Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
31/8/2007 | Φεστιβάλ Ολυμπίας

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας

Δεν θα λυγίσουμε!

Εδώ και δέκα χρόνια, τέτοια εποχή, οι προσκλήσεις μας φεύγουν βροχή για όλες τις γωνιές του πλανήτη: Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ετοιμάζεται για τη μεγάλη γιορτή του παιδικού και νεανικού κινηματογράφου, στην πλούσια από μύθους και ιστορία θεϊκή γη της Ολυμπίας.

Φέτος, με τη συμπλήρωση των δέκα χρόνων του, στην πιο μεγάλη γιορτή από όλες τις προηγούμενες, δυσκολευόμαστε να χαράξουμε αυτές τις λίγες λέξεις της πρόσκλησης.

Σέρνουμε βαριά τα βήματά μας στους γυμνούς λόφους, στη μαυρισμένη γη, τα καμένα, έρημα χωριά.

Αυτός ο τόπος, όπου η παρουσία του παρελθόντος ήταν τόσο ζωντανή και λειτουργούσε σαν εφαλτήριο, σαν ένας αυτόματος μηχανισμός που ανάδευε τη συσσωρευμένη γνώση και μάς όπλιζε για τη μάχη της ζωής, δεν υπάρχει πια.

Σαν να κόπηκαν οι ρίζες μας. Σαν να χάσαμε την ασπίδα μας.

Στο καρβουνιασμένο τοπίο συναντάμε τα κενά βλέμματα των παιδιών. Είναι τα ίδια παιδιά που σπρώχνονταν με φωνές και γέλια και στριμώχνονταν στις προβολές του Φεστιβάλ για να ταξιδέψουν στη μαγεία του σινεμά.

Αυτό το βλέμμα δεν το αντέχουμε. Θέλουμε να ξανακούσουμε τις φωνές τους, γιατί δεν είναι απλά ήχοι ευχάριστοι, είναι η κραυγή του μέλλοντος.

Δεν γίνεται να πάμε πίσω. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα απέναντι στον τόπο μας, την ιστορία του και κυρίως απέναντι στα παιδιά του.

Ποτέ, σε καμία δυσκολία δεν τα εγκαταλείψαμε. Ο θρήνος για τους ανθρώπους που χάσαμε, η θλίψη για τη φύση που αφανίστηκε, οπλίζουν την ψυχή μας. Και συνεχίζουμε…

Λέγαμε πάντα ότι η μάχη για τη ζωή και τη δημιουργία συνεχίζεται. Μόνο που τώρα δεν είναι μάχη, είναι πόλεμος.

Σε αυτόν το «πόλεμο» ζητάμε να συμπαραταχθείτε.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους φίλους μας στον κόσμο, να βρεθούν μαζί μας το 10ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και το 7ο Camera Zizanio (1-8 Δεκεμβρίου), μαζί με τα παιδιά της Ηλείας,

Να δώσουμε ήχους, να δώσουμε χρώμα στη βουβή ασπρόμαυρη πραγματικότητα.