Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
26/1/2024 | shortfilm

Βραβείο για το «Φῶς ἐκ Φωτός» στο Slamdance

Η ελληνική ταινία μικρού μήκους τιμά τη χώρα μας διεθνώς για άλλη μια φορά, καθώς το «Φῶς ἐκ Φωτός» του Νεριτάν Ζιντζιρία απέσπασε το μεγάλο βραβείo, Grand Prix, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Slamdance, στο Παρκ Σίτυ της Γιούτα, στο τμήμα Experimental Shorts.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αμερικανικά φεστιβάλ, όπου έχει στο παρελθόν αναδείξει ονόματα όπως Κρίστοφερ Νόλαν, Άρι Άστερ, Μπονγκ Τζουν-Χο, Μπεν Ζάιτλιν.

Το πρώτο βραβείο του Experimental Short τμήματος απονέμεται σε μία υβριδική ταινία που χρησιμοποιεί όχι μόνο τον κινηματογραφικό φακό αλλά και την τέχνη της φωτογραφίας. Όχι μόνο για να εξετάσει την Ιστορία, αλλά και για να την αποκαταστήσει...

Η ταινία ξεκίνησε τη διεθνή φεστιβαλική διαδρομή της το περασμένο καλοκαίρι από το 52ο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ. Στη συνέχεια, προβλήθηκε στο 46ο Φεστιβάλ Δράμας, όπου απέσπασε το Βραβείο Ντοκιμαντέρ του Εθνικού Διαγωνιστικού, αλλά και στο 29ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας "Νύχτες Πρεμιέρας", όπου βραβεύτηκε με τη Χρυσή Αθηνά.

Το ασπρόμαυρο «Φως εκ Φωτός» ανήκει στην κατηγορία του δραματοποιημένου, πειραματικού ντοκιμαντέρ. Ο Νεριτάν Ζιντζιρία (που έγραψε και το σενάριο) επιχειρεί ένα αποτύπωμα της έννοιας του χρόνου, συνθέτοντας ένα φιλμ γύρω από σωζόμενες φωτογραφίες-ντοκουμέντα της ζωής στο Άγιο Όρος τις οποίες τράβηξε με μια αυτοσχέδια φωτογραφική κάμερα ένας Αγιορείτης Μοναχός.

Οι συντελεστές:
Φωτογραφία: Ν. Ζιντζιρία, Χριστίνα Μουρμούρη, Γιώργος Βαλσαμής / Μοντάζ: Γιώργος Αλεξίου / Ήχος: Λέανδρος Ντούνης / Μουσική: Δημήτρης Μιλιώτης / Κοστούμια: Ματίνα Μαυραγάννη / Παραγωγοί: Ν. Ζιντζιρία, Efijeni Kokedhima / Παραγωγή: Reconstructing Memories