Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/9/2006 | Φεστιβάλ Δράμας

Παρουσίαση σκηνοθετών Σκηνοθέτες και ηθοποιοί: Αυτή η…μοιραία σχέση

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Παρουσίαση σκηνοθετών

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί: Αυτή η…μοιραία σχέση

Με επιτυχία συνεχίστηκαν σήμερα για τρίτη ημέρα στο αίθριο των γραφείων του Φεστιβάλ οι συναντήσεις γνωριμίας και ανταλλαγής απόψεων με τους σκηνοθέτες που συμμετέχουν στη φετινή διοργάνωση.

Συντονιστής του πάνελ ήταν ο κριτικός κινηματογράφου Κώστας Κωνσταντινίδης, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν 7 σκηνοθέτες και συγκεκριμένα οι: Βασίλης Κεχαγιάς, Γιώργος Παντελεάκης, Σπύρος Στεριάδης, Κωνσταντής Φραγκόπουλος, Δημήτρης Στρατάκης και Θωμάς Κιάος, οι ταινίες των οποίων συμμετέχουν στο 29o Διαγωνιστικό-Μυθοπλασία και ο Frederic Pelle, στο 12ο Διεθνές-Μυθοπλασία.

Τα θέματα που συζητήθηκαν τις δύο προηγούμενες ημέρες αφορούσαν το σενάριο για τις μικρού μήκους ταινίες, τη διανομή και τη χρηματοδότηση τους. Το ερώτημα που αρχικά έθεσε προς τους σκηνοθέτες ο συντονιστής, είχε να κάνει με το κατά πόσο νιώθουν έτοιμοι, -ως νέοι στο χώρο- να «διδάξουν» στους ηθοποιούς την «παράσταση» τους πάνω στο πανί, καθώς το πλατύ κοινό ίσως δεν γνωρίζει ποιος είναι ο σκηνοθέτης βλέποντας στην οθόνη αυτούς που εκθέτονται, τους ηθοποιούς.

Ο Γ. Παντελεάκης είπε πως το βασικό στοιχείο είναι η πρόβα και η εξοικείωση του ηθοποιού. Είναι συλλογική τέχνη και το θέμα είναι αν την ώρα του γυρίσματος, ο ηθοποιός μπορεί να είναι άνετος και να αποδώσει στο 100% . Από την πλευρά του ο Δ. Στρατάκης υποστήριξε ότι βασίζεται μόνο στην ποιότητα του ηθοποιού, καθώς αρκεί να είναι καλός για να γίνεται σωστά η προσέγγιση του ρόλου.

Ο ρόλος της … ερμηνείας

Ο Κ. Κωνσταντινίδης, στο σημείο αυτό, έκανε αναφορά στο πόσο οι ηθοποιοί μπορούν με την ερμηνεία τους να «απογειώσουν» ή να «ρίξουν» μία ταινία, είτε πρόκειται για μικρού είτε για μεγάλου μήκους.

Ο Frederic Pelle υπογράμμισε ότι ποτέ δεν κάνει κάστινγκ και πρόβες, αλλά διαλέγει ηθοποιούς βάση προγενέστερων δουλειών τους. Χρησιμοποιεί φίλους τους και όχι απαραίτητα ηθοποιούς και –σύμφωνα με αυτόν- αρκεί ο σκηνοθέτης να έχει ξεκαθαρίσει στο μυαλό του το χαρακτήρα που θέλει, για να δώσει εύκολα τις κατευθυντήριες οδηγίες. Μάλιστα χαρακτήρισε ως πολυτέλεια, στη δημιουργία της ταινίας του, το γεγονός ότι κάνει πολλές διαφορετικές λήψεις και επιλέγει στο τέλος αυτό που του αρέσει.

Εσείς, αυτοσχεδιάζετε;

Ο θεωρητικός κινηματογράφου Ανδρεάς Παγουλάτος έθεσε το ερώτημα κατά πόσο οι σκηνοθέτες αυτοσχεδιάζουν ή ακολουθούν ένα αυστηρό ντεκουπάζ. Ο κ. Παγουλάτος είπε ότι, σε πολλές ταινίες της φετινής διοργάνωσης, βλέπει το συνδυασμό αυτών των δύο τεχνικών, με το ντεκουπάζ να υπερτερεί και χαρακτήρισε ως θετικό στοιχείο την ποικιλία και διαφορετικότητα στις ταινίες. Ο Γάλλος σκηνοθέτης απάντησε πως αυτό εξαρτάται από τη σκηνή και πως γενικά του αρέσει ο αυτοσχεδιασμός. Αντίθετοι άποψη είχαν οι Έλληνες σκηνοθέτες, καθώς είπαν ότι για τα δεδομένα της χώρας μας δεν υπάρχει η «πολυτέλεια» επανάληψης γυρίσματος της ίδιας σκηνής. Όπως είπαν, το καλό σενάριο και το ντεκουπάζ, ξεκαθαρίζει τα πράγματα και είναι εργαλείο για ηθοποιούς και τεχνικούς. Άλλη γνώμη υποστήριξε ότι όσα λιγότερα είναι τα πλάνα –με την προϋπόθεση ότι είναι σωστά γυρισμένα- τόσο πιο ξεκάθαρα είναι τα πράγματα για το μοντάζ, ενώ οι πολλές λήψεις είναι κουραστικές για συνεργείο και ηθοποιούς. Επίσης ειπώθηκε ότι υπάρχουν πολλοί καλοί τεχνικοί, που με τις συμβουλές τους και την καλή προετοιμασία, αποφεύγεις λάθη και άσκοπα γυρίσματα.

Ο επόμενος προβληματισμός που έθεσε ο Κ. Κωνσταντινίδης, είχε να κάνει με το μέγεθος της –πιθανής- επίδρασης, κάθε «αυθαιρεσίας» αυτοσχεδιασμού και πειραματισμού στο υπόλοιπο συνεργείο. «Πρέπει να δώσεις το περιθώριο στον ηθοποιό, να προωθήσει, να εξυψώσει το κείμενο και τη σκηνή. Πρέπει να είσαι καλά προετοιμασμένος έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς και τον ανθρώπινο παράγοντα. Να αφήσεις τον ηθοποιό να αυτοσχεδιάσει, χωρίς όμως να σου τα καταστρέψει όλα, και να δέσει με αυτό που σκέφτηκες», είπε ο Θ. Κιάος. «Στο γύρισμα της ταινίας μου, έγιναν πειραματισμοί που αρχικά μας φανήκανε καλοί.Στο μοντάζ όμως, διαπιστώσαμε ότι αυτό που είχαμε σχεδιάσει και ετοιμάσει από την αρχή, ήταν πολύ καλύτερο και τελικά καταλήξαμε σε αυτό», υπογράμμισε ο Κ. Φραγκόπουλος.

Πως γίνεται η επιλογή ηθοποιών

Οι ηθοποιοί παίζουν το δικό τους σημαντικό ρόλο στις ταινίες. Πως όμως τους επιλέγουν οι σκηνοθέτες και με ποια κριτήρια;

Ο Β. Κεχαγιάς επισήμανε πως ακολουθεί το ένστικτό του και πως στη Θεσσαλονίκη η γκάμα επιλογών είναι περιορισμένη, ειδικά για τους ηθοποιούς άνω των 30.

Ο Frederic Pelle βρίσκει πρωταγωνιστές από το φιλικό του κύκλο, άσημους, που δεν έχουν τις ίδιες απαιτήσεις στο θέμα των χρημάτων με τους διάσημους, αφού και στη Γαλλία υπάρχουν δυσκολίες με την πληρωμή ηθοποιών στις μικρού μήκους ταινίες, αν και τα μέλη των συνεργείων πάντα πληρώνονται. Βέβαια τα πράγματα αλλάζουν για τους ηθοποιούς, όταν υπάρχει χρηματοδότηση.

Σε παρέμβαση του ο Δ/ντης Φωτογραφίας Σταύρος Χασάπης διευκρίνισε πως δεν είναι δεσμευτικό να χρησιμοποιούν υποχρεωτικά ηθοποιούς για κάποιους ρόλους.

Ο Δημήτρης Στρατάκης άσκησε κριτική στους σκηνοθέτες, καθώς όπως είπε όταν πρόκειται να επιλέξουν γνωστό ηθοποιό, τον «βρίσκουν» εύκολα και σχεδόν μέσα στην πρώτη πεντάδα επιλογών. Αντίθετα «παιδεύουν το θέμα» και προχωρούν σε αναλύσεις όταν πρόκειται για επιλογή άσημου ηθοποιού.

Ο Γιώργος Παντελεάκης επιλέγει τους ηθοποιούς μετά από οντισιον και τον ενδιαφέρει μόνο το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα αν πρόκειται για επαγγελματία ή ερασιτέχνη. Τελος ο Σ. Στεριάδης είπε πως διαλέγει τους πρωταγωνιστές του ανάμεσα από φίλους και γνωστούς, επιλέγοντας ποιος ταιριάζει περισσότερο.

Να σημειωθεί πως το ραντεβού των σκηνοθετών ανανεώνεται για αύριο, στις 12 το μεσημέρι, με καινούρια και ενδιαφέροντα θέματα στο τραπέζι του διαλόγου.

Ρία Κυριακίδου

Η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

Κατερίνα Πολύζου

Τηλ.: 2521026621 & 6948484242

e-mail: festival@altecnet.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

Δράμα: Αγίας Βαρβάρας 9 66100 Δράμα Τηλ:25210 47575 Fax:25210 33526

Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 71 10681 Αθήνα Τηλ:210 3300309 Fax:210 3302818

www.dramafilmfestival.gr – Email : kinfest@dra.forthnet