Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
25/7/2023 | shortfilm.gr

ΚΝΕ - Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

Στο πλαίσιο του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», η Επιτροπή Πολιτισμού του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ καλεί σκηνοθέτες και δημιουργούς να συμμετάσχουν με το έργο τους στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της ΚΝΕ!

Όπως σημειώνει: «Η ΚΝΕ παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία επιδιώκοντας να συγκεντρώσει στις προβολές της σύγχρονο κινηματογραφικό έργο αναγνωρίζοντας το αυξανόμενο ενδιαφέρον του κοινού, ειδικά νέων ανθρώπων, σε αυτό το κινηματογραφικό είδος. Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να συγκεντρώσουμε εκείνο το έργο που συχνά μένει στο περιθώριο των κινηματογραφικών Φεστιβάλ ή -ακόμα κι όταν έχει μια θέση σε αυτά- δεν δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης των όρων δημιουργίας του, των προθέσεων των δημιουργών.

Ο κινηματογράφος ίσως περισσότερο από κάθε άλλη τέχνη έχει δεθεί με την "πολιτιστική βιομηχανία" ή αλλιώς τη "βιομηχανία του θεάματος". Το μεγαλύτερο μέρος της κινηματογραφικής παραγωγής σήμερα πραγματοποιείται με τους όρους του καπιταλιστικού ανταγωνισμού. Γνωρίζουμε τους δυσμενείς για τους δημιουργούς όρους παραγωγής, διανομής και προώθησης του κινηματογραφικού τους έργου σήμερα, ακόμη και μέσα στο πλαίσιο των χρηματοδοτήσεων που δίνονται, πολλές φορές με αισθητικούς και ιδεολογικούς φραγμούς στο παραγόμενο έργο. Γνωρίζουμε ότι για πολλούς η επιλογή της ταινίας μικρού μήκους δεν προκύπτει ως καλλιτεχνική επιλογή, αλλά υποχρεωτικά εξαιτίας του τεράστιου κόστους της παραγωγής ταινιών μεγάλου μήκους.

Μέσα στην κίνηση νέων κινηματογραφιστών βλέπουμε σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης του κινηματογράφου και των εκφραστικών του μέσων, παρά τις δυσκολίες στη δημιουργία. Έργα με σημαντικές καινοτομίες, τόσο στη ματιά όσο και στις θεματικές που αγγίζουν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Επιδιώκουμε, λοιπόν, να αναπτύξουμε ένα δίκτυο επικοινωνίας νέων καλλιτεχνών, ανοιχτό στον σύγχρονο προβληματισμό, στη συλλογικότητα, στην αλληλεγγύη.


Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» με το βαθύ πολιτικό και πολιτιστικό αποτύπωμα που έχει αφήσει και συνεχίζει να αφήνει στη χώρα μας ανοίγει την «πόρτα» και στον κινηματογράφο. Άλλωστε, στην κινηματογραφική ιστορία της Ελλάδας είναι γνωστό ότι τα πιο πρωτοποριακά στοιχεία της συνδέθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ακόμη και με τη μαρξιστική κοσμοθεωρία ήδη από τα πρώτα βήματα ανάπτυξης του κινηματογράφου στη χώρα μας. Προσκαλούμε κάθε δημιουργό να παρουσιάσει την ταινία του ανεξαρτήτως θέματος και αισθητικής πρόσληψης σε ένα σίγουρα διαφορετικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου!». 

Για δηλώσεις συμμετοχής:

  • Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση kne@kne.gr
  • Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν έως τις 3 Σεπτεμβρίου.
  • Για τη συμμετοχή χρειάζεται να σταλεί αφίσα του έργου και μια σύντομη περιγραφή της ταινίας.
  • Γίνονται δεκτές όλες οι μικρού μήκους ταινίες, που δεν ξεπερνούν σε διάρκεια τα 25 λεπτά.
  • Η αποστολή των ταινιών μπορεί να γίνεται είτε με link για λήψη είτε με την παράδοση usb με το αντίστοιχο αρχείο στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ «Μάνος Λοΐζος» στην Αθήνα.
  • Με ευθύνη της διοργάνωσης οι ταινίες δεν θα προβληθούν ή διανεμηθούν οπουδήποτε αλλού, πριν ή μετά την ημέρα του Φεστιβάλ.
  • Το ακριβές πρόγραμμα των προβολών θα καθοριστεί μετά τη λήξη της προθεσμίας συμμετοχής.
  • Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί σε θερινό κινηματογράφο στην Αθήνα μέσα στον Σεπτέμβριο. Η ακριβής ημερομηνία και τοποθεσία θα ανακοινωθεί.