Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
27/9/2006 | Κατερίνα Πολύζου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥ BIG BANG ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Παρασκευή 22, Σεπτεμβρίου

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΗ ΤΟΥ BIG BANG ΚΥΡΙΑΚΟ ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

Η δημιουργία του big bang αφορά την μικρού μήκους ταινία στην ψηφιακή της διάσταση. Η γέννηση του big bang είναι τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν. Όπως κάθε δυναμικό σχέδιο έτσι και το big bang βρήκε στο δρόμο του πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες. Το μεράκι όμως και το πάθος για την δουλεία ήταν η αιτία υπομονής και επιμονής για την υλοποίηση του σχεδίου που ο τελικός αποδέκτης είναι το κοινό.

Κυριάκο τι είναι το big bang;

Ουσιαστικά είναι το δίδυμο αδερφάκι ενός άλλου site που δημιουργήθηκε από την δική μου εταιρεία t-short. Το shortfilm.gr είναι ένα μεγάλο πόρτας μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο αφορά την ιστορία της Ελληνικής κινηματογραφικής ταινίας μικτού μήκους όπου περιέχει μέσα ηλεκτρονική εφημερίδα, forum, την βασική και μοναδική βάση δεδομένων η οποία περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία όλων των ελληνικών ταινιών μήκους από το 1932 μέχρι σήμερα.

Είναι μια πολύτιμη ιστορία μέσα στο internet που έχει καταφέρει και επιδιώκει συνεχώς να συμπληρώνει όλα τα δεδομένα της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας.

Το bigbang δεν είναι τίποτα άλλο από ένα 24ωρης λειτουργίας κινηματογράφος στο διαδίκτυο παγκόσμιας εμβέλειας. Φιλοξενεί μέσα το πρώτο για τα ελληνικά δεδομένα διαδικτυακό φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου και ταινίες μέχρι 7 λεπτά, αλλά δεν σταματάει εδώ το δεύτερο μέρος του big bang, το μικρό πανόραμα είναι μια περιοχή για όλες τις ταινίες του μικρού μήκους ανεξάρτητα από την διάρκεια, το έτος και ανεξάρτητα αν είναι ψηφιακή ή είναι σε φιλμ.

Τι σας ώθησε για την δημιουργία του big bang;

Αυτί που με ώθησε στη δημιουργία του big bang αφορά ένα πάγιο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας της ταινίας μικρού μήκους. Ένα βασικό αίτημα και αναγκαιότητα είναι το ζήτημα της αίθουσας για την ταινία μικρού μήκους. Κάποιες από αυτές προχωράνε σε ένα βαθμό, παίζονται κάπου και λίγο πολύ μετά εξαφανίζονται. Υπάρχει ένας μεγάλος θησαυρός που δεν μπορεί να δει κανείς εύκολα, πόσο μάλλον αν δεν είναι στο κέντρο της Αθήνας, κι αν δεν είναι αυτή την εβδομάδα στη Δράμα. Το βασικό σημείο από το οποίο ξεκίνησε η ιδέα του big bang είναι να λύσει το πρόβλημα της αίθουσας από την μικρού μήκους ταινία και τα κατάφερε γιατί ενσωμάτωσε μέσα στο δίκτυο, μια αίθουσα στην πραγματικότητα που θέλει και μπορεί να φιλοξενεί την ταινία μικρού μήκους 24 ώρες το 24ωρο σε όλο τον πλανήτη.

Τι είναι το big-bang on line film festival και ποιος είναι ο στόχος του;

Είναι ένας διαδικτυακός διαγωνισμός ψηφιακών ταινιών μέχρι επτά λεπτά. Μένουμε στη φράση ψηφιακών ταινιών γιατί η ψηφιακή διάσταση στη χώρα μας αρχίζει και αναπτύσσεται και αυτό από μόνη της. Δεν υπάρχει ουσιαστικά η αντίληψη γύρο από την ψηφιακή ταινία. Το big-bang έρχεται να στηρίξει την ψηφιακή ταινία και σε επίπεδο δημιουργίας καλεί τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν μικρές ταινίες ψηφιακές όχι μόνο για να τις βάζουμε στο big bang α) για να μπορούν να κάνουν ταινίες μέσα στις δυσκολίες της παραγωγής με ευκολότερο τρόπο και φθηνότερα ένα κομμάτι είναι αυτό η συνειδητοποίηση για το ψηφιακό κομμάτι της κινηματογραφίας μας , το δεύτερο και βασικό κομμάτι είναι η μικρές ταινίες. Οι ταινίες εκείνες που είναι πιο κοντά στην έννοια του μικρού μήκους ταινία η οποία είναι άμεσα συναρτώμενη με το χρόνο της.

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετέχει στη διαδικασία;

Πρόκειται για ένα δικτυακό τόπο ανοικτό σε συμμετοχή. Με αυτή τη λογική η λειτουργικότητα μέσα στο big bang είναι απλούστατη για τον θεατή αρκεί να πληκτρολογήσει www.bigbang.gr να δώσει την ηλεκτρονική του διεύθυνση και ένα κωδικό και από εκεί και πέρα να «σερφάρει» στο site, με τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθεί ολόκληρες ταινίες μικρού μήκους αλλά και συμμετέχοντας στη διαδικασία αξιολόγησής τους. Έτσι δημιουργείται ένα καθημερινό top-ten μέσα στο site. Για το συμμετέχοντα δεν έχει παρά να μπει στο site να ενημερωθεί για τους κανονισμούς και να μπει στο link συμμετοχή και μια on-line αίτηση.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν οι ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ;

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ η μόνη προϋπόθεση που πρέπει να τηρούν είναι η διάρκεια. Δεν πρέπει να ξεπερνάει τα επτά λεπτά. Αν κάποιος έχει μια ψηφιακή ταινία ή μια ταινία γενικότερα που ξεπερνάει τα επτά λεπτά το big bang δεν λέει όχι, απλώς το εντάσσει μέσα στο τμήμα του μικρού πανοράματος. Το big bang είναι ένα ελεύθερο ανοικτό βήμα για οποιονδήποτε κάνει μια ταινία μικρού μήκους.

Πως βαθμολογείται μια ταινία και πως διαμορφώνεται το top 10 και το top 20;

O τρόπος που βαθμολογούνται οι ταινίες πατάει σε ένα αλγόριθμο ο οποίος είναι κοινά αποδεκτός μέσα στο παγκόσμιο internet. Η διαδικασία είναι πολύ απλή μπαίνει στο site βλέπει μια ταινία και στη συνέχεια με τη διαδικασία της ψηφοφορίας επιλέγει από πέντε έως δέκα αστεράκια. Αφότου γίνει αυτή η ψηφοφορία καθημερινά μπορεί να ανανεώνει το top 10.

Έχουν καθιερωθεί για τις διαγωνιζόμενες ταινίες του big bang και βραβεία, ποια είναι αυτά;

Μέχρι στιγμής τα βραβεία που δίνονται στις διαγωνιστικές ταινίες είναι τέσσερα και όλα έχουν την σημαντικότητά τους. Το πρώτο βραβείο είναι ΔΙΑΝΟΜΗΣ όπου η εταιρεία Rosebud θα βραβεύσει τρεις ταινίες με τριετή συμβόλαια διανομής ταινιών στους κινηματογράφους. Το δεύτερο βραβείο είναι για ΜΟΝΤΑΖ, το τρίτο είναι ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ και ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ και τέταρτο βραβείο είναι ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ από το ΙΕΚ ΔΟΜΗ.

Το 2004 είχε καταχωρηθεί ιστοσελίδα για την δημιουργία του big bang στον κατάλογο του Φεστιβάλ Δράμας. Φέτος φτιάχτηκε και για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ ταινιών μικτού μήκους Δράμας έντυπα (αφίσα και flyer) όπου παίζονται και ψηφιακές ταινίες. Πόσες αριθμεί και πόσες θα προβληθούν;

Οι ταινίες που προβάλλονται είναι μεταμεσονύχτιες για πρώτη φορά στο φεστιβάλ της Δράμας. Είναι ένα τρίωρο πρόγραμμα και αριθμεί 45 ταινίες. Το big bang είναι ένα site που αφορά το θεατή που είναι απομακρυσμένος, το θεατή που δεν μπορεί να είναι στην αίθουσα που παίζεται η ταινία μικρού μήκους, το θεατή που συμμετέχει, ψηφίζει και σχολιάζει.

(Για το Γραφείο τύπου, Ελένη Μωυσιάδου)

Η υπεύθυνη Γραφείου Τύπου

Κατερίνα Πολύζου

Τηλ.: 2521026621 & 6948484242

e-mail: festival@altecnet.gr

Δράμα: Αγίας Βαρβάρας 9 66100 Δράμα Τηλ:25210 47575 Fax:25210 33526

Αθήνα: Εμμ. Μπενάκη 71 10681 Αθήνα Τηλ:210 3300309 Fax:210 3302818

www.dramafilmfestival.gr – Email : kinfest@dra.forthnet.gr