόνο λειτουργίας της, ενώ μια στις τρεις γυναίκες πέφτει θύμα κάποιας μορφής κακοποίησης. Η ταινία έχει στόχο να συμβάλει στην εξάπλωση του μηνύματος για την υποστήριξη των θυμάτων κακοποίησης και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών.

"Ο 16χρονος Ιάκωβος αποφασίζει να σώσει τη μητέρα του, Ελένη, από τα νύχια του μέθυσου, χαρτοπαίχτη πατέρα του, του Μανώλη, ο οποίος την κακοποιεί συστηματικά. Η ιστορία ξεκινά το βράδυ της μεγάλης απόδρασης, όταν ο Ιάκωβος καταφέρνει να θέσει σε εφαρμογή το προσεκτικά σχεδιασμένο σχέδιο διαφυγής της μητέρας του και του ίδιου από την πατρική εστία. Το ίδιο απόγευμα ο Ιάκωβος βλέπει ένα σημαδιακό όνειρο, που του δίνει κουράγιο και τον παρακινεί να ενεργήσει. Σε αυτό το όνειρο, το κόμικ που σχεδιάζει ο Ιάκωβος στον ελεύθερό του χρόνο, στο οποίο έχει δώσει τον τίτλο "The Noir Project", ζωντανεύει, και οι χαρακτήρες, που καθρεφτίζουν τη νοσηρή πραγματικότητα στην οποία ζει, προμηνύουν, με ένα συμβολικό τρόπο, τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν..."

Οι συντελεστές της ταινίας είναι πολυβραβευμένοι και διακεκριμένοι επαγγελματίες του χώρου.

Το σενάριο "The Noir Project" ξεχώρισε στο διαγωνισμό ΕΡΤ Μικροφίλμ 2012 και επιλέχθηκε για την παροχή τεχνικού εξοπλισμού (κάμερα και φιλμ 16mm) από την ΕΡΤ, και επιπλέον ήταν ένα από τα δύο κινηματογραφικά σχέδια που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στο διαγωνισμό του Κινηματογραφικού Δικτύου Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρεμιέρα της ταινίας προγραμματίζεται για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας (Σεπτέμβριος 2013), ενώ απώτερος στόχος των συντελεστών της είναι η διοργάνωση ημερίδων ευαισθητοποίησης του κοινού.

Το πρώτο τρέιλερ είναι διαθέσιμο εδώ.


Για να ολοκληρωθεί όμως η ταινία, χρειάζεται τη βοήθεια όλων.
Έτσι στην ιστοσελίδα της www.thenoirprojectmovie.org έχει στηθεί  μια πλατφόρμα δωρεών ώστε να συγκεντρωθεί το ποσό των 8.000 ευρώ που χρειάζεται για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Οι δωρεές ξεκινούν από 10 € και ανταμείβονται με δώρα. Μπορείς να στηρίξεις την ταινία πατώντας πάνω στο κλειδάκι, που θα δεις στην ιστοσελίδα.