Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
27/6/2024 | shortfilm

Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαριανός


Την τελευταία του πνοή, στα 60 του χρόνια, άφησε ο Ανδρέας Μαριανός, από τους πλέον σημαντικούς και με μεγάλη δράση σκηνοθέτες, έπειτα από προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό.

Ιδιαίτερος, μοναδικός και μοναχικός, υπήρξε ως μικρομηκάς με ποικίλη δράση στο είδος. Σεναριογράφος, σκηνοθέτης, ηθοποιός, συγγραφέας αλλά και βοηθός - συμπαραστάτης με πολλά πρόσωπα σε πάρα πολλές μικρού μήκους ταινίες. Μάστορας στις προβολές και στις εκδηλώσεις για τις μικρές ταινίες και πάντα παρών σε κάθε κίνηση για την καλυτέρευση του κινηματογραφικού συστήματος.

(φωτό: ’ρης Ράμμος, 2015)


Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 29/6/2024 στις 12.30 στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ο Α. Ι. Μαριανός σπούδασε Θέατρο και Κινηματογράφο. Εργάστηκε σε διάφορες ειδικότητες στον Κινηματογράφο ή την τηλεόραση και σαν ηθοποιός και έχει δουλέψει με όλο το πάνθεον των σκηνοθετών. Διετέλεσε μέλος του «Θεάτρου των Καιρών» της Ε. Βασιλικιώτη, του θιάσου «Σελανα» της Β. Δούκα, του «Τραίνου στο Ρουφ» της Τ. Λύγαρη και της «ομάδας ΟΧΙ ΠΑΙΖΟΥΜΕ» και σε παραστάσεις όπως οι: Αρχιμάστορας Σόλνες (2019), Το Βάρος του Σώματος (2019), 2 Ιστορίες Επιλεκτικής Μνήμης (2016), Σάλπιγγα του Αγγέλου (2017). Έχει συνεργαστεί με το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας στο ρόλο του Μυνχάουζεν στο ομότιτλο έργο της Ν. Νικολάου. Ντούμπλαρε με τη φωνή του αρκετές ταινίες με σημαντικότερη τις «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τ. Μαρκετάκη και τα βραβευμένα ντοκυμανταίρ «ET EN ARCADIA EGO» του Αλ. Παπαηλιού και το «ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ» του Γ. Λάμπρου. Σκηνοθέτησε 10 ταινίες μικρού μήκους που τιμήθηκαν με διάφορα βραβεία, τηλεοπτικά επεισόδια της σειράς «Εσύ Αποφασίζεις», ντοκυμανταίρ, 26  εκπομπές του μονοκάμερου, το 2006, «’ξιον Εστί» του Β. Βασιλικού και πάνω από 100 Βιντεοκλίπς με γνωστούς καλλιτέχνες. Έχει εκδόσει δυο μυθιστορήματα: «Αγνώστου μητρός» & «Ο νέος Θεός»

Έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό, για τους ρόλους που είχε στην ελληνική ταινία «Hardcore» του σκηνοθέτη Ντένη Ηλιάδη, στην πρωτότυπη ταινία του Netflix «Beckett» που πρωταγωνίστησε δίπλα στον John David Washington, ενώ είχε κάνει και μια guest εμφάνιση στη διεθνή ταινία «Invisible World» του Manuel de Coco. Στη μικρή οθόνη, είχε εμφανιστεί στη σειρά «Οι τρεις χάριτες» (1990), και στις σειρές «Οι Μεν και Δεν» (1993), «Τα παιδιά της νιόβης» (2004), «Λάκης ο γλυκούλης» (2008).

Δείτε στην Χρυσή Ταινιοθήκη μας εκτενές αφιέρωμα στον μικρομηκά Ανδρέα Μαριανό