Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/9/2006 | Φεστιβάλ Δράμας

Αρχή της γιορτής των μικρομηκάδων με τους καλύτερους οιωνούς

Κυριακή, 17 Σεπτεμβρίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αρχή της γιορτής των μικρομηκάδων με τους καλύτερους οιωνούς

Όπως κάθε Σεπτέμβρη, η πυξίδα των μικρομηκάδων της χώρας και όχι μόνο, δείχνει κατά Βορρά μεριά, στην πόλη της Δράμας. Η φετινή αυλαία για το 29ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους και το 12ο Διεθνές Φεστιβάλ, άνοιξε την Κυριακή στις 19.30 με μια εντυπωσιακή σε συμμετοχή και περιεχόμενο τελετή έναρξης, στον κινηματογράφο Ολύμπια.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Δράμας κ. κ. Παύλος, οι πολιτειακοί φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, κινηματογραφιστές και πλήθος πολιτών. Το 29ο Ελληνικό και 12ο Διεθνές Φεστιβάλ προλόγισαν ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος της πόλης και Πρόεδρος του θεσμού Θωμάς Μαργαρίτης, ο Βουλευτής Μαργαρίτης Τζίμας και εκπρόσωπος του Νομάρχη.

Φεστιβάλ ετών… σχεδόν 30!

«Ο κινηματογραφικός χειμώνας στην Ελλάδα αρχίζει με τα φθινόπωρα εδώ στο Φεστιβάλ», ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αντώνης Παπαδόπουλος, ο οποίος επιχείρησε μια συνοπτική αναδρομή, αποδίδοντας ταυτόχρονα τις νέες τάσεις του θεσμού: «Αυτό το Φεστιβάλ του χρόνου γίνεται τριάντα ετών, κάτι που αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία για ένα θεσμό, ο οποίος όχι μόνο δεν γερνάει αλλά καταφέρνει και ανανεώνεται. Βλέπω τους ανθρώπους της κινηματογραφικής λέσχης που -όταν ξεκίνησαν αυτόν τον θεσμό 29 χρόνια πριν- δεν φαντάζονταν ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Εμείς που ενταχθήκαμε πολύ αργότερα στο φεστιβάλ και προσπαθήσαμε να το κάνουμε Διεθνές, ποτέ δεν φανταστήκαμε ότι θα φτάσουμε στο 12ο Διεθνές. Θέλαμε, αλλά το στοίχημα ήταν δύσκολο: Κι όμως, ο κινηματογραφικός θεσμός που γεννήθηκε και άνθισε στη Δράμα, έχει γίνει το καλύτερο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Ευρώπης κι ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Έχουμε πει πολλές φορές ότι για εμάς το κέντρο του ενδιαφέροντος είναι ο νέος κινηματογραφιστής. Από την αρχή αυτό ήταν το αίτημά μας και γι’ αυτό το φεστιβάλ θεωρήθηκε και καταγράφηκε στον ελληνικό και διεθνή τύπο ως το Φεστιβάλ με το ανθρώπινο πρόσωπο. Έχοντας λοιπόν κατακτήσει αυτό το υψηλό ποιοτικό επίπεδο, το Φεστιβάλ προσπαθεί να ριζώσει περισσότερο στην στην Ελληνική και τοπική κοινωνία. Στη φετινή διοργάνωση ανοίξαμε αρκετά τη βεντάλια των δραστηριοτήτων μας με εκδηλώσεις που απευθύνονται σε διάφορες ομάδες, ηλικιακές και κοινωνικές. Θεωρούμε ότι το Φεστιβάλ πρέπει να ασχοληθεί όχι μόνο με τα υψηλά ζητήματα της τέχνης αλλά και με την τοπική κοινωνία της Δράμας και της Ελλάδας.

Ο πρώτος στόχος μας είναι να φύγετε μετά το τέλος της εβδομάδας ικανοποιημένοι κυρίως από το επίπεδο των ταινιών. Ο δεύτερος στόχος μας είναι να γεμίσουμε ακόμη περισσότερο τις κινηματογραφικές αίθουσες. Και ο τρίτος, απευθύνομαι περισσότερο στους πολίτες της Δράμας, να συμμετέχουν και στις παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντικές.

Θα έλεγα ότι φέτος το βαρύ πυροβολικό του Φεστιβάλ είναι μία καινοτομία που καλύπτει σημαντικό μέρος του προγράμματος μας: Πρόκειται για το αρχειακό υλικό της Ε.Ρ.Τ. Μια πολύτιμη κληρονομιά που αρχίσαμε να αποθησαυρίζουμε σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αρχείου και Μουσείου της Ε.Ρ.Τ. και θα προβάλλεται κάθε μέρα στις 22:00 το βράδυ στον κινηματογράφο Αστέρια. Κάθε μέρα θα προβάλλεται ένα επτάλεπτο με διαφορετικό θέμα από τις δεκαετίες του 1920 και του 1930, ένα πολύ σημαντικό όπλο για τη γνώση και τη διάσωση της ιστορικής μνήμης. Ας γίνει κίνητρο για τους νέους κινηματογραφιστές να ασχοληθούν με το παρελθόν και το ντοκιμαντέρ.

Επίσης, είναι μεγάλη μας τιμή η παρουσία, ανάμεσα στους άλλους σημαντικούς αγαπητούς κινηματογραφιστές, ενός μεγάλου κινηματογραφιστή, θρύλου θα έλεγα διεθνώς, του Walter Lassally που είναι ο Πρόεδρος της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής. Είναι πρώτη φορά που το Φεστιβάλ μας έχει έναν άνθρωπο που έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Κινηματογράφου, είναι ένας άνθρωπος με Όσκαρ. Εύχομαι να περάσετε μία υπέροχη εβδομάδα.»

 

 

 

 

«Ανανεώθηκε η προγραμματική σύμβαση του Φεστιβάλ και επιμηκύνθηκε από δέκα σε δώδεκα χρόνια»

Με… χαρμόσυνες ειδήσεις σε ότι αφορά στην περαιτέρω ενίσχυση του Φεστιβάλ από το υπουργείο Πολιτισμού, άνοιξε τον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Δράμας και Πρόεδρος του Φεστιβάλ, Θωμάς Μαργαρίτης: «Σας καλωσορίζω στην όμορφη φθινοπωρινή Δράμα η οποία μεταλλάσσεται και υποδέχεται φιλόξενα κάθε χρόνο, κάθε εποχή, τους νέους δημιουργούς με τις νέες τους κινηματογραφικές προτάσεις. Σας υποδεχόμαστε σε αυτόν τον αποκεντρωμένο θεσμό πολιτισμού και τέχνης που η τοπική κοινωνία στήριξε επί 29 ολόκληρα χρόνια. Ο θεσμός αυτός ξεκίνησε και αγκαλιάστηκε από όλους τους κινηματογραφόφιλους της Ελλάδας, από όλους εσάς που επιλέξατε αυτήν την ακριτική πόλη για να παρουσιάσετε τις νέες δημιουργίες. Αρωγός και συμπαραστάτης όλων, υπήρξε η τοπική κοινωνία η οποία εκφραζόταν μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, που στήριξε το Φεστιβάλ πέρα από κομματικές ή άλλες αποχρώσεις. Σας υποδεχόμαστε όπως κάθε χρόνο φιλόξενα, στοργικά και πατρικά γιατί το Φεστιβάλ Δράμας είναι ο μεγαλύτερος θεσμός κύρους και προβολής και τα δυόμιση χρόνια που το παρακολουθώ από τη θέση του Δημάρχου, το έχω διαπιστώσει απόλυτα. Ένας θεσμός για τον οποίο αγωνιούμε να τον διευρύνουμε συνεχώς, γιατί το Φεστιβάλ δεν ανήκει πλέον μόνο στη Δράμα αλλά και με το 12ο Διεθνές ανήκει σε όλο τον κόσμο. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι υπάρχει συρροή ταινιών από όλο τον κόσμο πλέον. Η πόλη μας προβάλλεται διεθνώς.

Υπάρχουν όμως ευοίωνες σε πολιτικό επίπεδο εξελίξεις που αφορούν στην ανανέωση της δεκαετούς προγραμματικής σύμβασης με το Υπουργείο Πολιτισμού: Μετά από συνάντηση που είχαμε με τον Υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη, διασφαλίσαμε την κατά δύο επιπλέον χρόνια ανανέωση. Η νέα προγραμματική σύμβαση θα είναι για δώδεκα χρόνια οπότε έχουμε εξασφαλίσει για όλο αυτό το διάστημα την κρατική χρηματοδότηση του μεγάλου αυτού θεσμού. Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία γιατί η δωδεκαετής διασφάλιση καταβολής πόρων στα προβλεπόμενα χρονικά διαστήματα, θα επιτρέψουν στο Φεστιβάλ την απρόσκοπτη λειτουργία και αναβάθμισή του. Είμαστε από τις λίγες πόλεις που ανανέωσαν τις προγραμματικές συμβάσεις αφού η πολιτεία αναγνώρισε την προσπάθεια που κάνει η τοπική κοινωνία μέσω της αυτοδιοίκησης και το χρηματοδοτεί γενναία.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι έχουμε ενισχυθεί από άποψη αιθουσών, ολοκληρώνεται ήδη η μελέτη της καπναποθήκης της οδού Περδίκα, που θα αυξήσει τον αριθμό των αιθουσών κατά τρεις. Το Φεστιβάλ θα αποκτήσει νέα στέγη και θα μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα καλύτερα στις ολοένα και μεγαλύτερες απαιτήσεις που προκύπτουν από τη διεύρυνση του κινηματογραφικού αυτού θεσμού.

Νομίζω ακόμα ότι ωρίμασε η σκέψη, τώρα που και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο σκέφτεται τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών σχολών σε Καβάλα και Δράμα, πως θα υπάρξει ανταπόκριση στο πάγιο αίτημά μας για τη δημιουργία Κινηματογραφικής Σχολής στην πόλη μας, που και το δικαιούται και μπορεί να την στηρίξει, αφού το Φεστιβάλ εδώ και 29 ολόκληρα χρόνια έχει αναδειχθεί σε πυρήνα πολιτισμού και καταγραφής των σύγχρονων κινηματογραφικών τάσεων για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Με τις πολλές παράλληλες εκδηλώσεις που διοργανώνει, το Φεστιβάλ ανοίγεται ακόμα περισσότερο προς την τοπική κοινωνία: Τα παιδιά μπαίνουν στις κινηματογραφικές αίθουσες, τα άτομα με ειδικές ικανότητες συνιστούν θεματική ενότητα και σημείο αναφοράς, γιατί πρέπει το Φεστιβάλ να απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Σας υποδεχόμαστε στην πόλη μας και ευχόμαστε στους νέους δημιουργούς καλή επιτυχία».

«Ευγνωμοσύνη στους νέους σκηνοθέτες»

 

Με αναφορές στη διεθνή καταξίωση του Φεστιβάλ, αλλά και στη δυναμική του στην Ελληνική περιφέρεια, άνοιξε την ομιλία του ο Βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας: «Αυτή η διοργάνωση δεν είναι τοπικός, ούτε καν περιφερειακός θεσμός. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας είναι ένας διεθνής θεσμός αντίστοιχος με τα φεστιβάλ του Τάμπερε, Κλερεμόν Φεράν και Σάο Παόλο.

Αυτό το Φεστιβάλ κατόρθωσε να καθιερωθεί στη συνείδηση των ανθρώπων της Έβδομης Τέχνης, κυρίως όμως το εμπιστεύθηκαν οι νέοι σκηνοθέτες. Χωρίς την κατάθεση ψυχής από την πλευρά των νέων σκηνοθετών, το Φεστιβάλ της Δράμας δεν θα είχε πετύχει τις τρεις δεκαετίες που έχει ζωή. Όσο και αν βοηθάει ο Δήμος Δράμας και οι φορείς του Κινηματογράφου, χωρίς τις ταινίες το Φεστιβάλ δεν θα υπήρχε, γι’ αυτό ο λαός της Δράμας και ολόκληρη η Ελλάδα, οφείλουμε ευγνωμοσύνη στα νέα παιδιά, τους νέους σκηνοθέτες, που έρχονται κάθε χρόνο εδώ και καταθέτουν τη δημιουργία τους, εμπιστευόμενοι την κρίση των ανθρώπων του Κινηματογράφου.

Το Φεστιβάλ της Δράμας έκανε το άλμα του, γιατί καθιερώθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία και στο σημείο αυτό θέλω να δώσω τα εύσημα στον προκάτοχο μου, τον τότε Δήμαρχο της Δράμας και παριστάμενο Σωκράτη Δημητριάδη, που ήταν ο Δήμαρχος ο οποίος έδωσε τις μάχες, την εποχή που το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας περνούσε μια περίοδο αμφισβήτησης και διάφοροι φορείς θέλανε να το μεταφέρουν από την πόλη μας σ’ ένα μεγαλύτερο κέντρο. Ο Σωκράτης Δημητριάδης έδωσε τότε τη μάχη της ζωής του μαζί με όλους εμάς που ήμασταν δημοτικοί σύμβουλοι για να κρατήσουμε αυτό το θεσμό πολιτισμού. Εδώ, το ξέρουν οι νέοι σκηνοθέτες, γίνεται η πάλη των ιδεών, η κατάθεση των οραμάτων και ως ένα τέτοιο θεσμό τον υπηρετήσαμε, ως ένας τέτοιος θεσμός συνεχίζεται σήμερα από το Δήμαρχο της Δράμας Θωμά Μαργαρίτη.

Ο δρόμος και η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι να πείσουμε ακόμα περισσότερο την ελληνική πολιτεία και τους ανθρώπους της τέχνης να εμπιστευθούν το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Μεγάλη πρόκληση για το Φεστιβάλ της Δράμας, πέρα από την απόκτηση καινούργιας υποδομής, είναι να διατηρήσουμε το θεσμό αυτό όπως ήταν μέχρι τώρα, έξω από κομματικές αντιπαραθέσεις και έξω από μικροσυμφέροντα. Δεν έχουμε δικαίωμα να παίζουμε με τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων σκηνοθετών. Σας καλωσορίζουμε στη Δράμα και εύχομαι καλό διαγωνισμό και καλή επιτυχία στις ταινίες».

 

Οι ταινίες Μικρού Μήκους και στην τηλεόραση

Χαιρετισμό απηύθυναν έπειτα οι φορείς - συνεργάτες του Φεστιβάλ. Ο Κώστας Σπυρόπουλος, γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της Ελληνικής Ραδιοφωνίας – Τηλεόρασης για την ενίσχυση του θεσμού και του… μικρού: «Φέτος η ΕΡΤ συμμετέχει με τρεις ιδιότητες στο Φεστιβάλ. Η πρώτη είναι η ιδιότητα του παραγωγού ταινιών, η δεύτερη του χορηγού και η τρίτη του εταίρου.

Ως παραγωγός ταινιών μικρού μήκους η ΕΡΤ επενδύει στην κατάρτιση, στη γνώση και στην ανάδειξη ταλέντων δημιουργών ταινιών.

Η δεύτερη ιδιότητα μας, είναι αυτή του χορηγού και δε θέλουμε να ‘ναι μια τυπική διάσταση, δηλαδή μια υπογραφή και μόνο η προβολή του Φεστιβάλ. Έχω τη χαρά να σας ανακοινώσω ότι από φέτος οι ταινίες που θα βραβευθούν θα βρούνε τη θέση τους στον τηλεοπτικό χρόνο της ΕΤ-1 καθώς επίσης και του ΣΙΝΕ+, σε χρόνο μάλιστα prime time. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα επιπλέον κίνητρο για τους νέους δημιουργούς.

Η τρίτη ιδιότητα, από φέτος είναι μια πραγματικά νέα σχέση, είμαστε και εταίροι του Φεστιβάλ. Με τα ντοκιμαντέρ αφιερωμένα στη Δράμα που θα προβληθούν και με τα τεκμήρια από το πολύτιμο αρχείο της ΕΡΤ, το οποίο καταφέραμε να το βγάλουμε από τα σκονισμένα ράφια και να γίνει σήμερα πολιτιστικό αγαθό. Αυτά τα τεκμήρια από τις θεατρικές γιορτές με τον ¶γγελο Σικελιανό έως τις στιγμές από τη μικρασιατική καταστροφή και τον ερχομό εδώ των Ελλήνων προσφύγων, θα μπορέσετε να τα παρακολουθήσετε στη διάρκεια και στα διαλείμματα, σε όλες τις αίθουσες του Φεστιβάλ.

Επίσης, εγκαινιάζεται και η δική μας έκθεση, μια έκθεση εργαλείων αυτής της τέχνης, της Κινηματογραφίας. Η πρώτη κυρία που θα παρουσιαστεί σ’ αυτή την έκθεση, είναι μια κυρία 96 ετών, μια κάμερα του 1910».

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κοντά στους νέους κινηματογραφιστές

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου Δημήτρης Σοφιανόπουλος, προέτρεψε τους νέους σκηνοθέτες να συνεχίσουν τη δημιουργική τους προσπάθεια, απελευθερωμένοι από το άγχος των βραβείων:

«Αισθάνομαι ότι απόψε είναι βραδιά των πολιτικών και των πολύ αγαπητών προσώπων που τιμώνται από το Φεστιβάλ, γι’ αυτό και εμείς οι κινηματογραφιστές δεν θα μακρηγορήσουμε.

Εύχομαι ένα καλό Φεστιβάλ, ευχαριστηθείτε το, μην αγχωθείτε για τα βραβεία, δεν πειράζει αν δεν το πάρετε. Η πολιτική του Κέντρου για το τι κάνουμε για τις ταινίες, τι θέλουμε να κάνουμε, μπορούν να συζητηθούν με τους σκηνοθέτες από αύριο, έχουμε ορίσει και μια ιδιαίτερη μέρα που θα είναι παρών και ο πρόεδρος του Κέντρου, αλλά και κάθε μέρα θα είμαστε στη διάθεση σας, σας προσκαλούμε, σας παρακαλούμε, ελάτε να μιλήσουμε οι νέοι κινηματογραφιστές, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε καλύτερο».

Το Φεστιβάλ της Δράμας τιμά 4 ηθοποιούς για τη συμβολή τους στη δραματική τέχνη και τον κινηματογράφο

 

Ο κινηματογράφος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη δραματική τέχνη. Το ερμηνευτικό ταλέντο ενός ηθοποιού αναδεικνύει το έργο του σκηνοθέτη που επιθυμεί να εκφράσει συναισθήματα και καταστάσεις μέσω μιας μυθοπλαστικής ταινίας. Στην ιστορία του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού κινηματογράφου ηθοποιοί άφησαν το στίγμα τους με την ερμηνεία τους σε ταινίες που χαρακτηρίστηκαν ως «κλασικές», ενώ άλλοι ταυτίστηκαν με το έργο ενός σκηνοθέτη.

Το Φεστιβάλ της Δράμας, αναγνωρίζοντας τη σημασία της υποκριτικής στην κινηματογραφία και διατηρώντας ταυτόχρονα τους δεσμούς του με τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε να απονείμει με πρωτοβουλία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή Αντώνη Παπαδόπουλου, τέσσερις τιμητικές διακρίσεις σε ισάριθμους ηθοποιούς που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη Δράμα.

Δύο από τους πλέον αγαπητούς ηθοποιούς της νεότερης γενιάς, με μακροχρόνια πορεία στο θέατρο, στην τηλεόραση και στον κινηματογράφο, ο Δημήτρης Καμπερίδης και ο Θάνος Καλλίωρας, η πολυτάλαντη και ανεξάντλητη Μελίνα Μποτέλλη και ο αείμνηστος κωμικός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου Κούλης Στολίγκας είναι τα τέσσερα πρόσωπα που τίμησε το Φεστιβάλ της Δράμας τη φετινή χρονιά, κατά την τελετή έναρξης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, στον κινηματογράφο «Ολύμπια».

Ο Δημήτρης Καμπερίδης…

…γεννήθηκε στη Δράμα. Απέκτησε τη θεατρική του παιδεία στις Δραματικές Σχολές του Εθνικού Θεάτρου και του Πέλου Κατσέλη. Yπήρξε χορευτής στην ομάδα ‘Χωρικά’ της Ζουζούς Νικολούδη και έκανε την πρώτη του εμφάνιση ως επαγγελματίας ηθοποιός στο Λαϊκό θέατρο του Μάνου Κατράκη. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70, υπήρξε μέλος της ομάδας «Ελεύθερο Θέατρο», και λίγα χρόνια αργότερα συνέβαλε στη δημιουργία του «Θεάτρου Αμόρε» και του «Θεάτρου της Αθήνας». Στη συνέχεια της καριέρας του συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, το Θέατρο Κάππα του Νίκου Κούρκουλου, το Θέατρο της Ξένιας Καλογεροπούλου, το Θέατρο Δεσμοί της Ασπασίας Παπαθανασίου και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Παράλληλα με τη θεατρική του πορεία, ο Δημήτρης Καμπερίδης εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες των σημαντικότερων Ελλήνων σκηνοθετών. Τέλος, ανέπτυξε το συγγραφικό του ταλέντο με την έκδοση του μυθιστορήματος «Η κιβωτός της Πελαγίας» και τη συμμετοχή του στη συγγραφή του βιβλίου «Εν Δράμα».

Το βραβείο απένειμε ο τέως Δήμαρχος και τέως Νομάρχης Δράμας Σωκράτης Δημητριάδης ο οποίος δήλωσε πως «η βράβευση τεσσάρων ηθοποιών που σχετίζονται με τη Δράμα από αυτό το φεστιβάλ, έχει τεράστια σημασία. Ο θεσμός του Φεστιβάλ αποτελεί υπόθεση τεράστιας σημασίας για την πόλη της Δράμας».

Συγκινημένος ο Δημήτρης Καμπερίδης ανέφερε: «Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σήμερα που ερχόμουν στη Δράμα για να παραλάβω αυτό το βραβείο, δεν πίστευα πως θα με τιμήσει η πόλη στην οποία γεννήθηκα. Θέλω να αφιερώσω αυτό το βραβείο στον πατέρα και στη μητέρα μου, που η δραμινή γη ακόμη τους φιλοξενεί. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι ένα γεγονός που η δραμινή κοινωνία έχει αγκαλιάσει από τα πρώτα χρόνια της δημιουργίας του. Θυμάμαι την κόρη μου, που κάποτε μου είπε πως το μεγαλύτερο κακό που της έχω κάνει είναι πως μετακομίζοντας στην Αθήνα, την πήρα μακριά από τη Δράμα και από το θεσμό του Φεστιβάλ που αγάπησε πολύ. Εύχομαι αυτό το Φεστιβάλ να αγγίξει τα 100 χρόνια, για να τιμά τον φιλόξενο λαό της Δράμας και τους νέους δημιουργούς του κινηματογράφου».

Ο Θάνος Καλλιώρας…

…γεννήθηκε στη Δράμα. Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και κατά τη διάρκεια της 10χρονης συνεργασίας του με την κορυφαία θεατρική σκηνή της χώρας, μετρά πολυάριθμες συμμετοχές σε έργα όλων των θεατρικών ειδών. Είχε την τιμή να μοιραστεί τη σκηνή με τους μεγάλους πρωταγωνιστές του ελληνικού θεάτρου όπως ο Αλέξης Μινωτής, ο Μάνος Κατράκης και άλλοι πολλοί. Το 1984 ξεκίνησε τη συνεργασία του με παραγωγούς του ελεύθερου θεάτρου και έκτοτε αριθμεί δεκάδες συμμετοχές σε πολύ πετυχημένες θεατρικές παραστάσεις. Παράλληλα πρωταγωνίστησε σε πολυάριθμα θεατρικά έργα στην ΕΤ1 και τηλεοπτικές σειρές της κρατικής και ιδιωτικής τηλεόρασης. Από το 2003 ασχολείται και με την πολιτική ως εκλεγμένος Νομαρχιακός Σύμβουλος στη Νομαρχία Πειραιά, ενώ την επόμενη χρονιά εκλέχθηκε Πρόεδρος του Πολιτιστικού της Οργανισμού. Τέλος, ως γνωστός οπαδός του Ολυμπιακού, είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ερασιτεχνικής ομάδας της Π.Α.Ε. από το 2005.

Το βραβείο στον Θάνο Καλλιώρα παρέδωσε ο Βουλευτής Δράμας Μαργαρίτης Τζίμας, ο οποίος είπε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που παραδίδω αυτό το βραβείο στον αγαπητό Θάνο Καλλιώρα, ο οποίος με την ηθοποιία του και την παραστατικότητά του τιμά όχι μόνο το χώρο που υπηρετεί, αλλά και τον τόπο καταγωγής του, τη Δράμα».

Φανερά ικανοποιημένος, ο Θάνος Καλλιώρας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Φεστιβάλ: «Ευχαριστώ πολύ τον βουλευτή Δράμας, τον κύριο Τζίμα για τα καλά του λόγια. Είναι ιδιαίτερη στιγμή για μένα στην 35χρονη σχεδόν πορεία μου μέσα στο θέατρο και την τηλεόραση. Ποτέ δεν θα φανταζόμουνα ότι αυτή η αίθουσα, που μικρός τρύπωνα για να παρακολουθήσω ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου και τις θεατρικές παραστάσεις που παρουσιάζονταν εδώ, πως θα ερχόταν κάποτε μια στιγμή που στην ίδια αίθουσα θα με βράβευαν οι άνθρωπο που δίπλα τους γαλουχήθηκα, μεγάλωσα και πήρα τα πρώτα μαθήματα ζωής, πριν φύγω στην Αθήνα για να κάνω πράξη τα όνειρά μου και να υπηρετήσω αυτή την τέχνη, με συνέπεια, ήθος και αξιοπρέπεια. Γιατί στη σημερινή κοινωνία πάνω απ’ όλα κανείς πρέπει να έχει αξιοπρέπεια. Και βάζοντας την αξιοπρέπεια σε πρώτο επίπεδο στη ζωή του ο ηθοποιός, δεν πέφτει σε παγίδες που μπορεί να τον οδηγήσουν τα διάφορα λαϊκά λούκια της θεατρικής τέχνης. Θέλω να πω, πως πραγματικά αυτή η πόλη ακούγεται μόνο από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους. Δεν ακούω και δεν διαβάζω τίποτα στον Τύπο για αυτή την πόλη. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που από αυτή την πόλη προβάλλουν τη δουλειά τους νέοι δημιουργοί: σκηνοθέτες, σεναριογράφοι και ηθοποιοί. Αυτό το μικρό βραβείο είναι πολύ μεγάλο για μένα και είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να το δέχομαι από εσάς, τους ανθρώπους που αγαπώ. ¶λλωστε, όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονται σ’ αυτή την αίθουσα, είναι δικοί μου άνθρωποι, είναι φίλοι, συγγενείς, συμμαθητές και με κάνουν να αισθάνομαι χαρούμενο και ευτυχισμένο. Σας ευχαριστώ πολύ».

 

 

Η Μελίνα Μποτέλλη…

…γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε με άριστα από τη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, ενώ έχει ακόμη σπουδάσει Κλασικό Χορό και Τραγούδι, καθώς και Θεωρία της Μουσικής. Κατά τη διάρκεια των περισσότερων από 30 χρόνων που υπηρετεί τη δραματική τέχνη εργάστηκε στους μεγαλύτερους Κρατικούς και ιδιωτικούς θεατρικούς οργανισμούς, ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους όλων των θεατρικών ειδών και μετέδωσε την πείρα και τις γνώσεις της στη νεότερη γενιά ηθοποιών. Έλαβε μέρος σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών, ραδιοφωνικών εκπομπών και τηλεοπτικών σειρών, που την έκαναν γνωστή στο ευρύτερο κοινό, ενώ ταυτόχρονα αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της στην ελληνική δισκογραφία με την κυκλοφορία δύο προσωπικών άλμπουμ. Σ’ εκείνη ανήκει εξάλλου η δημιουργία ενός ιδιαίτερου θεατρικού είδους, που προκύπτει από το συνδυασμό του τραγουδιού, της μουσικής, της ποίησης και της δραματικής τέχνης. Η Δράμα κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά της, καθώς τα τελευταία χρόνια ζει εδώ, στο πλευρό του πρώην Δημάρχου και νυν Βουλευτή Δράμας Μαργαρίτη Τζίμα.

Το τιμητικό βραβείο στη Μελίνα Μποτέλλη απένειμε ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή, που δίνω αυτή την προτομή του Διονύσου που αποτελεί το επίσημο έμβλημα της πόλης της Δράμας στη Μελίνα Μποτέλλη. Στη δική μας Μελίνα εύχομαι να είναι δυνατή, γερή και να υπηρετεί τη δραματική τέχνη με μεγαλύτερο πείσμα, κάνοντας προσπάθειες για την ανάδειξη και της Δράμας. Της εύχομαι επίσης καλή επιτυχία σε όλες τις καλλιτεχνικές της προσπάθειες. Ξέρω ότι αγάπησε τους ανθρώπους της Δράμας, όπως και αυτοί την αγάπησαν και ότι πάντοτε προσπαθεί να αναδείξει τη Δράμα και καλλιτεχνικά και σε επίπεδο ανθρωπιάς».

Παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο με δάκρυα στα μάτια η Μελίνα Μποτέλλη είπε: «Σας ευχαριστώ κι εγώ κύριε Δήμαρχε και επίσης ευχαριστώ το Φεστιβάλ που με βραβεύει απόψε. Το ότι έγινα ηθοποιός το οφείλω στη μητέρα μου, που από τριών χρονών με πήγαινε να παρακολουθήσω τις καλύτερες παραστάσεις της Αθήνας και με στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές της καριέρας μου. Αυτό το βραβείο το οφείλω στους δασκάλους μου, όλων των τεχνών που υπηρετώ, του χορού, του θέατρου και του τραγουδιού, στους σκηνοθέτες μου που με εμπιστεύτηκαν, στους διευθυντές φωτογραφίας που βοήθησαν στην ανάδειξή μου με τον τρόπο που απαιτούσε ο κάθε ρόλος. Ακόμη, το οφείλω σε όλους τους συντελεστές των παραστάσεων και των ταινιών που πήρα μέρος, τους σκηνογράφους, τους ενδυματολόγους, τους σκηνογράφους, τους μουσικοσυνθέτες. Θέλω όμως να πω ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους αφανείς ήρωες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, τους τεχνικούς. Σε όσους μου λένε πως συμμετέχοντας σε μια τηλεοπτική σειρά δεν έρχομαι σε άμεση επαφή με το κοινό, απαντώ πως έρχομαι σε επαφή με το πιο δύσκολο κοινό, το οποίο είναι το κοινό των τεχνικών, που κατέχει τις γνώσεις για την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς. Είναι αυτό το κοινό που όταν ολοκληρωθεί το γύρισμα, μπορεί να σε χειροκροτήσει και να σου φωνάξει «μπράβο Μέλινα». Τότε ξέρεις πως τα πήγες πολύ καλά και ότι μέσω της κάμερας, το πολυπληθές κοινό των Ελλήνων σε όλο τον κόσμο θα σε αγαπήσει. Με τιμά, όχι μόνο το γεγονός ότι με θεωρείται καλή ηθοποιό, αλλά και το γεγονός ότι απόψε με βραβεύετε σαν Δραμινή. Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1956. Το 2000 όμως, ξαναγεννήθηκα εδώ, στη Δράμα, δίπλα στα νερά της Αγίας Βαρβάρας. Κι αυτό το οφείλω σ’ έναν άνθρωπο που του αφιερώνω αυτό το βραβείο, σ’ έναν άνθρωπο που αγάπησε όχι μόνο εμένα, αλλά αγάπησε, αγαπά και θα αγαπά όλους τους καλλιτέχνες και ιδιαίτερα εκείνους που ασχολούνται με τον κινηματογράφο, κάτι που το έχει δείξει στα επί 14 χρόνια της θητείας του ως Δήμαρχος Δράμας και σημερινό βουλευτή Δράμας και πολύτιμο άντρα μου και δεν είναι άλλος από τον Μαργαρίτη Τζίμα. Σας ευχαριστώ και πάλι και εύχομαι οι νέοι σκηνοθέτες να μ’ έχουν κοντά τους».

Ο Κούλης Στολίγκας…

…γεννήθηκε στη Δράμα το 1910 και «έφυγε» από τη ζωή στις 25 Φεβρουαρίου 1984 στην Αθήνα. Υπήρξε ένας από τους πιο αγαπητούς ηθοποιούς του παλιού Ελληνικού κινηματογράφου και ήταν διάσημος για τη άνεση στη θεατρική κίνηση και τη μεγάλη φωτογένεια που τον διέκρινε. Η πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1945 στην ταινία «Διπλή Θυσία», ενώ έλαβε επίσης μέρος στις πολύ αγαπημένες ταινίες «Η Μουσίτσα» και «Ο Εμίρης και ο κακομοίρης». Παράλληλα, στη θεατρική του δράση, συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους του μουσικού θεάτρου.

Το βραβείο παρέδωσε στον αδερφό του Κούλη Στολίγκα και γνωστό δημοσιογράφο Στέφανο, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους και Δήμαρχος Δράμας Θωμάς Μαργαρίτης, ο οποίος είπε: «Η βράβευση του μεγάλου ηθοποιού Κούλη Στολίγκα από το Φεστιβάλ της Δράμας, έγινε με καθυστέρηση. Ήταν ιερό μας καθήκον και υποχρέωση να τιμήσουμε τον ηθοποιό που «έφυγε».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο ο κύριος Στέφανος Στολίγκας συγκινημένος ευχαρίστησε τους διοργανωτές: «Σας ευχαριστώ για τη βράβευση του αδερφού μου, μεταξύ άλλων ηθοποιών που διανύουν μια λαμπρή καριέρα. Ηθοποιός σημαίνει φως! Όταν κάποιος μεγάλος σκηνοθέτης ρωτήθηκε να πει τη γνώμη του για τους Έλληνες ηθοποιούς, απάντησε πως οι Έλληνες ηθοποιοί είναι σμιλευτές της ανθρώπινης ψυχής. Σας ευχαριστώ».

Παρουσίαση κριτικών επιτροπών

Μετά την τιμητική διάκριση των ηθοποιών, παρουσιάστηκαν οι Κριτικές Επιτροπές του Φεστιβάλ.

Πιο συγκεκριμένα, στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, Πρόεδρος είναι ο Walter Lassally, ο οποίος μετά από τη μεγάλη και διεθνή παρουσία του ως κινηματογραφιστής, αποφάσισε να μείνει μόνιμα στην Κρήτη, νησί που γύρισε και αγάπησε από τα γυρίσματα της ταινίας «Ζορμπάς» του Μιχάλη Κακογιάννη.

Ο κ. Lassally αποδείχθηκε εξαιρετικά λιτός και σύντομος στον χαιρετισμό του: «Καλησπέρα, ευχαριστώ, καλή διασκέδαση». Στη Διεθνή Επιτροπή συμμετέχουν:

- Αντιγόνη Γαβριατοπούλου, παραγωγός

- Ellen Lande, σκηνοθέτης (Νορβηγία)

- Brownyn Kidd, σκηνοθέτης (Αυστραλία)

- Olga Markova, κριτικός Τέχνης, συγγραφέας, δημοσιογράφος, καθηγήτρια Θεωρίας Κινηματογράφου & ΜΜΕ (Βουλγαρία)

- Andrej Bednarek, κριτικός - σχολιαστής αντιπρύτανης & επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων του Πολωνικού Εθνικού Πανεπιστημίου του Λοτζ, (Πολωνία).

Στη Κριτική Επιτροπή του 29ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, συμμετέχουν:

- Τάσος Ψαρράς, πρόεδρος, σκηνοθέτης

- Νίκος Καββουκίδης, κινηματογραφιστής

- Μαρία Σκιαδαρέση, συγγραφέας

- Κώστας Ζυρίνης, σκηνοθέτης, φωτογράφος

- Θοδωρής Παπαδουλάκης, σκηνοθέτης

- Ειδικός σχολιαστής: Στάθης Βαλούκας, συγγραφέας – σεναριογράφος

Ο Τάσος Ψαρράς δήλωσε παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ: «Με τη Δράμα με συνδέει το Φεστιβάλ, πριν ακόμα γίνει Φεστιβάλ. Έζησα την αγωνία βήμα προς βήμα από την μεταπολίτευση και μετά, όταν προσπαθούσε να μετασχηματιστεί η κινηματογραφική λέσχη σε Φεστιβάλ. Δε μπορούσαμε να φανταστούμε τότε πραγματικά, μαζί με τον Αλέξη Δερμετζόγλου που κάναμε κάποιες κινήσεις, ότι θα έφθανε να γίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός, χάρη στην προσπάθεια τη συνεχή του Αντώνη Παπαδόπουλου. Θα πάρουμε κάτι από την ορμή και τον ενθουσιασμό των νέων συναδέλφων, θα δώσουμε κάτι από την πείρα τη δική μας και μαζί με τα ωραία αφιερώματα και τις εκδηλώσεις, όπως αυτό της ΕΡΤ, θα περάσουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα».

Με αναμνήσεις ζωντανές, από τα πρώτα νεανικά βήματα στο κινηματογράφο, ο Νίκος Καββουκίδης, έδωσε τη δική του διάσταση τόσο στη διοργάνωση όσο και στην παρουσία του Walter Lassally: «Εγώ θέλω να συμπληρώσω δυο λόγια για τον φίλο μου και δάσκαλο μου, τον Walter Lassally, γιατί ξεκινώντας 16 με 17 ετών ήμουν βοηθός του στην ταινία «Το τελευταίο ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Ο Walter τίμησε, τιμά και θα τιμά για πάντα την Ελλάδα. Επίσης, για να πούμε και κάτι ευχάριστο, ο Walter είχε μια μηχανή δική του ¶ιφλεξ και δούλευε σ’ όλες τις ταινίες μ’ αυτήν. Όπως ξέρουνε οι πιο πολλοί κινηματογραφιστές, καμιά φορά κουράζεται το φιλμ στη μηχανή. O Walter όποτε κουράριζε το φιλμ και στεναχωριόταν και σταματούσε το πλάνο, έβγαζε το παπούτσι του και χτυπούσε το σασί της μηχανής. Αυτός ήταν ο Walter και η αγάπη του για το σινεμά και η στεναχώρια του αν δεν πάει κάτι καλά στον κινηματογράφο. Είναι ο τεχνικός και ο άνθρωπος του σινεμά που αναζητά πάντα το τέλειο, σ’ ευχαριστούμε πολύ Walter που είσαι κοντά μας».

 

Βράβευση Ε.ΚΕ.ΒΙ.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, μέσα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δράμας, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), ανακοίνωσε το νικητή του λογοτεχνικού διαγωνισμού του, για τη διασκευή διηγήματος σε σενάριο ταινίας μικρού μήκους. Το βραβείο (χρηματικό έπαθλο 3.000 €) κέρδισε ο Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου για τη διεισδυτική και ελεύθερη ματιά του πάνω σε δύο διηγήματα του Ιωάννη Δαμβέργη.

Η Αλεξία Κεφαλά, ειδική σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ, επεσήμανε τα εξής: «Φέτος, καλέσαμε τους ενδιαφερόμενους να ανατρέξουν στην ελληνική γραμματεία του 19ου αιώνα, για να γράψουν το σενάριο τους. Η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς υποβλήθηκαν περισσότερες από 40 προτάσεις. Η κριτική επιτροπή δυσκολεύθηκε να αποφασίσει, καθώς μεγάλος αριθμός σεναριογράφων μετέτρεψαν κείμενα του Βυζιηνού, Παπαδιαμάντη, Ροΐδη και άλλων, και τα διασκεύασαν με φαντασία, δείχνοντας πως τα κείμενα μελετήθηκαν και αντιμετωπιστήκαν με κινηματογραφική ματιά».

 

 

Η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

Κατερίνα Πολύζου

Τηλ.: 2521026621 & 6948484242

e-mail: festival@altecnet.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δράμα: Αγίας Βαρβάρας 9 66100 Δράμα Τηλ:25210 47575 Fax:25210 33526

Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 71 10681 Αθήνα Τηλ:210 3300309 Fax:210 3302818

www.dramafilmfestival.gr – Email : kinfest@dra.forthnet.gr