Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
14/6/2023 | shorfilm.gr

AirHostess-737: Με μια ακόμη διεθνή διάκριση στις αποσκευές της "πετάει" για τα Όσκαρ!

Η πορεία της τελευταίας μικρού μήκους ταινίας του Θανάση Νεοφώτιστου «Airhostess-737», στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, είναι μέχρι τώρα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αποσπά  πολλές και σημαντικές διακρίσεις.

Η ταινία μόλις κέρδισε το μεγάλο βραβείο της επιτροπής του σημαντικού 49ου Φεστιβάλ του Σιάτλ και την πρόκριση για υποψηφιότητα στα Όσκαρ του 2024!

Σύμφωνα με την επιτροπή του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ του Σιάτλ:
«Αγαπήσαμε την καινοτόμο και κλειστοφοβική απεικόνιση του πόνου στα δόντια, του άγχους και του διαμέσου των γενεών  τραύματος μιας αεροσυνοδού που αναπόφευκτα την οδηγούν πίσω στη μήτρα. Επιστρέφει λίγο ταλαιπωρημένη, εμφανισιακά, αλλά χαμογελάει ακόμα».

Το βραβείο του συγκεκριμένου φεστιβάλ τοποθετεί την ταινία στη μεγάλη λίστα ταινιών μικρού μήκους, από την οποία θα προκύψει η υποψήφια πεντάδα για τα Όσκαρ του 2024.

Συναντώντας  παγκόσμια αναγνώριση, η ταινία έχει ήδη κάνει ένα μακρύ ταξίδι, ξεκινώντας με την πρεμιέρα της στο 75o φεστιβάλ του Λοκάρνο και συνεχίζοντας με τιμητική διάκριση στο 47ο Φεστιβάλ του Τορόντο, υποψηφιότητα στα Ευρωπαϊκά Βραβεία του 2023,  συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του 44ου Sundance, και βράβευση στο  45ο Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand.

Έχει διαγωνιστεί σε περισσότερα από 60 διεθνή φεστιβάλ και έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας, με τη Λένα Παπαληγούρα να σπάει όλα τα ρεκόρ, με 7 βραβεία καλύτερης ερμηνείας σε ταινία μικρού μήκους, συμπεριλαμβανομένου του βραβείου του Vimeo στο φεστιβάλ του Sundance, του Φεστιβάλ του Clermont-Ferrand, και του Φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Το ταξίδι της Βανίνας συνεχίζεται στα διαγωνιστικά τμήματα του 26ου Palm Springs Festival, ενός από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ μικρού μήκους της Αμερικής, του 25ου Short Shorts Asia, του μεγαλύτερου φεστιβάλ του είδους της Ασίας και του 38ου Φεστιβάλ Jove στην Ισπανία.

Γνωρίσαμε το Θανάση Νεοφώτιστο μέσω του Χρυσού Διόνυσου για την ταινία «Προσευχή» στο Φεστιβάλ Δράμας το 2014, ενώ ακολούθησαν πρεμιέρες σε κάποια από τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου για τις επόμενες ταινίες του: 75o Φεστιβάλ Βενετίας για την «Λεωφόρος Πατησίων», 44o Φεστιβάλ Τορόντο για το «Route-3», 43o Φεστιβάλ Frameline για τα «Σπινθηροβόλα Κεράκια», και μια μεγάλη φεστιβαλική πορεία στη συνέχεια με σημαντικά βραβεία.

Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η «Airhostess-737» ολοκληρώνει μια τριλογία με μικρού μήκους ταινίες για ένα δρόμο, ένα ταξίδι, μια διαδρομή («Λεωφόρος Πατησίων», «Route-3», «Airhostess-737»). Βρισκόμενος στο τελικό στάδιο προετοιμασίας της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του με τίτλο «Το Αγόρι με τα Γαλάζια Μάτια», ελπίζει όλοι να απογειωθούμε με το αεροπλάνο της AirHostess!

Η ταινία, με παραγωγό την Ιωάννα Μπολομύτη και τον Δημήτρη Τσακαλέα, γυρίστηκε στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος ενίσχυσης της κινηματογραφικής κοινότητας, και ο δείκτης δυσκολίας ήταν μεγάλος καθώς για τις ανάγκες της χρειάστηκε να κατασκευαστεί ένα σκηνικό αεροπλάνου!

Η πλοκή:
Στο Boeing-737, πτήση από Αθήνα προς Καβάλα, δουλεύει μία 39χρονη αεροσυνοδός, η Βανίνα. Με αφορμή τα σιδεράκια που πρόσφατα έβαλε, σε μια καθυστερημένη προσπάθεια για ένα τέλειο χαμόγελο, θα κληθεί να αναμετρηθεί με την, από πάντα, απούσα μητέρα της, το πτώμα της οποίας βρίσκεται στο αμπάρι του αεροπλάνου.

Πρωταγωνιστεί η Λένα Παπαληγούρα σε έναν απαιτητικό και διαφορετικό ρόλο, ενώ σε έναν συμβολικό ρόλο, ως μητέρα (η φωνή της), συμμετέχει η Χάρις Αλεξίου.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θανάσης Νεοφώτιστος
Παραγωγοί: Ιωάννα Μπολομύτη, Δημήτρης Τσακαλέας
Executive Producer: Πάνος Παπαχατζής
Πρωταγωνιστούν: Λένα Παπαληγούρα, Κωνσταντίνα Κουτσονάσιου και η Χάρις Αλεξίου (φωνή μητέρας)
Σενάριο: Θανάσης Νεοφώτιστος, Γρηγόρης Σκαράκης
Διευθυντής Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου G.S.C
Μοντάζ: Πάνος Αγγελόπουλος
Art Direction: Εύα Γαϊτανίδου
Σχεδιασμός Ήχου: Στέλιος Κουπετώρης
Ηχοληψία: Αλέξης Κουκιάς – Παντελής
Πρωτότυπη Μουσική: Λευτέρης Σαμψών
Μακιγιάζ & Μαλλιά: Όλγα Κομπογιάννη
Διεύθυνση Παραγωγής: Ιόλη Αντζουλάτου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Αναστασία Φλωκατούλα
Συμμετέχουν: Γιάννης Μουστάκας, Ελένη Μολφέτα, Θοδωρής Βουρνάς, Γιούλη Πεζοπούλου
Διεθνείς πωλήσεις: RADIATOR IP SALES

Μια παραγωγή της ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Α.Ε σε συμπαραγωγή με την COSMOTE TV και την ΑΤΑΛΑΝΤΗ Α.Ε, με την στήριξη του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ και του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ.