Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/10/2022 | shortflim.gr

Τα Βραβεία του 13ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders

Η κριτική επιτροπή του 13ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders απένειμε το βραβείο BBB Best Film στη μικρού μήκους ταινία animation Granny’s sexual life, σε σκηνοθεσία της Urska Djukic και Εmilie Pigeard, με σενάριο που συνέγραψε η Maria Bohr, βασισμένο στις ανώνυμες αφηγήσεις που σύλλεξε η Milena Miklavcic.

Το 13ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders πραγματοποιήθηκε στην πόλη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, στο Εθνικό Κέντρο Πολιτισμού (NI Center of Culture), από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου του 2022, με θεματική ‘Untiling the Mosaic’, και σε συνδιοργάνωση με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Sfera International.

Φέτος, η επιλογή των 32 μικρού μήκους ταινιών νέων κινηματογραφιστών από τα Βαλκάνια επικεντρώθηκε στους τρόπους με τους οποίους συγκροτείται και εκφράζεται η έννοια της ταυτότητας στις διάφορες χώρες της περιοχής των Βαλκανίων. Κληθήκαμε να σκεφτούμε, αλλά και να ξεχωρίσουμε, το πως κάθε ‘ψηφίδα’ είναι μοναδική αλλά μοιράζεται ταυτόχρονα ένα κοινό έδαφος, ως μέρος ενός ευρύτερου, μεγαλύτερου ‘ψηφιδωτού’. Το κοινό συγκεντρώθηκε στην αίθουσα του σινεμά και παρακολούθησε ένα σύνολο από ταινίες οι οποίες αποδομούν αυτό το ‘μωσαϊκό’ και το επανασυγκροτούν με όρους αλληλεγγύης, ορατότητας και διαθεματικότητας. Η ενεργή συμμετοχή του κοινού ήταν για άλλη μία φορά πολύτιμη, και απένειμε το δικό του βραβείο μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας στην ταινία που το ενέπνευσε και συγκίνησε. Το ΒΒΒ Audience Award (300€) δόθηκε στην ταινία Me and the Other, της Buse Halaçoğlu.

Η κριτική επιτροπή του BBB αποτελούνταν από τη βραβευμένη κινηματογραφίστρια Dina Duma, από τη Βόρεια Μακεδονία, τον βραβευμένο κινηματογραφιστή Θανάση Νεοφώτιστο, από την Ελλάδα, και την επαγγελματία στον τομέα του πολιτισμού Jelena Miseljic, από το Μαυροβούνιο.

  • Το βραβείο Best Film (1000€) απονεμήθηκε στην ταινία Granny’s sexual life. Μία δυνατή, συμβολική εικονογράφηση, η οποία δίνει ορατότητα στην ανείπωτη αλήθεια της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και την κοινωνική τους θέση στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
  • Το βραβείο ΒΒΒ First Entry δόθηκε στη ταινία Jam, της Tasou Palisidou, για τη λεπτότητα της σκηνοθετικής προσέγγισης αλλά και δυναμικής ερμηνείας των ηθοποιών, τα οποία αποκαλύπτουν τους κρυφούς συναισθηματικούς χάρτες μίας ιστορίας από την καθημερινότητα. Το βραβείο First Entry είναι πολύ σημαντικό για το BBB, διότι αποτελεί έναν από τους τρόπους με τους οποίος δύναται να προωθήσει και να υποστηρίξει νέες/νέους κινηματογραφίστριες/ες που κάνουν τα πρώτα τους δημιουργικά και επαγγελματικά βήματα.
Η κριτική επιτροπή του BBB απένειμε επίσης Ειδική Μνεία σε τρεις ταινίες, οι οποίες τους συγκίνησαν μέσω της αισθητικής και σκηνοθετικής τους προσέγγισης:
  • Στο Tina’s Problem, του Radovan Petrovic, για την έντονη και νατουραλιστική αναπαράσταση ενός συστήματος σε κατάρρευση, και τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες εντός αυτού.
  • Στο Kids on the Moon, του Dinko Draganovic, για το εντυπωσιακό μονοπλάνο, το οποίο δημιουργεί ιδιαίτερη ένταση ενώ σχολιάζει ένα παράξενο κοινωνικό φαινόμενο.
  • Στο The end of suffering (A Proposal), της Jacqueline Lentzou, για το έξοχο κινηματογραφικό ταξίδι στον πυρήνα του κόσμου στον οποίο ζούμε.
Τα βραβεία-αγαλματίδια του Φεστιβάλ κατασκευάστηκαν από τη Solid 3D Printing and Scanning.

Οι φετινές προβολές αποτελούνταν, πέρα από το διαγωνιστικό πρόγραμμα, από ένα σύνολο ταινιών μικρού μήκους. Στο πρόγραμμα BBB & co υπήρξε, μεταξύ άλλων, συνεργασία με το PriFest προς τιμήν της πρώην διευθύντριας του PriFest, Vjosa Berisha, η οποία δυστυχώς έφυγε από τη ζωή αλλά συνεχίζει να μας εμπνέει μέσω της δημιουργικότητας και εργατικότητάς της στη βιομηχανία του κινηματογράφου, αλλά πάνω από όλα, ως άνθρωπος. Στο BBB & co προβλήθηκαν επίσης ταινίες μικρού μήκους από τη Βόρεια Μακεδονία, σε συνεργασία με το φεστιβάλ CineDays, αλλά και ταινίες μικρού μήκους από την Ελλάδα, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Στο πρόγραμμα BBB Focus, και σε συνεργασία με το Fantoche International Film Festival, προβλήθηκαν μικρού μήκους ταινίες animation από την Ελβετία.

Όπως και σε προηγούμενα BBB Φεστιβάλ, οι παράλληλες δράσεις αποτελούν σημαντικό κομμάτι της BBB εμπειρίας. Το εργαστήρι ‘Reimagining identities: Youth and Counterculture on a Balkan metropolis’, σε οργάνωση του See in Action, έθεσε το ερώτημα του πως η ανθρωπολογία τέμνεται με τη φωτογραφία, αλλά και ποια τα εργαλεία που προσφέρει για έναν διαφορετικό τρόπο όρασης. Σε συνέχεια αυτού, πραγματοποιήθηκε ένας Φωτογραφικός Μαραθώνιος, κατά τον οποίο οι συμμετέχουσες/οντες φωτογράφισαν την πόλη και τους ανθρώπους της. Οι φωτογραφίες αυτές εκτέθηκαν σε μία ανοιχτή για το κοινό έκθεση φωτογραφίας.

Επίσης, με καλεσμένο τον Onur Ozcan, πραγματοποιήθηκε το εργαστήρι σεναριογραφίας με τίτλο ‘Creativity vs Reality: Why your script isn't good enough,’ το οποίο διαπραγματεύτηκε νέες ιδέες και μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων που μπορεί να προκύψουν κατά τη διαδικασία διαμόρφωσης μίας ιδέας σε ‘πραγματικότητα’.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του 13ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Μικρού Μήκους στον online κατάλογο, εδώ και εδώ.

To Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού της Βόρειας Μακεδονίας, τον Δήμο Μπίτολα, το Ni Center for Culture, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Προξενείο της Δημοκρατίας του Κοσόβου στη Στρούγκα της Βόρειας Μακεδονίας, μεταξύ άλλων σημαντικών χορηγών και συνεργατών.
Το φετινό Φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να είχε γίνει χωρίς τους συν-διοργανωτές μας, Sfera International, έναν ΜΚΟ στη Μπίτολα της Βόρειας Μακεδονίας, με τον οποίο συμπλέουμε και μοιραζόμαστε κοινές ιδέες και πρακτικές. Ο Sfera International υποστηρίζει εδώ και χρόνια τους νέους, μέσω περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ προωθεί την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Τέλος, με χαρά ανακοινώνουμε τη συνέχεια του νομαδικού μας φεστιβάλ, το οποίο θα ταξιδέψει από 1-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στον κινηματογράφο Τριανόν, για το ΒΒΒ Athens Edition.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, στο Facebook και στο Ιnstagram (Balkans Beyond Borders).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@balkansbeyondborders.eu.