Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
3/10/2021 | shortfilm.gr

Τα βραβεία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας

Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο ΙΝΤΕΑΛ με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού. Η 27η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε με γεμάτα, θερινά και κλειστά, σινεμά με ασφάλεια και απέδειξε ότι το κοινό μπορεί να επιστρέψει δυναμικά στις αίθουσες και να απολαύσει τη μοναδική, συλλογική κινηματογραφική εμπειρία της μεγάλης οθόνης.

Την τελετή παρουσίασαν ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» και αρχισυντάκτης του cinemagazine, Πάνος Γκένας, και η Υπεύθυνη Συντονισμού, Άντυ Δημοπούλου.

Tο διαγωνιστικό τμήμα των Ελληνικών Μικρών Ιστοριών φέτος έκλεισε 10 χρόνια. Δέκα χρόνια μικρού μήκους που παρουσίασαν την ελληνική δημιουργία ως μια ανερχόμενη αφηγηματική και επίκαιρη δύναμη. Για την φετινή επέτειο το Φεστιβάλ φιλοξένησε στην ψηφιακή πλατφόρμα του όλες τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που έχουν κερδίσει το μεγάλο βραβείο, οργάνωσε με την υποστήριξη του Γραφείου Δημιουργική Ευρώπη MEDIA ένα συμβουλευτικό workshop για την πορεία της ελληνικής μικρού μήκους στα μεγάλα Φεστιβάλ και προσκεκλημένο τον διανομέα Βάουτερ Γιάνσεν και ανακοίνωσε τη συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) με σκοπό να ταξιδέψουν οι βραβευμένες ελληνικές ταινίες της φετινής διοργάνωσης στα συνεργαζόμενα μουσεία του δικτύου εκτός Αθηνών.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα από τη συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Θεοδώρα Τσαποΐτη και με ταυτόχρονη μετάφραση στην αγγλική από τη διερμηνέα του Φεστιβάλ, Ειρήνη Σαρλή Θεοφυλακτοπούλου. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή ταινίας λήξης της φετινής σεζόν του 27ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, του πλέον πολυαναμενόμενου «DUNE» του Ντενί Βιλνέβ.


BΡΑΒΕΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ»

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό, Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2000 ευρώ για τη ΧΡΥΣΗ ΑΘΗΝΑ και από 1000 ευρώ για την ΑΡΓΥΡΗ ΑΘΗΝΑ και τα βραβεία ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ και ΣΕΝΑΡΙΟΥ). Επιπλέον, η Κριτική Επιτροπή απένειμε παραδοσιακά και τα ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ και ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

«Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

«Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».
Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»

«Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται - για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται». 
Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερο Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία «Από το Μπαλκόνι»

«Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!». 
Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία «Μετά το Μεσημέρι» και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία «Horsepower»

«Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ηλίας Μουλάς για την ταινία «Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

«Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ: Καίτη Παπαδήμα για το «Every Sunday»

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γουλάκου για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία «Cortázar»του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ

«Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».

Τα βραβεία-αγαλματίδια Χρυσή και Αργυρή Αθηνά σχεδιάστηκαν από τον designer Γιώργο Σεπετζόγλου και είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων ZOLOTAS.