Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
1/5/2023 | shortfilm

Αιτήσεις Συμμετοχής – 14ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival “Edgetales”


📣 Το Balkans Beyond Borders (BBB) ανακοινώνει με χαρά την έναρξη της περιόδου υποβολής ταινιών μικρού μήκους για το 14ο Balkans Beyond Borders Short Film Festival. Για μια ακόμη χρονιά προσκαλούμε νε@ κινηματογραφιστ@ να εμπνευστούν από το φετινό θέμα με τίτλο Edgetales, και να καταθέσουν την ταινία τους έως τις 15 Μαΐου.

Για τη φετινή θεματική αντλούμε έμπνευση από ‘παραμύθια του (περιθ-)ορίου’, τα Edgetales. Τα όρια, τα περιθώρια και οι “άκρες” έχουν υπάρξει πάντα μέρος της ζωής μας, αλλά η κοινωνία, τα στερεότυπα και οι νόρμες συνέχισαν, και συνεχίζουν, να στρέφουν την πλάτη τους προς ιστορίες, βιώματα και εμπειρίες, καθιστώντας τα αόρατα. Είναι καιρός πια να συλλέξουμε και να γιορτάσουμε τις ιστορίες ανθρώπων που ζουν, βαδούν και ισορροπούν μέσα και πάνω σε αυτές τις “γραμμές”, να υποστηρίξουμε τη φωνή τους και να στραφεί πάνω τους το φώς του κινηματογράφου.

Μέσω μιας συλλογής από Edgetales, το 14ο Διαβαλκανικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους BBB, θα επιχειρήσει να δημιουργήσει μια κοινή συλλογική εμπειρία που οικοδομεί και προωθεί τη συμπερίληψη, την αλληλεγγύη και τη δημιουργικότητα, για να σκεφτούμε: εάν και πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε όλοι, μεταξύ μας, happily ever after.Κριτήρια συμμετοχής:

● Ηλικία: ταινίες μικρού μήκους από κινηματογραφιστές ηλικίας έως 35 ετών, ή άνω των 35 ετών υπό την προϋπόθεση ότι η ταινία που υποβάλλουν είναι το ντεμπούτο τους.
● Προέλευση: κινηματογραφιστές/τριες με καταγωγή από βαλκανική χώρα ή/και η ταινία να είναι βαλκανικής παραγωγής.
● Διάρκεια: έως 30 λεπτά.
● Είδος: μυθοπλασία, animation, πειραματικά και ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, καθώς και video art.
● Θέμα: ταινίες μικρού μήκους που εμπνέονται από- και συνάδουν με τη φετινή θεματική του φεστιβάλ Edgetales.

📥 Μπορείτε να υποβάλετε την ταινία σας μέσω της πλατφόρμας FilmFreeway


Όλες οι ταινίες μικρού μήκους που θα υποβληθούν θα εξεταστούν από κριτική επιτροπή, η οποία απαρτίζεται από νέους επαγγελματίες που συμμετέχουν ενεργά στο χώρο του κινηματογράφου.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελείται από τους/τις:

  • Claudia Alexandru (Ρουμανία) - θεωρητικός κινηματογράφου,
  • Eneos Carka (Αλβανία) - σκηνοθέτης,
  • Albana Nila (Κόσοβο) - σκηνοθέτης,
  • Αγγελική Ειρήνη Μήτση (Ελλάδα) - φωτογράφος,
  • Mladen Ivanović (Μαυροβούνιο) - σκηνοθέτης,
  • Beth Privitera (Ηνωμένο Βασίλειο) - θεωρητικός κινηματογράφου,
  • Thomas Valentin Neuroth (Γερμανία) - ιστορικός κινηματογράφου.

Η φετινή κριτική επιτροπή θα διασφαλίσει για άλλη μια φορά ένα πολύπλευρο, πλούσιο, ποιοτικό πρόγραμμα, που θα περιλαμβάνει πληθώρα διαφορετικών βλεμμάτων, ως προς τη φετινή θεματική του φεστιβάλ.

Το φεστιβάλ θα απονέμει στ@ νικητ@ το βραβείο BBB BEST FILM (1000 €), το βραβείο BBB FIRST ENTRY (700€), και τρεις ειδικές μνείες. Το κοινό θα απονέμει, μέσω ψηφοφορίας, το βραβείο BBB Audience Award (300€).

Ο προορισμός του 14ου Διαβαλκανικού Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Balkans Beyond Borders θα είναι η πόλη Nikšić του Μαυροβουνίου, όπου πρόκειται να επεκτείνουμε την αυξανόμενη κοινότητα καλλιτεχνών, ερευνητών, δημοσιογράφων και συνεργατών του BBB στην περιοχή, και να δημιουργήσουμε μια νέα κινηματογραφική εμπειρία στα πλαίσια του φετινού φεστιβάλ και με βάση τις αξίες του BBB.

Το Διαγωνιστικό Πρόγραμμα της 14ης έκδοσης θα συνεχίσει το νέο του “τελετουργικό” και θα ταξιδέψει μετά την ολοκλήρωση του στο Μαυροβούνιο, στην Αθήνα, μεγιστοποιώντας την προβολή των ταινιών και νέων κινηματογραφιστ@ σε ένα ευρύ κοινό.

📜 Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα μας, τη σελίδα μας στο Facebook και στο Instagram (Balkans Beyond Borders).
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@balkansbeyondborders.eu