ΔΙΚΤΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Τοσίτσα 11 , Αθήνα www.docnet.gr info@docnet.gr
Προς το ΔΣ του ΦΚΘ
και τη Δ/ντρια κα Δέσποινα Μουζάκη
Προς τον Καλλιτεχνικό Δ/ντη του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
κον Δημήτρη Ευπίδη
Αθήνα 24/2/2008
Το ΔΙΚΤΥΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη προσπάθεια του να επιφέρει θεσμικές αλλαγές σε χρονίζοντα θέματα και προβλήματα που αφορούν στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, διατύπωσε προτάσεις για το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Έτσι άνοιξε ένα καλοπροαίρετο διάλογο με το θεσμικό όργανο του φεστιβάλ τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Ειπίδη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έγινε στόχος έντονων διαμαρτυριών για τις επιλογές του , τη στάση του και κατηγορήθηκε ότι δεν αγαπά και περιθωριοποιεί το ελληνικό ντοκιμαντέρ.
Στα πλαίσια αυτού του διαλόγου ο κ. Ειπίδης αποδέχτηκε μία σειρά από προτάσεις του ΔΙΚΤΥΟΥ για την ανάδειξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ όπως : τον περιορισμό στον συνεχή γιγαντισμό του φεστιβάλ , τη μείωση των τηλεοπτικών προγραμμάτων και τη σωστή οριοθέτησης τους στο πρόγραμμα απέναντι στα δημιουργικά ντοκιμαντέρ, την οργάνωση ημερίδας με θέμα Ο Nanook στο Υou Τube (το ντοκιμαντέρ στην broadband εποχή), την παρουσία μας στο docmarket και τέλος όπως ο ίδιος μας πρότεινε, την καθιέρωση στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ντοκιμαντερ Θεσσαλονίκης ενός νέου θεσμού (όπως γίνεται με τα βραβεία WWF -Διεθνης Αμνηστία) τα “ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ” , μια πρωτοβουλία του Δικτύου Ντοκιμαντέρ και των επαγγελματιών του χώρου με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.
Στην πορεία πραγμάτωσης αυτής της συνεργασίας και ενώ το ΔΙΚΤΥΟ έχει αναγνωρίσει δημόσια το αυτονόητο δικαίωμα του καλλιτεχνικού Διευθυντή να επιλέγει τις ταινίες του φεστιβάλ, όπως γίνεται σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου, παρατηρήθηκαν διάφορα παρατράγουδα. Μας είχε διαβεβαιώσει ότι οι ταινίες μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που θα δήλωναν πρόθεση να πάνε στα κρατικά βραβεία, (δέσμιες δηλαδή ενός αναχρονιστικού νόμου) θα προβάλλονταν οπωσδήποτε και ανεξάρτητα από την ποιότητα τους, έστω και σε ένα περιθωριακό τμήμα του φεστιβάλ. Από τις πληροφορίες που συλλέξαμε διαπιστώσαμε ότι δύο ταινίες αυτής της κατηγορίας, των συναδέλφων ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΛΕΜΗ – ΜΑΥΡΟΓΕΝΗ η ταινία ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ και η ταινία του ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΑΡΑΓΚΟΥ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΩΡΑΙΑ απορρίφθηκαν για οποιαδήποτε προβολή. Ακούμε συνεχώς για ανεξήγητους αποκλεισμούς που ενισχύουν την προϋπάρχουσα καχυποψία των συναδέλφων μας απέναντι στο πρόσωπο του και τις επιλογές του. Άλλο παράδειγμα η ταινία του Λ. Βαρδαρού για την Μακρόνησο, μία τηλεοπτική παραγωγή που απορρίπτεται ενώ μπορεί να έχει θέση στο τμήμα “Ελληνική Τηλεόραση” καθώς προβάλλεται για πρώτη φορά και επειδή το επίσημο ΘΕΜΑ του φεστιβάλ είναι ο φασισμός.
Αποκορύφωμα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της Διεύθυνσης του φεστιβάλ αποτελεί η άρνηση της να μας παρέχει φιλοξενία (με το αιτιολογικό ότι δεν έχει χρήματα) για τα πρόσωπα που θα μετείχαν στις εκδηλώσεις που είχαμε συμφωνήσει (το πάνελ της ημερίδας , τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής ή τον άνθρωπο στο docmarket). Κατόπιν όλων αυτών είμαστε αναγκασμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη μας προς την διεύθυνση του φεστιβάλ και να ακυρώσουμε τις δράσεις μας στα πλαίσια του 10ου Φεστιβάλ.
Πάγια θέση του Ελληνικού Δικτύου Ντοκιμαντέρ αποτελεί η ύπαρξη ενός Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, βήμα για τη προβολή και ανάδειξη του ελληνικού ντοκιμαντέρ, ως μέρους της διεθνούς κινηματογραφίας. Ένα φεστιβάλ διαγωνιστικό με βραβεία, όπου οι ταινίες μας θα διαγωνίζονται και θα κρίνονται όπως γίνεται σε όλα τα φεστιβάλ του κόσμου. Επιθυμούμε κανόνες που θα ισχύουν για όλους , και λέμε όχι στο φεστιβάλ της “ισοπέδωσης” που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό τμήμα που καλλιεργεί τον παραγοντισμό και τις δημόσιες σχέσεις.
Επειδή πιστεύουμε ότι το ΦΚΘ ως πολιτειακός θεσμός οφείλει να προασπίζει και να προάγει τον ελληνικό κινηματογράφο και ειδικότερα στη περίπτωση αυτή το ελληνικό ντοκιμαντέρ και τους δημιουργούς του, θα προβούμε σε κάθε νόμιμη ενέργεια προς την ηγεσία του ΥΠΠΟ, προκειμένου να διασφαλίσουμε τα παραπάνω.
Με εκτίμηση
Για το ΔΣ του ΔΙΚΤΥΟΥ
Γιάννης Κασπίρης
Γιώργος Κολόζης
Ηλίας Ιωσηφίδης
Χρήστος Καρακάσης