Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
13/10/2007 | περιοδικό ΕΞΩΣΤΗΣ

01 ΑΖΑ festival 2007

01 ΑΖΑ digital CINEMA festival 2007

Ένα περίφημο ξεκίνημα στην πόλη μας !

Πραγματοποιήθηκε το τελευταίο τριήμερο στις αίθουσες τού Μουσείου Κινηματογράφου το πρώτο διεθνές φεστιβάλ ψηφιακών ταινιών μικρού μήκους, το AZAdigitalCINEMAfestival. Ο μεγάλος αριθμός των σινεφίλ που το παρακολούθησαν και η απόλυτη ικανοποίηση και ευχαρίστηση τους με την ποιότητα των ταινιών που διαλέχτηκαν από Ελλάδα, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Τσεχία,Σερβία, Τουρκία, Πολωνία, Βραζιλία, Νορβηγία, Βουλγαρία κ.α, δείχνει ξεκάθαρα όχι μόνο την μεγάλη επιτυχία τού φεστιβάλ, αλλά και την ανάγκη των σινεφίλ της πόλης να έχουν την ευκαιρία να δούν και να απολαύσουν σημαντικό σινεμά μικρού (σε διάρκεια μόνο !) μήκους σινεμά.Οι δύο αίθουσες ασφυκτικά γεμάτες κάθε βράδυ, και η απαίτηση όλων των θεατών και των νέων δημιουργών να επαναληφθει το 2008 και να γίνει ετήσιος θεσμός στην πόλη μας.

Το AZAdigitalCINEMAfestival μας υποσχέθηκε, και το απέδειξε με τις ταινίες του, πως τελικά η νοσταλγία για τον κινηματογράφο είναι και το μέλλον του, το ψηφιακό σινεμά. Κι όλο αυτό, γιατί το φεστιβάλ που διοργάνωσε το AZA video-cinema Club (με συμπαραστάτες το Μουσείο Κινηματογράφου και το Δήμο Θεσσαλονίκης) είχε ως κίνητρο του το μεράκι. Το μεράκι της διάδοσης και της απόλαυσης του καλού σινεμά. Όντως η αύρα αυτού του Festival ανάβλυζε κάτι το επιστήθιο. Και σίγουρα θα εμπνεύσει τους νέους δημιουργούς να κάνουν ακόμη καλύτερο σινεμά.

Ο Γιάννης Ζαχόπουλος εγκαινίασε ένα θεσμό που από την πρώτη του κιόλας παρουσίαση είχε την ανυπομονησία της συμμετοχής του απλού κοινού, προσφέροντας κάτι ποιοτικό , στον χώρο τού σινεμά, που έλειπε από την πόλη μας. Αν μπορούσαμε ν’ αποτυπώσουμε αυτήν του την προσπάθεια με μια κινηματογραφική εικόνα, αυτή που θα επιλέγαμε, είναι από τον «Χαρτοπαίκτη» όταν ο Steve McQueen -στα πλαίσια μιας κηδείας που τελείωσε- φιλάει την Anne Margret, με τα χέρια στις τσέπες του μαύρου αδιάβροχού του.

Και γιατί αυτό; Γιατί υπαρκτά είναι μονάχα τα πράγματα που μας απασχολούν. Και αυτό το Festival θα μας απασχολήσει, όχι ως πυροτέχνημα ή ως χαβαλές, αλλά ως θεσμός! Συλλέξτε την αφίσα του……!

Μάριος Παπαγεωργίου
www.azafestival.com
www.myspace.com/azavideo
περιοδικό ΕΞΩΣΤΗΣ 11.10.2007