Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
6/7/2022 | shortflim.gr

«Airhostess-737» στο 75o Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο

Η μικρού μήκους ταινία «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο, και θα διαγωνιστεί στο διαγωνιστικό τμήμα του Pardi di domani, μαζί με άλλες 19 ταινίες, αυξάνοντας τις σημαντικές επιτυχίες της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους κατά την τελευταία πενταετία.  Το φεστιβάλ του Λοκάρνο, που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 8 Αυγούστου 2022, είναι από τα παλαιότερα καταξιωμένα φεστιβάλ της Ευρώπης και προβάλλει και προωθεί νέους δημιουργούς.

Η ταινία γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Covid-19, χρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και ο δείκτης δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς για τις ανάγκες της χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα σκηνικό αεροπλάνου!

Το «Airhostess-737», σύμφωνα με τον σκηνοθέτη του Θανάση Νεοφώτιστο, «ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για έναν δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή» -αναφέρεται σε δύο ακόμη μικρού μήκους έργα του, το «Λεωφόρος Πατησίων» και το «Route-3», που τον ανέδειξαν ως ταλαντούχο δημιουργό. Αυτό στον καιρό βρίσκεται στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια», που έχει ήδη ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ.

Η ιστορία στην προηγούμενη μικρού μήκους ταινία του «Route-3» εξελισσόταν σ’ ένα αστικό λεωφορείο στους δρόμους μιας ευρωπαϊκής πόλης. Στη σημερινή, χώρος δράσης είναι ένα Boeing-737, στην πτήση Αθήνα – Καβάλα. Η κεντρική ηρωίδα, μια αεροσυνοδός στα πρόθυρα νευρικής κρίσης γιατί τα σιδεράκια που έβαλε πρόσφατα στα δόντια της καταστρέφουν το χαμόγελό της, θα ζήσει μια πρωτόγνωρη περιπέτεια στον αέρα μεταφέροντας το πτώμα της πάντα απούσας μητέρας της.
 
Οι συντελεστές της ταινίας:
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Σενάριο: Θ. Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης
Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας
Ηθοποιοί: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάτσιου, Χάρις Αλεξίου (φωνή).
Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου
Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος
Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου
Σχεδιασμός ήχου: Στέλιος Κουπετώρης
Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς
Μουσική: Λευτέρης Σάμσων
Μακιγιάζ, κομμώσεις: Όλγα Κομπογιάννη
Διεύθυνση παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου
Βοηθός σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα
Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου
Διεθνείς πωλήσεις: Radiator IP Sales