Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
23/1/2007 | Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

7o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

VideoDance2007
7o Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Χορού
και άλλων Πειραμάτων
Αθήνα: 4-11 Mαΐου 2007
Θεσσαλονίκη: 4-9 Mαΐου 2007

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του, διοργανώνει για  7η χρονιά το Μάιο του 2007, το VideoDance, το φεστιβάλ για τη συνάντηση των οπτικοακουστικών μέσων και των παραστατικών τεχνών, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Ταινίες, καλλιτέχνες και σχήματα από όλο τον κόσμο θα φέρουν κοντά στο κοινό Αθήνας και Θεσσαλονίκης καινούριες και πρωτοποριακές ιδέες, projects, παραστάσεις και πειραματισμούς.
Τo VideoDance ξεκίνησε το 2000 ως διεθνές φεστιβάλ ταινιών χορού και είναι πλέον, στην 7η διοργάνωσή του, ένα αναγνωρισμένο φεστιβάλ γύρω από το πείραμα της κίνησης και της κινούμενης εικόνας, στο σταυροδρόμι του κινηματογράφου, των live media και των video-εγκαταστάσεων. Καλλιτεχνική διευθύντρια του VideoDance είναι η Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

Προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο VideoDance 2007
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ολοκληρωμένες ταινίες τους, αν είναι Eλληνικές παραγωγές, μέχρι τις 20 Μαρτίου 2007 (η προθεσμία για τις διεθνείς συμμετοχές είναι η 10/03/07) αποστέλλοντας ένα αντίγραφο σε DVD ή VHS (με την ένδειξη «για το VideoDance, υπόψιν X. Γαλανοπούλου») στα γραφεία του Φεστιβάλ Kινηματογράφου (Λεωφ. Αλεξάνδρας 9, 11473, Αθήνα), συνοδευόμενο από τη συμπληρωμένη αίτηση, η οποία διατίθεται στα γραφεία του Φεστιβάλ, αλλά και το site. Αν πρόκειται για  ταινίες που ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί, τότε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα project|exchange.

project|exchange: Ένας θεσμός για την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών χορού στην Eλλάδα
Το project|exchange, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του φεστιβάλ VideoDance από το 2001, είναι ένα πρόγραμμα για την ενίσχυση της παραγωγής ταινιών χορού, που έχει στόχο να φέρει σε επαφή χορογράφους, εικαστικούς και κινηματογραφιστές προωθώντας την παραγωγή ελληνικών ταινιών χορού. Mε την επιθυμία να συμβάλει στην προώθηση της παραγωγής, το VideoDance γίνεται συμπαραγωγός δύο νέων ταινιών χορού κάθε χρόνο κατόπιν του διαγωνισμού project|exchange.
Η διαδικασία επιλογής για το project|exchange
Για να συμμετάσχει κάποιος στο project|exchange θα πρέπει να καταθέσει τη σχετική πρόταση στα γραφεία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με την ένδειξη «για το project|exchange», υπ' όψιν Χριστιάνας Γαλανοπούλου. Γίνονται δεκτές προτάσεις που αφορούν ταινίες μικρού μήκους βασισμένες σε μια χορογραφία ή με θέματα που αφορούν το σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Έμφαση δίνεται στη δημιουργία ταινιών στις οποίες το οπτικό μέσο και η χορογραφία συνυπάρχουν, αναδεικνύοντας το ένα το άλλο. Eπίσης, μπορούν να προταθούν σχέδια για ταινίες που βασίζονται σε πειραματισμό με την κίνηση και την κινούμενη εικόνα. H διάρκεια των προτεινόμενων ταινιών θα πρέπει να είναι μικρότερη από δέκα λεπτά.
Οι προτάσεις που κατατίθενται στο Φεστιβάλ Kινηματογράφου κρίνονται από τετραμελή επιτροπή, η οποία επιλέγει τις δύο που θα ολοκληρωθούν σε συμπαραγωγή με το φεστιβάλ. Για τις υπόλοιπες ταινίες που συμμετέχουν στο project|exchange ως προτάσεις, αν τελικά πραγματοποιηθούν, δίνεται παράταση στην προθεσμία υποβολής ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ.

H προθεσμία υποβολής των προτάσεων για το project|exchange λήγει την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2007
H πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει:

• Ένα συμπληρωμένο έντυπο αίτησης συμμετοχής στο project|exchange, το οποίο διατίθεται στα γραφεία του Φεστιβάλ (οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το παραλάβουν και με φαξ), αλλά και στο site του φεστιβάλ.
• Μια σύντομη γραπτή ανάπτυξη της ιδέας της ταινίας και της χορογραφίας, ή το σενάριο (ή και story board)
• Σύντομα βιογραφικά σημειώματα των συντελεστών
• Όσο γίνεται πιο αναλυτικό προϋπολογισμό
• Χρονοδιάγραμμα της παραγωγής
• Οπτικό υλικό, εάν υπάρχει ήδη, σε DVD ή VΗS και, ει δυνατόν, φωτογραφίες.
• Εάν δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμα γυρίσματα για την ταινία που προτείνεται, θα βοηθήσει πολύ την κριτική επιτροπή ένα δείγμα από προηγούμενη δουλειά του χορογράφου και του σκηνοθέτη σε DVD ή VΗS.

Oι όροι συμμετοχής αναφέρονται στο έντυπο της αίτησης συμμετοχής.
Αναλυτικές πληροφορίες και τα έντυπα συμμετοχής μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου www.filmfestival.gr . Mπορείτε επίσης να ζητήσετε πληροφορίες για το φεστιβάλ και για το project|exchange στην ηλεκτρονική διεύθυνση videodance@filmfestival.gr ή στα τηλέφωνα του Φεστιβάλ Kινηματογράφου.

VideoDance
Φεστιβάλ Kινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Λεωφ. Aλεξάνδρας 9
114 73, Aθήνα

T. 210 8706000
F. 210 64 48 143
E. videodance@filmfestival.gr

Tο φεστιβάλ VideoDance μέσω του project|exchange έχει γίνει μέχρι τώρα συμπαραγωγός στις εξής ταινίες:

9:00 AM, 2001/ 9’, σκηνοθεσία Γιώργος Λάνθιμος, χορογραφία Kατερίνα Παπαγεωργίου
Frida, 2001/ 12’, σκηνοθεσία Δημήτρης Kουτσιαμπασάκος, χορογραφία Eλευθερία Pίζου.
Λίγο πριν, 2002/ 10’, σκηνοθεσία Δημήτρης Eμμανουηλίδης, χορογραφία Δάφνη Στεφάνου
Wannabees, 2002/ 10’, σκηνοθεσία Δημήτρης Mαρκαντωνάτος, χορογραφία Nίκος Λαγουσάκος
Eφιάλτες, 2003/ 12’, σκηνοθεσία Kώστας Φουρκιώτης, χορογραφία Σπύρος Mπερτσάτος
Σύντομο πρόγραμμα, 2003/ 6’, animation-σκηνοθεσία Δημήτρης Παπαδόπουλος. xορογραφία Mαριλία Xρυσοσπάθη
αω, 2004/ 13’, σκηνοθεσία Kωνσταντίνος Xατζηνικολάου (ομάδα KINE), χορογραφία Ίρις Καραγιάν, Μαριλένα Πετρίδου, Σάνια Στριμπάκου, Ιωάννα Τουμπακάρη.
Three times, 2004/ 11’, σκηνοθεσία Γιάννης Λεοντάρης, χορογραφία Kάτια Σαβράμη
Body wall, 2005/8’, σκηνοθεσία Μανώλης Ηλιάκης, χορογραφία Ιωάννα Τουμπακάρη, Φίλιππος Mendes-Λάζαρης
Cicha, 2005/6’, σκηνοθεσία Τερέζα Παπαμιχάλη, χορογραφία Όλια Λυδάκη