Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
13/10/2016 | t-shOrt

Αποτελέσματα Επιλεγμένων Σεναρίων «Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες»

Εργαστήριο Σεναρίου Ταινιών Μικρού Μήκους

Ημερομηνίες Διεξαγωγής Εργαστηρίου:

17 - 22/10 | Impact Hub
24 & 25/10 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση επιλογής σεναρίων που θα λάβουν μέρος στο εργαστήριο “Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες”. Καθώς ο αριθμός των συμμετοχών ήταν ιδιαίτερα μεγάλος και το επίπεδο των project ήταν ιδιαίτερα υψηλό, αποφασίστηκε να αυξηθεί και ο αριθμός των τελικών συμμετεχόντων στους δεκαοχτώ (18). Οι επιλεγμένοι σκηνοθέτες/σεναριογράφοι θα παρακολουθήσουν το εντατικό εργαστήριο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως και τις 22 Οκτωβρίου (Impact Hub), υπό την καθοδήγηση των έγκριτων και βραβευμένων σεναριογράφων και σκηνοθετών,Srdjan Dragojevic, Ognjen Svilicic καιCsaba Bollók.

Tο εργαστήριο “Μικρές Ιστορίες, Μεγάλες Ιδέες” διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Media και αποτελεί ένα εντατικό πρόγραμμα εκπαίδευσης πάνω σε καίρια θέματα γραφής και ανάπτυξης σεναρίου. Στόχος του εργαστηρίου είναι να δοθεί η ευκαιρία σε νέους σκηνοθέτες/σεναριογράφους να τελειοποιήσουν το σενάριο τους με σκοπό την παραγωγή μίας ταινίας μικρού μήκους και της συμμετοχής της σε φεστιβάλ.

Παράλληλα, το ευρύ κοινό έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μία σειρά εργαστηρίων και σεμιναρίων με θέμα την παραγωγή, την προώθηση και τη διανομή των ταινιών μικρού μήκους, με εισηγητές επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (24 & 25/10 - Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων).

Λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης μέχρι την Τετάρτη 19/10, στέλνοντας email στο info@gfc.gr με θέμα ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Οι επιλεγμένοι σκηνοθέτες/σεναριογράφοι είναι οι εξής:

1.   Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος - “Καρτ Ποστάλ από το τέλος”
2.   Βακαλιός Ανδρέας - “Γιάμα”
3.   Γαλαξίας Σπανός - “Raison d’ etre in a camera obscura”
4.   Γιαννακουδάκης Λευτέρης - “Κακός Νοτιάς”
5.   Ζαμπετάκης Φώτης - “Ούρσος ο Ανίκητος”
6.   Ηλιόπουλος Γιώργος - “Ξένοι”
7.   Θεοδωρίδου Ελένη - “Έχω μόνο εσένα”
8.   Κούλιου Κάτια & Τσαμπάς Χάρης - “Intern of the year”
9.   Κράββαρης Παναγιώτης - “Marie”
10. Κτιστάκης Γιώργος - “1:21”
11. Μαθιουδάκης Μιχάλης - “Στο αεροδρόμιο”
12. Μιχοπούλου Αθανασία & Δυράνη - Μαούνη Αλεξάνδρα - “Ύπνος”
13. Πάνικ Ελίνα - “Άννα & Φαίδρα”
14. Παπασπύρου Ίων & Κοκκινίδης Ζήσης - “Διαστήματα”
15. Παππάς Ανδρέας - “Τζιν με τόνικ”
16. Πατμανίδης Βασίλης & Δεληνικόλας Δημήτρης - “Istrus”
17. Σκάνδαλος Σπύρος & Τσιφτελής Θωμάς - “Άλογο”
18 Χαραμής Παναγιώτης - “Άβανος”

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Εργαστήριο Σεναρίου Ταινιών Μικρού Μήκους

17-22/10 | Impact Hub

Κατά τη διάρκεια του εξαήμερου εντατικού προγράμματος, θα δημιουργηθούν τρεις ομάδες των έξι ατόμων, οι οποίες θα δουλέψουν πάνω στα σενάριά τους, υπό την καθοδήγηση ενός εισηγητή. Οι εισηγητές θα λειτουργήσουν ως μέντορες με απότερο στόχο οι 18 σκηνοθέτες/σεναριογράφοι να τελειοποιήσουν το σενάριο τους και να το παρουσιάσουν (pitching), στο τέλος του εργαστηρίου, στους εισηγητές και σε μέλη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν μία σειρά από masterclass με διαφορετικές θεματικές, όπως είναι η έννοια του χρόνου στην αφήγηση (Csaba Bollók), ο ελιτίστικος και ο λαϊκός κινηματογράφος (Srdjan Dragojevic) και η έννοια του ταξιδιού του Ήρωα όπως το εισήγαγε ο Joseph Campbell (Ognjen Svilicic).

Με το πέρας του εργαστηρίου, θα επιλεγούν τρία (3) σενάρια τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σύμφωνα με το πρόγραμμα χρηματοδότησης Ταινιών Μικρού Μήκους του Ε.Κ.Κ. Επιπλέον, για τα τρία (3) αυτά σενάρια, σε περίπτωση που επιλεγούν να συμμετέχουν σε κάποιο pitching forum Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ, θα καλυφθούν από το Ε.Κ.Κ. τα έξοδα μεταφοράς, διαμονής και τυχόν κόστος συμμετοχής στο Φεστιβάλ.

Σεμινάρια και Εργαστήρια Ελεύθερα για το Κοινό

24 & 25/10 | Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το πρόγραμμα του Εργαστηρίου ολοκληρώνεται με μία σειρά σεμιναρίων & εργαστηρίων, ελεύθερα για το κοινό, στις 24 και 25 Οκτωβρίου, με θέμα την παραγωγή, τη διανομή και την προώθηση της ταινίας μικρού μήκους, με εισηγητές επαγγελματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Λόγω περιορισμένων θέσεων, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν κράτηση θέσης μέχρι την Τετάρτη 19/10, στέλνοντας email στο info@gfc.gr με θέμα ΚΡΑΤΗΣΗ ΘΕΣΗΣ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ, ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ.

Δευτέρα 24/10

10.30 – 11.00 | Παρουσίαση Προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη Media
11.00 - 13.00 | Η ταινία μικρού μήκους από την οπτική του παραγωγού (Πάνελ)
14.00 – 16.00 | Round tables - Networking

Συμμετέχοντες: Μαρία Δρανδάκη, Κωνσταντίνος Κοντοβράκης, Φένια Κοσοβίτσα, Δέσποινα Μουζάκη, Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Συντονιστής: Άννα Κασιμάτη

Ποιες είναι οι προκλήσεις για έναν παραγωγό και ποιες οι δυνατότητες μίας ταινίας μικρού μήκους σε επίπεδα χρηματοδότησης; Ποια τα κριτήρια επιλογής μίας ταινίας μικρού μήκους από τη μεριά του παραγωγού; Μία ομάδα καταξιωμένων παραγωγών απαντά στα παραπάνω ερωτήματα και δέχεται τις ερωτήσεις του κοινού.


Τρίτη 25/10

10.30 – 13.30 | Εργαστήριο Market & Festivals

Οι δυνατότητες για τις ταινίες μικρού μήκους στη νέα ανερχομένη ψηφιακή αγορά και πως μπορούν να αξιοποιηθούν.

Εισηγητής: Sydney Neter

Ο Sydney Neter αναλύει το πολύπλοκο περιβάλλον των διαφόρων δικαιωμάτων, των διανομέων, των πλατφορμών, των αγοραστών και των “λεγόμενων” αγοραστών, και δίνει μία πραγματική εκτίμηση για το τι πραγματικά μπορεί να γίνει με τις ταινίες μικρού μήκους. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα προβληθούν μερικές ταινίες - διαμάντια, που έχουν κερδίσει τη διεθνή αγορά, προς έμπνευση των συμμετοχόντων.

Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στα αγγλικά.

Πληροφορίες:

Impact Hub: Καραϊσκάκη 28, Ψυρρή - Αθήνα | http://athens.impacthub.net/
Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Ερμού 134, Αθήνα | www.sea.org.gr/

Εισηγητές | Σύντομα Βιογραφικά

Ognjen Svilicic
Ο Ognjen Svilicic γεννήθηκε το 1971 στο Σπλιτ της Κροατίας. Στο ενεργητικό του έχει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους και έχει δημιουργήσει μερικές από τις πιο διάσημες σειρές της Κροατικής Τηλεόρασης. Παράλληλα, είναι καθηγητής σεναρίου στην Ακαδημία Δραματικών Τεχνών στο Ζάγκρεμπ. Η ταινία του “Sorry For kung Fu” (2003) έκανε πρεμιέρα στο 55ο Berlinale Forum και κέρδισε διάφορα διεθνή βραβεία. Η ταινία του “Armin” (2007) έκανε και αυτή πρεμιέρα στο Berlinale Forum και στη συνέχεια προβλήθηκε σε πάνω από 100 διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ και κέρδισε πάνω από 20 βραβεία, μεταξύ των οποίων το “East of the West” στο Καρλόβι Βάρι και το FIPRESCI για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία στο Παλμ Σπρινγκς. Η τελευταία του ταινία, “These are the rules” (2014) έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο Τμήμα Ορίζοντες και κέρδισε το βραβείο του καλύτερου ηθοποιού, καθώς και το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βαρσοβίας. Επιπλέον,έχει υπάρξει σεναριογράφος διάφορων διεθνώς αναγνωρισμένων ταινιών, όπως οι “Slovenian Girl” & “Nightlife”, αλλά και τοπικών επιτυχιών όπως η ταινία “We will be the World Champions”.

Srdjan Dragojevic
Ο Srdjan Dragojevicγεννήθηκε το 1963 στο Βελιγράδι και είναι πτυχιούχος Κλινικής Ψυχολογίας και Σκηνοθεσίας. Είναι συγγραφέας επτά βιβλίων και σεναριογράφος επτά ταινιών και αρκετών τηλεοπτικών σειρών. Μεταξύ των ταινιών που έχει διατελέσει ως σκηνοθέτης και σεναριογράφος είναι η ταινία “Pretty Village Pretty Flame” (1996) που κέρδισε βραβεία στο Σάο Πάολο, στη Θεσσαλονίκη, στη Στοκχόλμη, στην Ανζέρ, στη Μόσχα, στη Μινεάπολη, κ.ά. Η ταινία του “The Wounds” (1998) βραβεύτηκε στη Στοκχόλμη και στη Θεσσαλονίκη. Η πιο πρόσφατη ταινία του, “The Parade” (2012), απέσπασε στο Βερολίνο, το βραβείο κοινού (Πανόραμα), το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και το βραβείο Siegessäule, ενώ κέρδισε και πάνω από 10 βραβεία σε άλλα ευρωπαϊκά φεστιβάλ.

Csaba Bollók
Ξεκίνησε ως ανεξάρτητος σκηνοθέτης (S8 και 16mm) και έκανε κάποιες ταινίες μικρού μήκους στο θρυλικό Béla Balázs Studio. Αποφοίτησε ως σκηνοθέτης το 1994 στη Βουδαπέστη, όπου η πτυχιακή του ταινία “Silent Years” πήρε κινηματογραφική διανομή. Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, “North by North” (1999) έλαβε το βραβείο της Ουγγρικής επιτροπής. Η ταινία του “Iska’s Journey” (2007) έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο και τιμήθηκε με πολλά βραβεία, όπως το Μεγάλο Βραβείο στην Ουγγρική Εβδομάδα Κινηματογράφου και το βραβείο “European Discovery of the year”, και εκπροσώπησε την Ουγγαρία στην κατηγορία “Καλύτερη ξενόγλωσση ταινία” στα Όσκαρ (2009). Αυτή τη στιγμή, δουλεύει την έκδοση σε 16mm του έργου “Η Τρικυμία” του Σαίξπηρ και τη διεθνή συμπαραγωγή της ταινίας φαντασίας “Maze-in-Lake”. Είναι λέκτορας στο Eszterházy Károly College, στο Έγκερ και βασικός εισηγητής στο Midpoint Central European Scriptwriting Center, της Πράγας.

Sydney Neter
Ο Sydney Neter ξεκίνησε ως βοηθός παραγωγής για ταινίες και διαφημίσεις στο Άμστερνταμ. Το 1994, ίδρυσε το διεθνές πρακτορείο πωλήσεων SND Films, με κύριο αντικείμενο την πώληση διεθνώς βραβευμένων ταινίων μικρού μήκους, ταινιών για την Τηλεόραση και ντοκιμαντέρ. Ήταν μέλος της επιτροπής χρηματοδότησης Ολλανδικών Ταινιών (2001 - 2010) και στο διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Go Short! στο Ναϊμέχεν μέχρι το 2011, ενώ συνέχισε να είναι μέλος ως σύμβουλος. Έχει υπάρξει μέλος σε διάφορες κριτικές επιτροπές ταινιών μικρού μήκους σε φεστιβάλ, όπως Βερολίνο, Sundance, Παλμ Σπρινγκς, Διεθνές Φεστιβάλ Φοιτητών του Τελ Αβίβ, ΦεστιβαλΤαινιών Μικρού Μήκους του Ρίου, κ.ά. Μερικές από τις πιο πρόσφατες ταινίες μικρού μήκους που διαχειρίζεται είναι οι: Last Day of Freedom, (υποψήφιο για το 2016 Academy Award), Mother Knows Best (Berlinale 2016), Mr. Sugar Daddy (TIFF 2016), The Fantastic Love of Beeboy and Flowergirl (TIFF 2015), το υποψήφιο για το 2015 Academy Award, A Single Life, και πολλά άλλα animation του Bill Plympton και του Paul Driessen. Στα πρόσφατα ντοκιμαντέρ συγκαταλέγονται τα Limited Partnership, Children of the Holocaust και Rebels on Pointe (late 2016 release).