Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
9/1/2022 | shortfilm.gr

Για τον Δημήτρη Χαρίτο...

Με μια συγκινητική ανάρτηση το Φεστιβάλ ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας αποχαιρέτησε τον Δημήτρη Χαρίτο, κριτικό κινηματογράφου και ποιητή, που έφυγε από την ζωή την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 91 ετών.

Το Φεστιβάλ Δράμας ήταν το αγαπημένο του και δεν είχε χάσει ούτε ένα από την δεκαετία του '70 μέχρι το 2019. Έβλεπε ακούραστα και την τελευταία σπουδαστική ταινία και μετά το πέρας κάθε διοργάνωσης έγραφε λίγες γραμμές για όλες τις ελληνικές ταινίες στην Νέα Εστία. 

"Το Φεστιβάλ Δράμας αποχαιρετά με οδύνη τον κριτικό κινηματογράφου και ποιητή Δημήτρη Χαρίτο που έφυγε από κοντά μας την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου σε ηλικία 92 ετών. Ένας από τους πιστότερους φίλους της διοργάνωσης αλλά και της μικρού μήκους ταινίας, ο Δημήτρης Χαρίτος παρακολουθούσε ανελλιπώς το Φεστιβάλ επί 38 συναπτά έτη -από τότε που η κινηματογραφική λέσχη Δράμας ξεκίνησε το θεσμό. Ήταν πάντα εκεί: ως φανατικός θεατής, ως κριτικός κινηματογράφου, ως μέλος της κριτικής επιτροπής, αλλά και ως ποιητής –οι ξεχωριστές ποιητικές του συλλογές παρουσιάστηκαν πολλές φορές στο πλαίσιο των βιβλιοπαρουσιάσεων του Φεστιβάλ –με τελευταία τη συλλογή  «Τα τριακόσια εξήντα πέντε και το ένα για τα δίσεχτα χρόνια». Είχε συμμετάσχει αρκετές φορές στις κριτικές επιτροπές του Φεστιβάλ Δράμας, ενώ το 2019 διετέλεσε και πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού –«κι αυτό μου φαίνεται πως θα είναι το χαρτί της συνταξιοδότησής μου», όπως είχε πει ο ίδιος. Ένα «παράσημο» που έφερε τιμητικά καθώς επί δεκαετίες παρακολουθούσε με πάθος τις μικρού μήκους ταινίες, γράφοντας κριτικές που θα ζήλευαν οι σκηνοθέτες της μεγάλου μήκους ταινίας –«μνημεία» οξυδερκούς  κριτικής ανάλυσης που έδιναν φτερά στους νέους κινηματογραφιστές, ακόμα κι όταν επεσήμαναν αδυναμίες. Γιατί ο Δημήτρης Χαρίτος πίστευε στην δύναμη της μικρού μήκους ταινίας, την αντιμετώπιζε ως ένα αυθύπαρκτο καλλιτεχνικό είδος, και  αγαπούσε τους νέους σκηνοθέτες. Ήταν άλλωστε και ο ίδιος πατέρας ενός ταλαντούχου κινηματογραφιστή, του Λευτέρη Χαρίτου, ενώ διατηρούσε μέχρι τέλους  άρρηκτους δεσμούς με την λατρεμένη του Δράμα όπου πέρασε ένα μέρος της στρατιωτικής του θητείας. 
Ο Δημήτρης Χαρίτος υπήρξε ο «νονός» της έκφρασης ότι «η Δράμα είναι το μαιευτήριο του ελληνικού κινηματογράφου». Το Φεστιβάλ του ανταποδίδει αυτή την αγάπη. Οι εργαζόμενοι του Φεστιβάλ δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ."

Ο κριτικός κινηματογράφου και ποιητής Δημήτρης Χαρίτος γεννήθηκε το 1930 στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έγραψε κριτική και θεωρητικά κείμενα για τον κινηματογράφο και τις εικαστικές τέχνες από τις αρχές της δεκαετίας του '60, παράλληλα με την ενασχόλησή του με την ποίηση. Για πολλά χρόνια διετέλεσε γενικός γραμματέας και πρόεδρος της Πανελληνίας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), ενώ στα έτη 1991-1993 υπήρξε αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Επί δεκατέσσερα χρόνια ήταν μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εθνικής Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού. Στο διάστημα 2000-2002 ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του (τότε) Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας. Έχει διατελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε κινηματογραφικά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε κριτικός κινηματογράφου στο περιοδικό "Αντί", και κρατούσε τη στήλη της κινηματογραφικής κριτικής στο περιοδικό "Νέα Εστία". Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1955 με την ποιητική συλλογή "Ιστορία του Απρίλη" (ιδ. έκδοση). Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές "Περιπέτειες με τον ήλιο, τη θάλασσα και τον έρωτα", ιδ. έκδοση, 1961, "Μανδραγόρες", εκδ. Φιλιππότη, 1980, και πιο πρόσφατα η συλλογή "Μυθεύματα κι αυτοβιόγραφα", εκδ. Γαβριηλίδης, 2009.

Η κηδεία του Δημήτρη Χαρίτου θα γίνει τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στις 13:30, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Έκκληση της οικογενείας του είναι αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν στην Κιβωτό του Κόσμου.