Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
18/4/2022 | shortfilm.gr

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Οι υπογράφοντες σκηνοθέτες θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, μέλη της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών (Ε.Ε.Σ.) βλέπουμε πως το σωματείο μας, που από την ίδρυση του είχε αποτελέσει φάρο για κάθε σκηνοθέτη, έχει πλέον εκφυλιστεί σε έναν μηχανισμό μακριά και πέρα από τις ανάγκες της πλειονότητας των μελών της. Εδώ και μια εικοσαετία η ηγεσία της, παραβιάζοντας συνεχώς τις προβλεπόμενες από το καταστατικό διαδικασίες, με αυταρχικές συμπεριφορές και απαράδεκτα μέσα, όπως ύβρεις και απειλές, απαγορεύει οποιαδήποτε διαφορετική άποψη. Έτσι, παρά τις εξαντλητικές προσπάθειές μας, μια μικρή ομάδα ανθρώπων, ένα κλειστό κλαμπ, έφτασε να λυμαίνεται ανεξέλεγκτα την εξουσία και τους πόρους του φορέα για να εξυπηρετεί ιδιοτελείς σκοπούς. Η χρόνια αυτή κατάσταση έχει πλέον παγιωθεί.

Πιο ειδικά:

Οι τομείς θεάτρου, κινηματογράφου και τηλεόρασης, που παραδοσιακά αφουγκράζονταν με ευαισθησία και μελετούσαν τα προβλήματα και τις ανάγκες των αντίστοιχων χώρων, υπολειτουργούν. Οι γενικές συνελεύσεις σπανίζουν και όταν γίνονται διεκπεραιώνονται τυπικά, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να ελέγξουν τα πεπραγμένα της Διοίκησης, αφού δεν παρουσιάζονται λεπτομερή κι επίσημα στοιχεία. Στις Γ.Σ. και τις συνεδριάσεις του Δ.Σ. δεν κρατούνται πρακτικά. Στις  λιγοστές περιπτώσεις που κρατούνται, η ηγετική ομάδα της ΕΕΣ δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε αυτά, ακόμα και σε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Αρνείται επίσης να προβεί σε εκκαθάριση του μητρώου με αποτέλεσμα να είναι μέλη του φορέα άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση με το επάγγελμα του σκηνοθέτη. Ως μέλη εμφανίζονται και συνάδελφοι που απέχουν εδώ και είκοσι χρόνια από τη δραστηριότητά του συνειδητά, γιατί αισθάνονται πως δεν έχουν πλέον καμία θέση σε αυτόν.

Πλήρης αδιαφάνεια επικρατεί στα οικονομικά δεδομένα των τηλεοπτικών παραγωγών με τις οποίες συνδέεται άμεσα η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου. Εδώ και χρόνια ίδρυσε μια παράλληλη εταιρεία παραγωγής τηλεοπτικών προγραμμάτων, με άλλο διοικητικό συμβούλιο.  Η εταιρεία αυτή δανείζει χρήματα στην ΕΕΣ, αλλά τα - εκτός της ηγετικής ομάδας - μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της, παρά τις συνεχείς οχλήσεις τους,  δεν έχουν καμία ενημέρωση για τα χρηματικά ποσά που διακινούνται σε αυτές τις συναλλαγές, ούτε ποιο είναι το μέγεθος των ποσών που ο φορέας μας χρωστά σήμερα στην εταιρεία αυτή. Δεν είναι άγνωστο στον ευρύτερο χώρο το καθεστώς που επικρατεί στην ΕΕΣ. Η αξιοπιστία και το κύρος του ιστορικού σωματείου έχει τραυματιστεί βαθιά, προκαλώντας πολυάριθμες αποχωρήσεις μελών στο παρελθόν. Πρόσφατα ο φορέας μας μεταλλάχθηκε πραξικοπηματικά από ομοιόεπαγγελματικό μικτό  σε πρωτοβάθμιο σωματείο μισθωτών μέσα από απαράδεκτες μεθοδεύσεις και μηχανορραφίες. Όλα αυτά καταπατούν ωμά και απροσχημάτιστα κάθε έννοια συλλογικής διαδικασίας.

Το ποτήρι όμως ξεχείλισε. Έχουμε πια εξαντλήσει μέχρι κεραίας κάθε προσπάθεια επικοινωνίας με την ηγετική ομάδα της ΕΕΣ. Με λύπη μας διαπιστώνουμε πως δεν έχει επιστροφή.  Σεβόμενοι λοιπόν την επαγγελματική και προσωπική μας αξιοπρέπεια, πήραμε την απόφαση να αποχωρήσουμε από το σωματείο, παραμένοντας ανεξάρτητοι μέσα στους συλλογικούς αγώνες και τις διεκδικήσεις.

Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να καλυφθεί το μεγάλο κενό στη γνήσια συλλογική έκφραση των σκηνοθετών, και να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες που προκύπτουν από το επάγγελμα του σκηνοθέτη:

- τη βελτίωση των όρων εργασίας και συνθηκών παραγωγής και διάδοσης του πνευματικού μας έργου,

- την αναβαθμισμένη προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των σκηνοθετών - δημιουργών,

- την απρόσκοπτη ενασχόληση με καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και επαγγελματικά ζητήματα,

- την περαιτέρω καθιέρωση της τέχνης μας στον σπουδαίο κοινωνικό της ρόλο.

 

ΑΛΕΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ        
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΛΗ – ΘΑΛΑΣΣΙΑ
ΒΑΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΒΑΡΔΑΡΟΣ  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ
ΒΑΡΔΑΡΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ
ΓΕΡΑΣΙΜΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΓΚΑΙΗ ΑΓΓΕΛΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΑ
ΔΑΦΝΟΣ ΠΡΟΚΟΠΗΣ
ΔΙΔΥΜΙΩΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΖΟΥΡΜΠΑΝΟΣ  ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΘΕΟΔΩΡΑΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΛΑ
ΚΑΛΛΟΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΕΣΙΣΟΓΛΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΚΟΜΗΝΕΑΣ  ΤΖΑΝΕΤΟΣ
ΚΟΥΑΝΤΑΣ  ΑΛΕΞΗΣ
ΚΟΥΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΚΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ
ΛΑΜΠΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ ΆΓΗΣ
ΜΕΛΑΝΙΤΟΥ ΦΟΥΛΗ
ΜΟΝΔΕΛΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ
ΜΠΑΚΟΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΤΑΝΤΙΝΑΚΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ
ΞΥΔΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΠΡΙΣΙΜΙΤΖΗ ΦΛΩΡΑ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΣΤΑΜΟΥ ΣΗΦΗΣ                                          
ΦΕΡΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΟΣΜΑΣ
ΦΙΛΙΟΥΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ