Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
22/5/2022 | shortfilm.gr

14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

To 14o Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους επιστρέφει από τις 3 έως τις 8 Ιουνίου 2022 με μια πληθώρα αφιερωμάτων, εκδηλώσεων και εκπλήξεων, φιλοδοξώντας να προκαλέσει για ακόμη μια χρονιά το ενδιαφέρον των σινεφίλ της Αθήνας.  

Με 8 ενότητες, 6 διαγωνιστικές κατηγορίες και 8 βραβεία είναι το κλειδί για την ποιότητα και την ποικιλία. Αυτό είναι το πλαίσιο του Φεστιβάλ που εξερευνά τον κινηματογράφο από κάθε οπτική γωνία για να ανακαλύψει στο παρόν τους κινηματογραφιστές και τις ταινίες που προορίζονται να έχουν μέλλον. Με έργα σκηνοθετημένα από αναδυόμενα παγκόσμια ταλέντα παράλληλα με την ευχαρίστηση της ανακάλυψης, της αφήγησης και της καινοτομίας, το φεστιβάλ είναι ένας ανοιχτός χωρίς αποκλεισμούς χώρος που στοχεύει να σηματοδοτήσει τις νέες περιοχές της κινηματογραφικής τέχνης. Εδώ συγκλίνουν οι καλύτερες μορφές του σύγχρονου κινηματογράφου σύμφωνα με την ιστορία και την παράδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Psarokokalo. Είναι το μέρος που είναι αφιερωμένο στην ανακάλυψη του αυριανού κινηματογράφου, που αξίζει να υποστηριχθεί πέρα από κάθε είδους διακρίσεις. 

 Η δομή του προγράμματος του Φεστιβάλ περιλαμβάνει:  

- Το διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ που ήταν και παραμένει η ναυαρχίδα του προγράμματός. Μια ανοιχτή, ανεξάρτητη ματιά στην διεθνή κινηματογραφία που περισσότερο  αναζητά τα νέα ρεύματα παρά τα ακολουθεί. Δίνει έμφαση σε ταινίες μυθοπλασίας και προβάλλει σε ξεχωριστά τμήματα ντοκιμαντέρ και κινούμενα σχέδια. Προβάλλει νέα ταλέντα που  οι παραγωγές τους κάνουν πρεμιέρα στην Ελλάδα και ξεκινούν το ταξίδι τους για τα μεγαλύτερα  παγκόσμια φεστιβάλ καθώς και ταινίες που έχουν συμμετοχές ή και έχουν αποσπάσει διακρίσεις στα μεγαλύτερα παγκόσμια φεστιβάλ (Καννών, Sundance, Rotterdam, Toronto κ.α.).
Το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος είναι Ευρωπαϊκές παραγωγές διατηρώντας ισορροπία ανάμεσα σε χώρες με υψηλή κινηματογραφική παραγωγή και σε χώρες με χαμηλή κινηματογραφική παραγωγή. Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από διακεκριμένες ταινίες από Βραζιλία, Ιραν, Αργεντινή, Αμερική, Kούβα, Καναδά, Νιγηρία, Χονγκ Κονγκ, Ισραήλ.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ προσεγγίζει θεματικές όπως η ρητορική μίσους, τις πολλαπλές διακρίσεις για λόγους φύλου, θρησκεύματος, φτώχειας τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, τη βία κατά των γυναικών, την κλιματική αλλαγή, οικονομική μετανάστευση, τη σεξουαλική παρενόχληση. 

- Το εθνικό διαγωνιστικό τμήμα αποκλειστικά στην Ελληνική και Κυπριακή παραγωγή παρουσιάζει επιλεγμένες 18 ταινίες μυθοπλασίας, κινουμένων σχεδίων και ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες θίγουν καίρια ζητήματα κοινωνικού διαλόγου και προσεγγίζουν με φρέσκια ματιά την Ελληνική κινηματογραφία.  

- Το σταθερό πλέον θεματικό αφιερώματα για το Περιβάλλον και την Αρχιτεκτονική.  Πρωτοποριακό, φιλόδοξο, με γνώμονα τη νεολαία, το ποικίλο και εντυπωσιακό μας πρόγραμμα  επικεντρώνεται στη διοχέτευση εποικοδομητικής συλλογικής δράσης και στην παροχή μιας δια  τομεακής ανάλυσης του κλίματος, της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.  Στο πρόγραμμα θα ανακαλύψουμε μία ταινία μυθοπλασία , έξι ντοκιμαντέρ.. και μια αποστολή  στα πιο μακρινά σημεία του κόσμου για να δούμε την ομορφιά της Γης.
 
- Αφιέρωμα στην σύγχρονη κινηματογραφία του Βελγίου. 

- Η νέα ενότητα Μusic Video (διαδικτυακό πρόγραμμα με ελεύθερη είσοδο) γιορτάζει τον κινηματογράφο και την διαφορετικότητα μέσα από την μουσική.

- Τα βραβεία Psarokokalo εναποτίθεται σε διεθνή κριτική επιτροπή ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας και όχι μόνο. Με πρόεδρο των διεθνώς αναγνωρισμένο Γάλλο ηθοποιό και συγγραφέα Guillaume Viry. 

Το φεστιβάλ προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες συνάντησης κοινού και δημιουργών μέσα από τα Q&As με Έλληνες και ξένους νέους σκηνοθέτες. Με εκπαιδευτικές δράσεις μέσα από το Psarokokalo Pro όπως:  

- Το πάνελ «Film4Climate» με επίκεντρο την ανάπτυξη συνεργασίας ακτιβιστών και κινηματογραφιστών διερευνώντας το σενάριο με κεντρική θεματική την κλιματική αλλαγή μια ειλικρινείς συζήτηση για το πώς  μαζί μπορούν να καινοτομήσουν στον κλάδο που προχωρά.  

- Καθώς και το πάνελ «Working with the Right Agent» σε συνεργασία το Creative Europe Media Desk Greece που φιλοξενεί διανομείς ταινιών μικρού μήκους και εκπροσώπους κορυφαίων εταιρειών που ειδικεύονται στην ανάπτυξη φεστιβαλικής στρατηγικής, οι οποίοι θα παρουσιάσουν το έργο τους σε Έλληνες σκηνοθέτες.  
Σκοπός της παρουσίασης και της συζήτησης που θα ακολουθήσει είναι να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο μία ταινία μικρού μήκους μπορεί να πετύχει διεθνή διανομή, για  τη σημασία μιας επιτυχημένης στρατηγικής προώθησης μιας ταινίας σε φεστιβάλ και για το πώς η  διανομή επηρεάζει το μέλλον ενός σκηνοθέτη. Είναι η πρώτη φορά που καταξιωμένοι αλλά και  ανερχόμενοι σκηνοθέτες της Ελλάδας, θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν «εκ των έσω» τα πάντα για τη  διανομή ταινιών μικρού μήκους!  

Οι εκπαιδευτικές δράσεις αφορούν όλες τις δημιουργικές ειδικότητες της κινηματογραφικής τέχνης. Απευθύνονται σε νέους επαγγελματίες και σπουδαστές του κινηματογράφου αλλά και σε όσους  επιθυμούν να εξερευνήσουν όλες τις πτυχές μιας κινηματογραφικής παραγωγής.  

Το φεστιβάλ είναι δίαυλος διαπολιτισμικών σχέσεων στις οποίες τα θετικά στοιχεία ετερόκλιτων πολιτισμών χαίρουν αναγνώρισης και προστασίας και στο οποίο η πολιτιστική ενσωμάτωση υποστηρίζεται και προωθείται. Κάνει πράξη τη διεθνή εξωστρέφεια και ενισχύει από την ιδιαίτερη θέση του την Ελληνική παρουσία στον διεθνή κινηματογραφικό χάρτη. Οι ταινίες προβάλλονται με αγγλικούς υποτίτλους.  

Το Psarokokalo Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι κύρια δράση της «ΚΥΚΛΟΣ» αστικής μη  κερδοσκοπικής εταιρείας με έδρα τον Πειραιά.