Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
25/5/2021 | shortfilm.gr

Τα Προγράμματα Χρηματοδότησης και Προώθησης της Διανομής και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Φεστιβάλ Κινηματογράφου του ΕΚΚ


Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου (ΕΚΚ) ανακοινώνει τον Κανονισμό Προγραμμάτων Χρηματοδότησης της Προώθησης και της Διανομής Κινηματογραφικών Έργων από την Hellas Film. 

Με τον κανονισμό αυτό, που αποκτά για πρώτη φορά στην ιστορία του το ΕΚΚ, κλείνει ο κύκλος της δημιουργίας του νέου ολοκληρωμένου θεσμικού πλαισίου για όλες τις δράσεις χρηματοδότησης της ελληνικής ταινίας σε όλες τις φάσεις της, από την ανάπτυξη της ιδέας ενός κινηματογραφικού σχεδίου μέχρι την επαφή της ολοκληρωμένης πια ταινίας με το κοινό.

Το ΕΚΚ δημιουργεί άλλο ένα σύγχρονο εργαλείο, σ’ ένα ψηφιακό περιβάλλον συγκεκριμένων κριτηρίων και διαφάνειας, για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία του. Σκοπός του ΕΚΚ μέσω της Hellas Film είναι η ανάδειξη του ελληνικού κινηματογράφου και των δημιουργών του, η υποστήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας, αλλά και η ενθάρρυνση εναλλακτικών τρόπων διανομής. 


Η φιλοσοφία του Προγράμματος Διανομής Κινηματογραφικού Έργου στοχεύει στην αναβάθμιση της παρουσίας του ελληνικού κινηματογράφου σε όλη τη χώρα. Αντίστοιχα αυτή του Προγράμματος Προώθησης Κινηματογραφικού Έργου, επιδιώκει την ενίσχυση της εξωστρέφειάς του και της διεθνούς καταξίωσής του.
 
Τα βασικά σημεία του Κανονισμού Προγραμμάτων Χρηματοδότησης και Προώθησης της Διανομής
 
• Ενισχύει όλες τις ελληνικές ταινίες, ανεξαρτήτως από το αν έχουν τύχει χρηματοδότησης από πρόγραμμα του ΕΚΚ, με κριτήρια αξιολόγησης και διαφάνεια.
• Δίνει έμφαση στην υποστήριξη της κινηματογραφικής αίθουσας χρηματοδοτώντας συνολικά μέχρι 20.000 ευρώ τη διανομή κάθε ελληνικής ταινίας που προορίζεται για αυτή. 
• Θέτει ως βασικό στόχο την ανάπτυξη του κοινού της ελληνικής ταινίας σε όλη την επικράτεια στηρίζοντας κατά προτεραιότητα τη διανομή της, όταν αυτή διευρύνεται πέραν της Αθήνας και των μεγάλων αστικών κέντρων συμπεριλαμβάνοντας τις κινηματογραφικές αίθουσες όλης της χώρας.
• Συγχρονίζεται με τον βηματισμό της ψηφιακής εποχής μας, χρηματοδοτώντας μέχρι 10.000 ευρώ τη διανομή της ελληνικής ταινίας σε πλατφόρμες. Το χρηματοδοτικό αυτό μέτρο εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας τεχνολογίας αποσκοπώντας στην ανάπτυξη του κοινού, ειδικά του νεανικού, σε όλη την Ελλάδα.
• Ενισχύει την καθολική προσβασιμότητα στην ελληνική ταινία δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες προβολής της (π.χ με υποτίτλους για άτομα με προβλήματα ακοής).
• Συμβάλλει στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της στρατηγικής για την προώθηση της ελληνικής ταινίας στη διεθνή αγορά, χρηματοδοτώντας μέχρι 12.000 ευρώ τη διεθνή πρεμιέρα της σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ.
• Επισπεύδει τη διαδικασία των αξιολογήσεων και αποφάσεων ορίζοντας το διάστημα του ενός (1) μηνός ως το μέγιστο χρόνο αναμονής για την απάντηση σε αίτηση που έχει υποβληθεί στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΚ.
 
Παράλληλα με τον παρόντα Κανονισμό καταρτίστηκε και το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Φεστιβάλ Κινηματογράφου, με το οποίο δημιουργείται συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο για όλες τις δράσεις της Hellas Film που αποσκοπούν στην προβολή και προώθηση της ελληνικής κινηματογραφικής τέχνης στην Ελλάδα και διεθνώς. 
 
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων θα λειτουργήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου 2021.
 
Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τα Χρηματοδοτικά Προγράμματα Προώθησης και Διανομής 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το Πρόγραμμα Ενίσχυσης των Φεστιβάλ Κινηματογράφου