Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
10/2/2022 | αναδημοσίευση από iefimerida.gr

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι των βραβείων «Ίρις» της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Καθ’ οδόν για τα 13α Βραβεία Ίρις η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ανακοινώνει τις ταινίες που θα κριθούν από τα μέλη της ΕΑΚ.

Το σύνθημα των φετινών βραβείων είναι το «Είμαστε ο Έρωτας». Από τα στοιχειώδη σωματίδια που απαρτίζουν τις εικόνες μέχρι τους πολυκύτταρους οργανισμούς που είναι τα συνεργεία, από τη γεμάτη προσμονή και επιθυμία στιγμή που τα φώτα σβήνουν πριν τους τίτλους αρχής, μέχρι τα μπλεγμένα δάχτυλα των θεατών που παρακολουθούν μια ταινία, όλα φωτίζουν με έρωτα τη μεγάλη οθόνη. Άλλωστε αυτό είναι και τα Ίρις: Μια γιορτή προς τιμήν του έρωτα για Σινεμά, από και προς τις ταινίες, τους δημιουργούς, τη σκοτεινή αίθουσα, το κοινό, αναφέρουν οι διοργανωτές

Τα 13α Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
114 συνολικά ταινίες κατατέθηκαν ως συμμετοχές στα 13α Βραβεία Ίρις. 20 μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, 15 μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ, 4 μεγάλου μήκους Ελληνικής μειοψηφικής συμπαραγωγής, 31 μικρού μήκους μυθοπλασίας, 11 μικρού μήκους ντοκιμαντέρ, 11 μικρού μήκους animation και 22 σπουδαστικές μικρού μήκους**. Η διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων θα ξεκινήσει σύντομα και τα μέλη της ΕΑΚ θα δουν τις ταινίες και θα επιλέξουν τις υποψηφιότητες για τα 22 βραβεία που θα απονεμηθούν.


Ειδικά για τις σπουδαστικές ταινίες η τελική 12άδα των ταινιών που θα συμμετέχουν στη διαδικασία ανάδειξης των υποψηφιοτήτων θα προκύψει από την ψηφοφορία 10 μελών της ΕΑΚ, και συγκεκριμένα των σκηνοθετών Μαρίας Ηλιού, Θέλγιας Πετράκη και Σταύρου Ψυλλάκη, της ηθοποιού Μαρίας Φιλίνη, του παραγωγού Κωνσταντίνου Βασίλαρου, του διευθυντή φωτογραφίας Γιώργου Καρβέλα, της σκηνογράφου Δάφνης  Καλογιάννη, του μοντέρ Στάμου Δημητρόπουλου, της μακιγιέζ Ιωάννας Λυγίζου, και του ηχολήπτη Γιάννη Αντύπα.

Την ανάδειξη των υποψηφιοτήτων όλων των κατηγοριών θα ακολουθήσει η τελική ψηφοφορία των μελών της ΕΑΚ, και οι βραβευμένοι θα ανακοινωθούν στην τελετή των Βραβείων Ίρις, λεπτομέρειες για την οποία θα ανακοινωθούν σύντομα.

Στο τρέιλερ «Είμαστε ο Έρωτας» χρησιμοποιήθηκαν πλάνα από ταινίες που έχουν συμμετάσχει στις 12 προηγούμενες διοργανώσεις των Βραβείων Ίρις. Το μουσικό κομμάτι που ντύνει το τρέιλερ είναι το «Ηλιαχτίδα» - Melentini feat. Vasilis Dokakis από την ταινία «Άφτερλωβ». Δείτε το βίντεο: