Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
25/11/2007 | Νίκος θεοδωσίου

Camera Zizanio

7η Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας
CAMERA ZIZANIO

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25/11/2007

Χρώματα και ήχοι σε τοπία βουβά και μαύρα

Με την ταινία που δημιούργησαν τα παιδιά κι ο δάσκαλος του μονοθέσιου δημοτικού σχολείου Διασέλλων, ξεκινά την Παρασκευή το βράδυ, 30 Νοεμβρίου 2007, στον Πύργο, η 7η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας που είναι πια γνωστή σε όλο τον κόσμο σαν Camera Zizanio.
Τα Διάσελλα είναι ένα χωριό της ορεινής Ολυμπίας, στην καρδιά της πυρόπληκτης Ηλείας κι ο τίτλος της ταινίας των παιδιών αρκετά εύγλωττος: Πύρινος Εφιάλτης.
Αυτή η ταινία δίνει και το στίγμα της φετινής διοργάνωσης που, σε πείσμα των πληγμάτων που δέχτηκε ο τόπος κι οι άνθρωποι τον Αύγουστο που πέρασε, σε πείσμα των δυσκολιών, σε πείσμα των καιρών, θα είναι πιο μεγάλη και πιο λαμπρή από κάθε άλλη φορά.
Άλλωστε γιορτάζουμε τα 10 χρόνια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, που είναι ο «πατέρας» της Camera Zizanio, επέτειος σημαντική για ένα φεστιβάλ που κατάφερε να βρίσκεται μέσα στα δέκα μεγαλύτερα φεστιβάλ στο είδος του στον κόσμο!
Με σύνθημα λοιπόν «Να δώσουμε χρώμα να δώσουμε ήχους στην ασπρόμαυρη βουβή πραγματικότητα», απλώνουμε φέτος τις δραστηριότητές μας (προβολές, εργαστήρια, συναντήσεις με δημιουργούς) πέρα από τις μεγάλες πόλεις, Πύργο, Αμαλιάδα, Ζαχάρω και Γαστούνη, σε πολλά πυρόπληκτα χωριά.
Τα παιδιά της Ηλείας το ζήτησαν και το περιμένουν.
Εκεί θα βρεθούν και τα 40 παιδιά από την Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Κύπρο, Ελλάδα) που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Νέα Γενιά σε δράση» για να δημιουργήσουν τις ταινίες τους.
Το ίδιο σύνθημα θέλουμε να πάρουν μαζί τους όσοι θα έρθουν στο Φεστιβάλ: πάνω από 200 παιδιά και συνοδοί, επαγγελματίες του κινηματογράφου από την Ευρώπη, χιλιάδες παιδιά και εκπαιδευτικοί από σχολεία όλης της Ελλάδας.
Αλλά κι όσοι και τώρα σκοπεύουν να οργανώσουν ένα ταξίδι στον Πύργο και την Ηλεία ας λάβουν υπ όψη τους τις παρακάτω ημερομηνίες:
- Από τις 30 Νοεμβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου προβάλλονται οι ταινίες που συμμετέχουν στο Ελληνικό τμήμα της Camera Zizanio
- Από τις 3 ως τις 7 Δεκεμβρίου προβάλλονται οι ταινίες του Ευρωπαϊκού και του Διεθνούς τμήματος της Camera Zizanio
- Στις 1 Δεκεμβρίου είναι η τελετή έναρξης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους ενώ οι προβολές του ξεκινούν στις 2 Δεκεμβρίου και λήγουν στις 7 Δεκεμβρίου.
- Στις 8 Δεκεμβρίου είναι η τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων και των δυο διοργανώσεων, Φεστιβάλ Ολυμπίας και Camera Zizanio.

Τι νέο στην 7η Camera Zizanio;

Όσοι ενδιαφέρονται να δουν τι νέο φέρνει η 7η διοργάνωση της Camera Zizanio ας διαβάσουν την παρακάτω συνοπτική παρουσίαση:

- Οι συμμετοχές στο Ελληνικό τμήμα έφτασαν τις 53, αριθμό ρεκόρ, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά την ανυπαρξία κρατικού προγράμματος, αυξάνονται συνεχώς τόσο οι συλλογικές όσο και οι ατομικές απόπειρες οπτικοακουστικής έκφρασης των νέων στην Ελλάδα.
- Από τις ελληνικές συμμετοχές, 10 προέρχονται από το νομό Ηλείας και σχεδόν όλες έχουν τις ρίζες τους στην εκπαιδευτική δραστηριότητα του Φεστιβάλ Ολυμπίας.
- Για πρώτη φορά το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου ενίσχυσε τη δημιουργία οπτικοακουστικών έργων από παιδιά και νέους μέσα από το πρόγραμμα «Πρώτο βήμα» και 5 από αυτά παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Camera Zizanio.
- Για πρώτη φορά ο Συνήγορος του Παιδιού-Ανεξάρτητη Αρχή Συνήγορος του Πολίτη θεσμοθετεί βραβείο για ελληνική ταινία με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού.
- Το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών που έστειλαν ταινίες έφτασε τις 22 και είναι χαρακτηριστικό ότι στους παλιούς γνώριμους του Φεστιβάλ ήρθαν να προστεθούν πολλοί νέοι.
- Το Διεθνές Πανόραμα απλώνει για πρώτη φορά τα «πλοκάμια» του πέρα από την Ασία και σε νέες περιοχές του πλανήτη όπως την Λατινική Αμερική και την Αφρική.
- Συνολικά οι ταινίες που υποβλήθηκαν και θα προβληθούν στο Camera Zizanio ξεπερνούν τις 250.

Στα κινηματογραφικά εργαστήρια που αποτελούν πάντα έναν ξεχωριστό και πολύ δυναμικό τομέα του Φεστιβάλ Ολυμπίας και της Camera Zizanio, φέτος έχουμε τις εξής καινοτομίες:

- Η παρουσίαση των κινηματογραφικών εργαστηρίων και της δουλειάς τους, που καθιερώσαμε από πέρυσι, επικεντρώνεται φέτος σε δράσεις που έχουν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από το πρόγραμμα «Youth in action - Νέα Γενιά σε δράση» σε Γαλλία και Γερμανία όπου υπήρχε και ελληνική συμμετοχή.
- Για πρώτη φορά το πρόγραμμα αυτό θα υλοποιηθεί και στην Ελλάδα, τις ημέρες του Φεστιβάλ, με ευθύνη του Νεανικού Πλάνου και την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς. Σε αυτό θα πάρουν μέρος 40 νέοι από 7 χώρες.
- Δώδεκα κινηματογραφικά εργαστήρια θα λειτουργήσουν φέτος τις ημέρες του Φεστιβάλ για τους μαθητές του νομού κι αυτό χάρις στην εθελοντική συμμετοχή περισσότερων επαγγελματιών του κινηματογράφου (ελλήνων και ξένων).
- Η πλειοψηφία των εργαστηρίων μεταφέρεται σε πόλεις και χωριά που βρίσκονται στη ζώνη που υπέστη καταστροφές από τη μεγάλη πυρκαγιά.
- Για πρώτη φορά θα γίνει χρήση καμερών υψηλής ευκρίνειας (high definition) που είναι το μελλοντικό φορμά στην καταγραφή της κινούμενης εικόνας.
- Μια μεγάλη καινοτομία θα είναι η λειτουργία σε 24ωρη βάση ενός τηλεοπτικού «Ζιζάνιου» με προβολή ταινιών αλλά και ζωντανού προγράμματος. Η μετάδοση θα γίνεται μέσω του διαδικτύου από τη διεύθυνση http://www.olympiafestival.gr/live.htm

Όσοι επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκέπτονται τη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ Ολυμπίας www.olympiafestival.gr.
Διαρκής ενημέρωση για την Camera Zizanio, και το πρόγραμμα Youth in action στα αγγλικά, στο http://wordpress.com/camerazizanio
Στο http://www.youtube.com/camerazizanio μπορείτε να δείτε ταινίες παιδιών που έχουν δημιουργηθεί σε προηγούμενα κινηματογραφικά εργαστήρια.
Κι όπως αναφέραμε το Camera Zizanio live θα μπορείτε να το βλέπετε στη σελίδα http://www.olympiafestival.gr/live.htm . Live θα είναι από τις 1 Δεκεμβρίου. Τώρα προβάλλει ταινίες.

Για άμεση επικοινωνία χρησιμοποιείτε είτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο camerazizanio@olympiafestival.gr, theodosiou@olympiafestival.gr,
είτε τα τηλέφωνα 210 8664470 στην Αθήνα, και 2621081172 στον Πύργο.