Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
21/7/2023 | shortfilm.gr

Τρεις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους στο Φεστιβάλ του Serajevo

Οι επιτυχίες των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους στα φεστιβάλ του εξωτερικού συνεχίζονται!

Τρεις ταινίες μικρού μήκους αλλά και δύο μεγάλου θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα διεκδικώντας βραβεία στα διαγωνιστικά προγράμματα του 29ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαράγεβο, ενός από τα πλέον δυναμικά κινηματογραφικά φεστιβάλ παγκοσμίως, που φέτος διεξάγεται από τις 11 έως και τις 18 Αυγούστου. 

Συγκεκριμένα :

🔴 Η μικρού μήκους ταινία «Τα περιστέρια αρρωσταίνουν όταν η πόλη φλέγεται» του Σταύρου Μαρκουλάκη -παραγωγή του Ηρακλή Μαυροειδή και του Νίκου Σμιλίρη (Blacktree Productions) (ενταγμένη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ).
Η ταινία, «μια ποιητική ιστορία αστικού έρωτα και κοσμικής φωτιάς» όπως τη χαρακτηρίζει ο δημιουργός της, μετά το «Madonna f64.0» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα ταινιών μικρού μήκους του 29oυ Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο.

🔴 Η μικρού μήκους ταινία animation «Έτοιμοι» της Ειρήνης Βιανέλλη -παραγωγή της Δανάης Σπαθάρα (Heretic) (ενταγμένη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ)
Η ταινία, που επίσης θα κάνει πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Σαράγεβο,  και θα συμμετάσχει και στο Ottawa International Animation Festival (OIAF), αποτελεί τη νέα δουλειά της πολυβραβευμένης σκηνοθέτιδας, σεναριογράφου και animator. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα βραβεία της για τις ταινίες «Το Φύλλο της Λεύκας» (Βραβείο Animation, 2015) και «Icebergs» (Ειδική Μνεία, 2018) στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας. Η Ειρήνη Βιανέλλη έχει δημιουργήσει animations για όπερες και ταινίες ενώ οι δουλειές της έχουν προβληθεί και βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στα Oberhausen ISFF, Sarajevo IFF και San Francisco IFF.

🔴 Η  μικρού μήκους ταινία «Η μητέρα μου είναι Αγία» του Σύλλα Τζουμέρκα -παραγωγή Κωνσταντίνου Σακκά, Delta Pi. 
Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο, η νέα μικρού μήκους ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα, που γυρίστηκε, μονταρίστηκε και προβλήθηκε, real time, στο πλαίσιο του τριήμερου Πανηγυριού στο 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, συνεχίζει τις διεθνείς συμμετοχές της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Σεράγεβο.
Στην ταινία, με πρωταγωνιστές την Αγγελική Παπούλια σε έναν απροσδόκητο ρόλο και τον Ιταλό Jacopo Olmo Antinori, γνωστό από την τελευταία ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, «Εγώ κι Εσύ», η συνάντηση ενός γιου με τη μητέρα του στη γενέτειρά της Ελευσίνα, παίρνει μια εντελώς απροσδόκητη στροφή. Για τον σκηνοθέτη, αυτή είναι «μια επιστροφή στις ρίζες του εντελώς χειροποίητου σινεμά, μια ταινία που στη σύντομη διάρκειά της οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα προσωπικές και πολιτικές διαψεύσεις σε ένα λυτρωτικό θρησκευτικό slapstick».

🟡 Η μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας «Animal» της Σοφίας Εξάρχου -παραγωγή της Μαρίας Δρανδάκη και της Μαρίας Κοντογιάννη (Homemade Films) (ενταγμένη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ).
Λίγο μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Λοκάρνο, η νέα ταινία της Σοφίας Εξάρχου θα διεκδικήσει το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του Φεστιβάλ Σεράγεβο. 
🟡 Η μεγάλου μήκους μυθοπλασία «Medium» της Χριστίνας Ιωακειμίδη -παραγωγή των Λουίζου Ασλανίδη, Γιώργου Νούσια και Χ. Ιωακειμίδη (EKSO Productions) (ενταγμένη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΚΚ).
Η ταινία θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 29ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο και διαγωνίζεται ανάμεσα σε 11 ταινίες για τα μεγάλα βραβεία του Φεστιβάλ. 

Επίσης…
🟡Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα μυθοπλασίας μεγάλου μήκους διεκδικεί βραβείο η ταινία «Day of the Tiger» του Andrei Tanase (συμπαραγωγή Ρουμανίας, Γαλλίας και Ελλάδας (Graal), ενταγμένη στο Μειοψηφικό Πρόγραμμα του ΕΚΚ).
🟡 Στο διαγωνιστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ και η ταινία «Requiem to the Hot days of Summer» του Giorgi Parkosadze (συμπαραγωγή Γεωργίας και Ελλάδας με παραγωγό τον Άγγελο Τσαούση, Filmogtrafik).