Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
4/2/2023 | shortfilm.gr

Bραβείο κοινού για το «Nothing Holier Than a Dolphin» στο Clermont-Ferrand


Το Βραβείο Κοινού στο διεθνές διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Clermont-Ferrand απονεμήθηκε στην ταινία μικρού μήκους «Nothing Holier Than a Dolphin» της Ισαβέλλας Μαργάρα σε παραγωγή της Κυριακής Βήρου (AdFab Productions). 

Σύνοψη:

Δύο ψαράδες βρίσκουν ένα δελφίνι που πνίγεται στα δίχτυα τους.
Το δελφίνι με τη σειρά του βρίσκει έναν ψαρά που πνίγεται στη θάλασσα και προσπαθεί να τον σώσει.
Σ' αυτό το μικρό χωριό στη Μεσόγειο, ένας αρχαίος μύθος ξαναζωντανεύει αναπάντεχα.

Το σενάριο της ταινίας, με πρωταγωνιστές τον Δημήτρη Καταλειφό, τον Γιώργο Συμεωνίδη και τη Φλομαρία Παπαδάκη, επελέγη από έναν από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς οργανισμούς της Μεσογείου για τη σημασία του στο θέμα της υπεραλίευσης και των τυχαίων συλλήψεων στην αλιεία, που έχει οδηγήσει σε εξαφάνιση ή απειλή πολλών θαλάσσιων θηλαστικών.

Η πρώτη ταινία μικρού μήκους της Ισαβέλλας Μαργάρα "54 / Η Τυφλή Χελώνα κι η Απέραντη Θάλασσα" έχει ενταχθεί από τον Νοέμβριο του 2022 στο πρόγραμμα του μεγάλου γαλλικού καναλιού CANAL+, συνεχίζοντας την εξαιρετική πορεία των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια. 
Η Ισαβέλλα Μαργάρα είναι σκηνοθέτιδα, αλλά ταυτόχρονα εργάζεται και ως γιατρός παθολόγος στο δημόσιο σύστημα υγείας. Ενδιαφέρεται για την θεραπευτική λειτουργία της τέχνης ενώ εξερευνά ως βασικά αφηγηματικά εργαλεία το ανθρώπινο σώμα και το σημείο τομής μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας. Ο στόχος της στο σινεμά είναι η δημιουργία ποιητικών ιστοριών με πλατιά απεύθυνση.



Στοιχεία για την ταινία

Η κακοκαιρία κρατάει για μέρες τους ψαράδες στη στεριά. Καθώς ο χώρος της ταβέρνας μετατρέπεται σε αυτοσχέδια θεατρική σκηνή όπου οι ψαράδες αναπαριστούν μια ξεχασμένη ιστορία για ένα δελφίνι, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους η ίδια η ουσία της σχέσης τους με τον χώρο, τον τόπο και την ιστορία. Το σενάριο της ταινίας βασίζεται σε δύο μύθους. Ο ένας προέρχεται από το νησί της Σάμου, τους "Δελφινόσημους". 

Ακόμα και σήμερα, υπάρχουν μέρη της Σάμου στα οποία θεωρείται πολύ τιμητικό να προέρχεται η γενιά κάποιου από ένα συγκεκριμένο αγόρι, που λέγεται ότι έφτασε στις ακτές του νησιού καβαλώντας τη ράχη ενός δελφινιού. Άλλωστε, το δελφίνι υπάρχει παντού στην ελληνική παράδοση, συχνά σε συνδυασμό με την αγάπη του για τη μουσική - η οποία  παίζει συμπρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία.

Ο άλλος μύθος προέρχεται από τον Αρκτικό Κύκλο κι αφορά μια πολική αρκούδα η οποία σώζει έναν ψαρά που πνίγεται και  τον επιστρέφει στην ακτή. Η αφορμή της ταινίας ήταν το κάλεσμα μιας περιβαλλοντικής οργάνωσης με θέμα τις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων θηλαστικών σε αλιευτικό εξοπλισμό - ένα φαινόμενο γνωστό ως 'bycatch', που απειλεί πολλά είδη ζώων στη Μεσόγειο και στους ωκεανούς και αφορά σαφώς και τις διατροφικές μας συνήθειες.

Όταν ωστόσο ξεκίνησα να γράφω, επειδή βασίστηκα σε λαϊκούς μύθους, το σενάριο πήρε κι άλλες κατευθύνσεις, διαφορετικές - από τον ρόλο της γυναίκας μέχρι την αναπόδραστη ανάγκη του ανθρώπου για αφήγηση και τη λειτουργία των θεμέλιων μύθων σε μια κοινότητα. Τελικά, κατέληξε να είναι ένα μεταφυσικό - ποιητικό παραμύθι, στο οποίο πάντως ελπίζω να αναδεικνύεται πως οτιδήποτε σεβόμαστε και προστατεύουμε στη φύση, επιστρέφει σε μας με τρόπους που ούτε καν μπορούμε να τους διανοηθούμε, λέει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτιδα.