Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
16/3/2007 | ΔΦΚΚ

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

CIFF CINE-FESTIVAL

 

ON THE ISLAND OF VENUS…

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15 Μαρτίου 2007

 
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο νησί της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου από τις 12 μέχρι και τις 19 Απριλίου με 140 ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες των πολυκινηματογράφων Cineplex με κέντρο τη Λευκωσία και παράλληλες επιλεγμένες προβολές στη Λάρνακα και στη Λεμεσό.

Μετά την περσινή επιτυχημένη διοργάνωση και με την μικρή αλλά ουσιαστική εμπειρία που αποκομίσαμε, φέτος κληθήκαμε να επιλέξουμε και να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα του φεστιβάλ μέσα από 600 αιτήσεις δημιουργών από 50 χώρες, που εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν στο 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου.
Το ΔΦΚΚ σε επικοινωνία με τα μεγαλύτερα φεστιβάλ του εξωτερικού, προσπαθεί να ακολουθεί και να ενημερώνεται για τις διεθνείς κινηματογραφικές τάσεις. Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να αναδείξουμε τους νέους, ανερχόμενους και ανεξάρτητους σκηνοθέτες και να τους φέρουμε σε επικοινωνία με παραγωγούς, παράγοντες και φυσικά με το τελικό δέκτη, το κοινό παρουσιάζοντας μία όαση ποιοτικών ταινιών για τους κύπριους σινεφίλ. Την ίδια στιγμή φιλοδοξούμε να εξελιχθεί το φεστιβάλ σε ένα νευραλγικό σημείο συνάντησης και δράσης των εκπροσώπων της κυπριακής και ελληνικής κινηματογραφίας αξιοποιώντας την ενέργεια του νησιού, τις ομορφιές του φυσικού τοπίου, το θερμό του κλίμα, και την Κυπριακή φιλοξενία.

 

Τι θα δούμε στο Δεύτερο Διεθνές Φεστιβάλ Κύπρου.

Το Φεστιβάλ της Κύπρου φιλοδοξεί να αποτελέσει το καθρέφτη της σύγχρονης κινηματογραφίας. Φέτος το πρόγραμμά του το αποδεικνύει με την πολυσυλλεκτικότητα και την πολυπολιτιστική του διάθεση και με χαρά ανακαλύπτει σκηνοθέτες από κάθε γωνιά της γης.
Το φετινό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, animation, ταινίες για παιδιά, video art, music videos και sport films. Την τιμητική του φέτος έχει ο χορός με την προσθήκη καινούργιας video dance κατηγορίας.

 

Διαγωνιστικό

 

Ταινίες από όλο σχεδόν τον κόσμο διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της Χρυσής Αφροδίτης. Ανεξάρτητες παραγωγές που φέρουν την προσωπική σφραγίδα των δημιουργών τους και διεκδικούν την προσοχή μας.

 

Πανόραμα

 

Ταινίες από όλο τον κόσμο, έχοντας ξεχωρίσει σε διεθνή φεστιβάλ, προβάλλονται με σκοπό να παρακολουθήσουμε τις τάσεις του παγκόσμιου κινηματογράφου και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των νέων δημιουργών.

 

Humanitarian

 

Ταινίες και ντοκιμαντέρ με ουμανιστικό περιεχόμενο που στο πυρήνα της κινηματογραφικής προσοχής ανακύπτουν θέματα κοινωνικού, περιβαλλοντικού, πολιτικού ενδιαφέροντος.

 

Fair Play-Sport Films

 

Οι λάτρεις της στρογγυλής θεάς αφήνουν τις εξέδρες για τις σκοτεινές αίθουσες. Δυο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ποδοσφαίρου έρχονται στην Κύπρο μέσα από το σελιλόιντ. Ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ για την ζωή και το έργο του Ντιέγκο Μαραντόνα, το «Loving Maradona» του Javier Martin Vazquez και ένα καθ’ όλα γοητευτικό πορτραίτο του Zinedine Zidane από τους Douglas Gordon και Philippe Parreno. Σ’ αυτά προσθέστε και το Ιρακινό Offside το οποίο έχει τιμηθεί με την Αργυρή ¶ρκτο στο περσινό Φεστιβάλ της Βενετίας.

 

Dance Films

 

Όταν ο χορός συναντά το κινηματογράφο μπορούν να προκύψουν δείγματα εξαιρετικής κινηματογραφικής αισθητικής. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες dance δημιουργίες στο φετινό Φεστιβάλ Κύπρου.

 

Αφιέρωμα

 

Η Αλίκη Δανέζη-Knutsen μια κοσμοπολίτισσα Κύπρια σκηνοθέτης που γεννήθηκε στην Λυών, μεγάλωσε στην Κύπρο σπούδασε στην Καλιφόρνια, έκανε θέατρο στην Ν. Υόρκη, κινηματογράφησε στην Αφρική και στην Ουρουγουάη φιλοξενείται από το Φεστιβάλ της Κύπρου, το οποίο θα προβάλει τις δυο μεγάλου μήκους ταινίες της: «Bar», «Ο Δρόμος Και τα Πορτοκάλια» καθώς και το μουσικό ντοκιμαντέρ «Karavan Sarai». Η προσφορά των ταινιών μεγάλου μήκους είναι του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

 

Πρεμιέρες Μεγάλων Δημιουργών

 

Από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι μεγάλες παραγωγές και οι ήδη αγαπημένοι και καταξιωμένοι δημιουργοί. Ο «The Good Shepherd» του Ρόμπερτ Ντε Νίρο ως δείγμα σκεπτόμενου αμερικάνικου σινεμά, η τελευταία ταινία του Λανς Φον Τρίερ, «The Boss of It All», το «Sunshine» του Ντάνι Μπόιλ, σκηνοθέτη του Trainspotting, η «αγγελική» επιστροφή του Λυκ Μπεσόν με το «Angel-A», το «10 Items or Less» με πρωταγωνιστή τον Μόργκαν Φρίμαν και το βραβευμένο στο φεστιβάλ του Σάντανς «A guide to Recognizing your Saints» του Ντίτο Μοντιέλ είναι κάποιες από τις ταινίες που θα κάνουν πρεμιέρα στην Κύπρο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ.

 

Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε πειραματικά film, video art , music videos, animation δημιουργίες και ταινίες για τους μικρούς μας σινεφιλ.

 

Βραβεία
H KODAK κι η SEAHORSE FILMS προσφέρουν φέτος, δύο σημαντικά Βραβεία Φωτογραφίας στις κατηγορίες ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους αντίστοιχα. Οι σκηνοθέτες που θα χρησιμοποιήσουν αυτά τα βραβεία, θα γυρίσουν δύο ταινίες στη Κύπρο που θα ταξιδέψουν σε άλλα διεθνή φεστιβάλ. To Eλληνικό Κέντρο Κινηματογράφου χορηγεί το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη.

 


Παράλληλες Εκδηλώσεις – Κριτικές Επιτροπές

 

Επειδή φεστιβάλ δεν σημαίνει, όμως, μόνο προβολή και θέαση ταινιών και φέτος το ΔΦΚΚ έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Δύο από τους πιο γνωστούς animators της DreamWorks Animation θα παραδώσουν σεμινάρια για όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη του animation αλλά και για αυτούς που θα ήθελαν να περιηγηθούν σ΄ αυτή για πρώτη φορά. O διάσημος Διευθυντής Φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ θα εισηγηθεί ένα σεμινάριο για όσους ενδιαφέρονται να μυηθούν στη μαγεία των γυρισμάτων ταινιών στο Χόλλυγουντ. Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Φαίδων Παπαμιχαήλ (production designer στις ταινίες του John Kassavetes), μαζί με τον Νίκο Κούνδουρο και την Αλίκη Δανέζη-Knutsen, μεταξύ άλλων, θα μας ενημερώσουν πως μεταφέρεται ένα κινηματογραφικό έργο στο θέατρο και το αντίστροφο. Εκτός αυτών, ένα πλήθος από παράλληλες εκδηλώσεις θα δώσουν παλμό στο νησί. Σεμινάρια, workshops, συναυλίες και πολλά πάρτι θα απασχολούν του φεστιβαλιστές όταν δεν παρευρίσκονται στις σκοτεινές αίθουσες. Το meeting point θα παραμένει το lobby του K-Cineplex στη Λευκωσία. Στον ίδιο χώρο θα παρέχονται οποιουδήποτε είδους πληροφορία αφορά το φεστιβάλ εισιτήρια, προσκλήσεις, πρόγραμμα, σεμινάρια και τις παράλληλες εκδηλώσεις.

 

Το φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σκηνοθέτες, παραγωγοί καθώς σημαντικοί αντιπρόσωποι της κυπριακής και ελληνικής κινηματογραφίας. Μεταξύ άλλων ο Νίκος Κούνδουρος, ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ και η Αλίκη Δανέζη-Knutsen μια από τις σημαντικές εκπροσώπους της Κυπριακής κινηματογραφικής παραγωγής των τελευταίων χρόνων. Ο Αλέξανδρος Κακαβάς, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Σεναριογράφων κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού για το Eurimages, η Λιλέτ Μπόταση, παραγωγός ταινιών στην Inkas Films, η ηθοποιός Χλόη Λιάσκου, η ενδυματολόγος Βιργινία Διακάκη, ο διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Κουκάς, ο Βάσος Γεώργας σκηνοθέτης/παραγωγός, και ο σκηνογράφος Jacob Prousalis συμπληρώνουν την εκλεκτή κριτική επιτροπή για τις ταινίες Μεγάλου Μήκους.

 

Παράλληλα για τις ταινίες μικρού μήκους στο διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ, συστάθηκε ειδική κριτική επιτροπή που απαρτίζεται από τους Σπύρο Ταραβήρα, βραβευμένο σκηνοθέτη στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου για το ντοκυμαντέρ ‘BUZZ’, το σκηνοθέτη και παραγωγό Παναγιώτη Καραμήτσο, τον διευθυντή Φωτογραφίας Φώτη Μήτση, τον μουσικοσυνθέτη Μάριο Τσάγκαρη και την χορογράφο ΄Αννα Καραμήτσου.

 

Η διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί δύσκολη υπόθεση την οποία και φέτος πραγματοποιήσαμε με νέους ανθρώπους από το χώρο του κινηματογράφου, των ΜΜΕ, των τεχνών και σ’ αυτούς στηριχτήκαμε. Σκηνοθέτες, τεχνικοί ήχου και εικόνας, δημοσιογράφους, γραφίστες και άνθρωποι που λατρεύουν το κινηματογράφο με το δικό τους τρόπο, ο καθένας δήλωσε το δημιουργικό παρόν του. Ελπίζουμε και σε αυτό της πολιτείας…

 

Χορηγοί
Το Φεστιβάλ στηρίζουν, μεταξύ άλλων φορέων, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, οι κινηματογράφοι Κ-CINEPLEX, η εταιρεία ACTUS στο χώρο των multimedia, η PETRA TERZI ORG στο χώρο διοργάνωσης εκδηλώσεων και η CINE@ART Consultants.
Χορηγοί επικοινωνίας είναι μεταξύ άλλων, η ERT1, η ERT SAT, η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ, το ΡΙΚ και το KLIK RADIO.

 

Ραντεβού στην Κύπρο 12-19 Απριλίου

 


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τα:
http://www.cyiff.com
http://www.petraterzi.org