Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
9/6/2022 | shortfilm.gr

Βραβεία Ίρις 2022

Η 13η απονομή των Βραβείων Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου ολοκληρώθηκε στο Θέατρο Άλσος, με οικοδεσπότες την Ηρώ Μπέζου και τον Γιάννη Παπαδόπουλο, μουσική υπόκρουση από τα 60s, και υποψήφιους, επαγγελματίες και τιμώμενα πρόσωπα να δίνουν δυναμικά το παρών.

Τιμητικά βραβεία δόθηκαν φέτος στην Ξένια Καλογεροπούλου και στη βραβευμένη στην Ελλάδα και το εξωτερικό μακιγιέζ Αργυρώ Κουρουπού, για τη συνολική προσφορά τους.

Μεγάλοι νικητές της βραδιάς τα «Μαγνητικά Πεδία» του Γιώργου Γούση, που έφυγαν με 5 συνολικά βραβεία, ανάμεσα στα οποία και αυτό της Καλύτερης Ταινίας Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας (Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α’ Γυναικείου Ρόλου, Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής) και η  «Σμύρνη μου Αγαπημένη» του Γρηγόρη Καραντινάκη, που σάρωσε στις τεχνικές κατηγορίες κερδίζοντας συνολικά πέντε Ίρις (Ειδικών Εφέ, Ενδυματολογίας, Σκηνικών, Μακιγιάζ και Κομμώσεις, Φωτογραφίας). 
Η «Αγία Εμυ» της Αρασέλης Λαιμού χάρισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στην ίδια και το Β' Γυναικείο Ρόλο στην Ασμίν Κιλίπ, η «Σελήνη, 66 Ερωτήσεις» της Ζακλίν Λέντζου κέρδισε το Βραβείο Μοντάζ και αυτό του Α' Ανδρικού Ρόλου για το Λάζαρο Γεωργακόπουλο, το «Monday» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου κέρδισε το βραβείο Ίρις Καλύτερου Ήχου και η «Αγέλη Προβάτων» του Δημήτρη Κανελλόπουλου κέρδισε το Βραβείο Ίρις Β' Ανδρικού Ρόλου για τον Άρη Σερβετάλη.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η Εύα Στεφανή, η οποία  παραλαμβάνοντας το Βραβείο Ίρις για το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ για το «Μέρες και Νύχτες της Δήμητρας Κ.» με μια αιχμηρή παρέμβαση, βρήκε τους πάντες απροετοίμαστους, καθώς αναρωτήθηκε ουσιαστικά αν θα πρέπει αυτή η βραδιά να είναι μια βραδιά γιορτής, μια φιέστα, τη στιγμή που το ελληνικό σινεμά, παρά τις επιτυχίες του στο εξωτερικό, στο εσωτερικό συνεχίζει να πάσχει.

Βραβεία όμως δόθηκαν και στις μικρού μήκους ταινίες:

Βραβείο Μικρού Μήκους Σπουδαστικής Ταινίας

Το βραβείο απονέμεται στην Δανάη Ευθυμιάδη για το «Όλο το Χρόνο του Κόσμου»

Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων & Εμψύχωσης (Animation)

Απονέμεται στο «Από το Μπαλκόνι» των Άρη Καπλανίδη, Ηλία Ρουμελιώτη (Παραγωγοί: Άρης Καπλανίδης, Ιωάννα Σουλτάνη)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

Το βραβείο απονέμεται στο Latin Noir του Ανδρέα Αποστολίδη (Παραγωγοί; Ανδρέας Αποστολίδης, Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ)

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

Απονέμεται στο Το Βανκούβερ της Άρτεμις Αναστασιάδου (Παραγωγοί: Άρτεμις Αναστασιάδου, Βαγγέλης Φάμπας)