Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
3/4/2006 | Γιάννης Τριτσιμπίδας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Κανάλι της Βουλής θα μεταδώσει το Σάββατο 8 Απριλίου στις 6 το απόγευμα το πενηντάλεπτο ντοκιμαντέρ του Γιάννη Τριτσιμπίδα με τίτλο «Ο ΞΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΞΕΝΟ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΜΠΕΝΑΡΕΣ».

Πρόκειται για μια περιπλάνηση στον ινδουιστικό κόσμο με αφορμή τη ζωή και το έργο  του αθηναίου λογίου του 18ου αιώνα Δημητρίου Γαλανού που έζησε μισόν αιώνα στην Ινδία, μελέτησε και μετέφρασε τα σανσκριτικά έργα και πέθανε εκεί. Ο Γαλανός, ένας από τους πρώτους ευρωπαίους ινδολόγους και ένας από τους σπάνιους έλληνες που ξανοίχτηκαν ποτέ στη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς, μη ελληνοκεντρικούς και δυτικοκεντρικούς, ήταν άνθρωπος σεμνός και χαμηλών τόνων. Δεν κυνήγησε ποτέ την διασημότητα και την καριέρα, αρκέστηκε στην ειλικρινή και βαθειά  μελέτη του ινδικού κόσμου και προσπάθησε να χτίσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τον δικό μας κόσμο. Άφησε ένα μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο μόλις γεννημένο ελληνικό κράτος και τα λεφτά αυτά χρησιμοποιήθηκαν στη δημιουργία του Πανεπιστημίου Αθηνών του οποίου θεωρείται μεγάλος ευεργέτης. Ας σημειωθεί πως πέρα από την ύπαρξη ενός πλακιώτικου δρόμου που φέρει τ όνομά του, ο Γαλανός παραμένει σχεδόν άγνωστος στους Έλληνες και η ταινία είναι η μοναδική που έγινε ποτέ πάνω στην προσωπικότητά του. Επιπλέον μας ξεναγεί στον πολιτισμό και τις αντιλήψεις των ινδουϊστών καθώς και στη ζωή και τη σημασία της ιερής πόλης Μπενάρες, όπου έζησε ο Γαλανός.

Στην ταινία εμφανίζεται ο μελετητής Δ.Βασιλειάδης που ζεί στην Iνδία, ο καθηγητής Rana P.B.Singh, ο χορευτής Guru Premchand Hombal, η χορεύτρια Rashmin Singh και άλλοι. Η μουσική επένδυση περιλαμβάνει και αποσπάσματα από τις παραγωγές της Saraswati – Αλέξανδρου Καρτσιώτη ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΙΝΔΟΙ.

Παραγωγή: Γ.Τ-Τζίνα Πετροπούλου-Cinergon