Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
15/10/2023 | shortfilm

Petit Plan: Europa IV | 16-20 Οκτωβρίου

Το Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Ταινιών Μικρού Μήκους, Petit Plan: Europa, επιστρέφει για 4η χρονιά στις 16-20 Οκτωβρίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε Αθηνών, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με ένα πλούσιο πρόγραμμα ταινιών που περιλαμβάνει 80 ευρωπαϊκές ταινίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Petit Plan: Europa IV, μεγαλώνει και εγκαινιάζει το Διαγωνιστικό Τμήμα Φοιτητικών Ταινιών, που θα περιλαμβάνει 27 ταινίες από 13 διαφορετικές χώρες. Το βραβείο Καλύτερης Φοιτητικής Ταινίας θα το απονείμουν μέλη του Κινηματογραφικού Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών της Λέσχης του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α).

26 ευρωπαϊκές παραγωγές διαγωνίζονται για το βραβείο #ThisIsEU – Ευρωπαϊκών Αξιών, σε συνεργασία με την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Το Βραβείο Ευρωπαϊκών Αξιών – #ThisIsEU, απονέμεται στην ταινία που καλύτερα θίγει ζητήματα που εμπίπτουν στις Ευρωπαϊκές αξίες, όπως η βιωσιμότητα, η ισότητα των φύλων, κλπ.

Θα έχουμε ακόμη τη χαρά να δούμε 19 ελληνικές ταινίες να διαγωνίζονται για το Βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Το διαγωνιστικό πρόγραμμα ελληνικών ταινιών θα προβληθεί και με υπότιτλους στα ελληνικά για άτομα με δυσκολίες ακοής.

Τα βραβεία #ThisIsEU και Καλύτερης Ελληνικής Ταινίας θα αποφασίσει και θα απονείμει η τριμελής κριτική επιτροπή που αποτελείται από τις (αλφαβητικά):
–Χρυσούλα Κοροβέση (Animator και σκηνοθέτις. Από το 2014 διατηρεί μαζί με τον Μάριο Γαμπιεράκη το δημιουργικό γραφείο Μαύρα Γίδια. Η δουλειά τους επικεντρώνεται στους τομείς των γραφικών τεχνών, της εικονογράφησης και του animation.)
–Αφροδίτη Μπιτζούνη (Σκηνοθέτις, animator. Το 2023 δημιούργησε τα γραφικά για δυο μεγάλου μήκους ντοκυμαντέρ, “Βενιζέλος, αγώνας για τη Μικρά Ασία” και “Ακοε/Αμφι: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης – Να κοιμάμαι στο στήθος του”. )
–Μαριάννα Οικονόμου (Σκηνοθέτις. Από το 2000 σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ ελληνικής και ξένης συμπαραγωγής καθώς και σειρές ντοκιμαντέρ για την Ελληνική τηλεόραση. Ενδεικτική φιλμογραφία: “Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες’ κάνει πρεμιέρα στο Βερολίνο και αντιπροσωπεύει την Ελλάδα στα Όσκαρ στη κατηγορία ξενόγλωσσης ταινίας.)

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος οι μαθητές θα μπορούν να ψηφίσουν για την αγαπημένη τους ταινία στο Διαγωνιστικό Τμήμα για Μαθητικό Κοινό, που αποτελείται από 7 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους που θα παρουσιαστούν σε ειδική σχολική προβολή. Ακόμη σε ειδική σχολική προβολή, η Νορβηγική νεανική ταινία “Los Bando” σίγουρα θα κλέψει τις εντυπώσεις.

Τέλος, σε συνεργασία με την κινηματογραφική σχολή της Γενεύης, Haute école d’art et de design – Genève (HEAD), θα παρουσιαστεί ένα πρόγραμμα των σπουδαστικών τους ταινιών των τελευταίων ετών που έχουν διακριθεί διεθνώς.

Το Petit Plan: Europa IV, πραγματοποιείται με τη συνεργασία: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ, Ινστιτούτο Γκαίτε, Γαλλικό Ινστιτούτο, Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ινστιτούτο Θερβάντες, Πρεσβεία της Ελβετίας, Haute école d’art et de design – Genève (HEAD), Πρεσβεία της Νορβηγίας, Νορβηγικό Ινστιτούτο, Πρεσβεία της Σουηδίας, Πρεσβεία της Πολωνίας, ΕΡΤ, Δεύτερο Πρόγραμμα, Antivirus.

Όλες οι ταινίες προβάλλονται με ελληνικούς (και οι ελληνικές) και αγγλικούς υπότιτλους.