Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
4/2/2023 | shortfilm.gr

Η «Airhostess-737» γοήτευσε και το Clermont-Ferrand

Το φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, θεσμός με τεράστια σημασία και διεθνή εμβέλεια, αντίστοιχη με εκείνη των Καννών για τις ταινίες μικρού μήκους, έριξε την αυλαία του στις 4 Φεβρουαρίου, με την ελληνική συμμετοχή σε αυτό να επιβεβαιώνει για μία φορά ακόμη την περίοπτη θέση που έχει κατακτήσει η ελληνική ταινία μικρού μήκους στο εξωτερικό. 
Η ερμηνεία της Λένας Παπαληγούρα στο «Airhostess-737» του Θανάση Νεοφώτιστου δεν πέρασε απαρατήρητη και βραβεύτηκε στο διεθνές φεστιβάλ, συνεχίζοντας την θριαμβευτική πορεία της ταινίας. 

Ο Θανάσης Νεοφώτιστος είναι παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ του Clermont Ferrand καθώς οι δυο προηγούμενες ταινίες του («Λεωφόρος Πατησίων», «Route-3») έχουν επιλεγεί στο Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα, με την «Λεωφόρο Πατησίων» να έχει κερδίσει 3 μεγάλα βραβεία.

Σύνοψη:
Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Γνωρίσαμε το Θανάση Νεοφώτιστο μέσω του Χρυσού Διόνυσου για την ταινία «Προσευχή» στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, ενώ ακολούθησαν πρεμιέρες σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου για τις επόμενες ταινίες του: 75o Φεστιβάλ Βενετίας για την «Λεωφόρο Πατησίων», 44o Φεστιβάλ Τορόντο για το «Route-3», 43o Φεστιβάλ Frameline για τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια», και μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία στη συνέχεια με σημαντικά βραβεία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η «Airhostess-737» ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για ένα δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή («Λεωφόρος Πατησίων», Route-3», «Airhostess-737»). 

Η ταινία, με παραγωγούς την Ιωάννα Μπολομύτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα, γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας και ο δείκτης δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς για τις ανάγκες της χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα σκηνικό αεροπλάνου! Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα σε έναν απαιτητικό και διαφορετικό ρόλο, ενώ σε έναν συμβολικό ρόλο, ως μητέρα (η φωνή της), συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας
Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής
Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)
Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C
Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος
Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου
Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης
Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς – Παντελής
Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών
Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα
Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου
Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.