Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
3/5/2008 |

5ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΝΑΟΥΣΑΣ

 Νάουσα, Απρίλιος 2008

Θέμα: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Νάουσας: η αληθινή ψηφιακή κινηματογραφική εμπειρία!

    Με περισσότερες από 250 ταινίες από 50 χώρες και πλήθος εκδηλώσεων το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους της Νάουσας ανοίγει τις πύλες του και απευθύνει πρόσκληση σε όλους να συμμετάσχουν στη μεγάλη γιορτή του πολιτισμού.
    Το 5ο Φεστιβάλ θα διεξαχθεί στο διάστημα από 8 έως 11 Μαΐου 2008 στην πόλη της Νάουσας, στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου. Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 8 Μαΐου στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Νάουσας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το πάρτυ έναρξης με συναυλία των Emigre στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ.
    Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από την αστική, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΑΡΤΙΟΝ και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας και της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση του Φεστιβάλ ενισχύεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πολιτισμός» και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
    Επίσης, το Φεστιβάλ διοργανώνεται με την υποστήριξη του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, του Media Desk Hellas, του Ινστιτούτου Επικοινωνίας, του Ερυθρού Σταυρού, του περιοδικού Σινεμά, του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» και του Δημοτικού Πολιτιστικού Οργανισμού Νάουσας. Χορηγός του βραβείου κοινού είναι η ALMECO.
Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, ο ραδιοφωνικός σταθμός Παλμός 96,5, το περιοδικό CITY.231 και τα portals GoCulture.gr και movieworld.gr .

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας αποτελεί μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες πολιτιστικές εκδηλώσεις, προωθεί τον ελληνικό κινηματογράφο στο εξωτερικό, μετατρέπει τη χώρα μας σε σημείο αναφοράς για τον ψηφιακό κινηματογράφο και συμβάλλει καθοριστικά στην περιφερειακή ανάπτυξη. Στρατηγικός μας στόχος είναι η ανάδειξη του Διεθνούς Φεστιβάλ της Νάουσας στο σημαντικότερο Φεστιβάλ ψηφιακού κινηματογράφου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτών των στοχεύσεων κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ να αποτελέσει μια ανεπανάληπτη εκδήλωση. Η προσθήκη νέων χώρων, η αύξηση των προσφερόμενων εκδηλώσεων και η προσεκτική επιλογή τους διασφαλίζει την ποιότητα της διοργάνωσης και την προσφορά στο κοινό ενός εξαιρετικού πολιτιστικού αγαθού.
Θα πρέπει να τονισθεί στο σημείο αυτό πως παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε και τα εμπόδια που ορθώνονται από διάφορες πλευρές απέναντι στην μεγαλύτερη αναπτυξιακή προσπάθεια πολιτιστικού χαρακτήρα που συντελείται στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών της Νάουσας συνεχίζει να εξελίσσεται και να συμβάλλει στην πρόοδο των τοπικών κοινωνιών σε πείσμα όλων εκείνων που το αντιστρατεύονται.
Οι αίθουσες προβολών του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους της Νάουσας θα φιλοξενήσουν 270 ταινίες από 50 χώρες, που εντάσσονται στις κατηγορίες μυθοπλασίας, πειραματικών και κινουμένων σχεδίων. Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο Τμήμα Νεανικών και Σπουδαστικών Ταινιών, καθώς και στο Τμήμα Ταινιών Κινητών Τηλεφώνων.  Το ενδιαφέρον των δημιουργών ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν προσέγγισαν τις 900.
Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τους:
Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ απαρτίζεται από τους:
Πρόεδρος: Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης
Μέλη: Πάνος Κούτρας, σκηνοθέτης,
Ντίνος Αυγουστίδης, ηθοποιός,
Κλέων Γρηγοριάδης, ηθοποιός
Βασίλης Τερζόπουλος, εκπρόσωπος Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης,
Giordano Petri, ηθοποιός,
Ivan Yurukov, ηθοποιός, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σόφιας

Την παρουσίαση των προβολών θα αναλάβουν γνωστοί ηθοποιοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Παναγιώτα Βλαντή, Ιζαμπέλα Κογεβίνα, Στεφανί Καπετανίδη,  Παναγιώτη Μπουγιούρη, Νίκο Ορφανό.

Πλήθος εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο της επερχόμενης εκδήλωσης. Ειδικότερα, από φέτος θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία το τμήμα νεανικών και σπουδαστικών ταινιών Digital View, που τελεί υπό την αιγίδα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το τμήμα ταινιών κινητών τηλεφώνων movile, που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που προσφέρει και να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Σε συνεργασία με το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται σε εξέλιξη καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ έκθεση της συλλογής σκίτσων προσωπικοτήτων του θεάτρου και της τηλεόρασης. Τα σκίτσα έχουν επιμεληθεί ο Γήσης Παπαγεωργίου και ο Σπύρος Ορνεράκης.
Στην αίθουσα εκθέσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφικών έργων του Γιώργου Κατσάγγελου, κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί έκθεση κόμικ της ομάδας inkorrect. Επίσης, στον ίδιο χώρο θα βρίσκεται η έκθεση στιγμιοτύπων του Φεστιβάλ. Επιπρόσθετα, θα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός φωτογραφίας για το κοινό με τον τίτλο «Το δικό μου Φεστιβάλ». Οι φωτογραφίες του κοινού θα εκτίθενται στον χώρο του Καφέ-Μπαρ.
Τρία σεμινάρια – ανοικτά στο κοινό – θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ. Ομιλητές θα είναι οι Γιώργος Τσεμπερόπουλος, ο Πάνος Κούτρας, ο Ντίνος Αυγουστίδης και ο Κλέων Γρηγοριάδης.
Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ περιλαμβάνονται το αφιέρωμα στην κινηματογραφική οπτική των νέων ιταλών κινηματογραφιστών και το αφιέρωμα στη διαφημιστική ταινία, όπου θα προβληθούν διαφημιστικά σποτ από την δεκαετία του 60’ και έπειτα.
    Δυο νέες εκδηλώσεις που έρχονται να εμπλουτίσουν το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών της Νάουσας είναι η εκδήλωση «Παιδί και Κινηματογράφος» και «Βίβλίο και Κινηματογράφος». Οι νέες εκδηλώσεις φιλοδοξούν να καταδείξουν αφενός την ευρύτητα της κινηματογραφικής τέχνης και την άμεση σχέση της με τη συγγραφική και αφετέρου να φέρει εγγύτερα τα παιδιά στην ποιοτική κινηματογραφική δημιουργία.
Στον χώρο του καφέ-μπαρ του Φεστιβάλ κάθε βράδυ μετά το τέλος των προβολών θα υπάρχει συναυλία από μουσικά συγκροτήματα. Οι μουσικές των συγκροτημάτων C-Real, Emigre, Stubeat και De Niro πρόκειται να ταξιδέψουν το κοινό σε ένα ονειρικό μελωδικό ταξίδι. Τονίζεται πως η συναυλία των C-Real θα πραγματοποιηθεί στο ανοιχτό Δημοτικό θέατρο.
 Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αναφέρουμε πως από τους χώρους της διοργάνωσης θα εκπέμπει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Φεστιβάλ σε συνεργασία με τον Εργατικό FM. Έτσι, ο παλμός και οι εξελίξεις του Φεστιβάλ θα μεταδίδονται λεπτό προς λεπτό.
Σημειώνουμε πως η είσοδος είναι ελεύθερη για όλες τις εκδηλώσεις.

Συνοπτικά παραθέτουμε το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ:
Έκθεση Συλλογής σκίτσων του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (φουαγιέ αίθουσας 1)
?    Καθημερινά από τις 12.00

    Έκθεση Φωτογραφίας Γιώργου Κατσάγγελου (Χώρος Εκθέσεων Δημοτικής Βιβλιοθήκης)
?    Από τις 7 Μαΐου μέχρι τις 11 Μαΐου, ώρες 11.30-13.00 και 18.00-19.30

    Έκθεση Κόμικς ομάδας Inkorrect (Καφέ-Μπαρ)
?    Καθημερινά από τις 12.00
    Έκθεση Στιγμιοτύπων του Φεστιβάλ (Καφέ-Μπαρ)
?    Καθημερινά από τις 12.00

    Σεμινάρια – Master classes (Αίθουσα 2)
?    Παρασκευή 19.00 Σεμινάριο του Πάνου Κούτρα
?    Σάββατο 18.45 Σεμινάριο του Γιώργου Τσεμπερόπουλου
?    Κυριακή 18.45 Σεμινάριο των Ντίνου Αυγουστίδη και Κλέωνα Γρηγοριάδη

    Αφιέρωμα στον ιταλικό κινηματογράφο (Αίθουσα 2)
?    Κυριακή στις 15.45

    Αφιέρωμα στη διαφημιστική ταινία (Αίθουσα 3)
?    Σάββατο στις 20.00

    Εκδήλωση «Βιβλίο και Κινηματογράφος» (Αίθουσα 3)
?    Παρασκευή στις 20.10

    Εκδήλωση «Παιδί και Κινηματογράφος» (Αίθουσα 1)
?    Παρασκευή στις 11.30

    Μουσικές Εκδηλώσεις (Καφέ-μπαρ)
?    Πέμπτη 22.45 Συναυλία των Emigre
?    Παρασκευή 23.00 Συναυλία των Stubeat
?    Σάββατο 23.00 Συναυλία των De Niro
?    Κυριακή 22.50 Συναυλία των C-Real

    FEST ON AIR (φουαγιέ αίθουσας 1)
?    Ο ραδιοφωνικός σταθμός του φεστιβάλ θα είναι κοντά σας καθημερινά από τις 9.00 μέχρι τις 23.00 σε συνεργασία με τον Εργατικό FM 101.5

Σας πληροφορούμε πως οι προβολές της Αίθουσας 1 ξεκινούν στις 14.00, της Αίθουσας 2 στις 16.30 και εκείνες της αίθουσας 3 στις 16.00. Στην Αίθουσα 3 θα προβάλλονται οι ταινίες του Digital View. Λόγω των αυξημένων αναγκών της διοργάνωσης δημιουργείται και τρίτη αίθουσα προβολών στον χώρο του πάρκινγκ απέναντι από το Δημοτικό Θέατρο.

Η ΑΡΤΙΟΝ, διοργανώτρια εταιρεία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Φιλμ και Βίντεο Μικρού Μήκους Νάουσας σας καλεί να συμμετάσχετε στις εκδηλώσεις. Σας καλεί να ζήσετε την αληθινή ψηφιακή κινηματογραφική εμπειρία στη Νάουσα!

Για οποιαδήποτε πληροφορία παρακαλώ επικοινωνήστε με τον Νίκο Κουτσογιάννη, Υπεύθυνο Οικονομικού Τομέα, Μάρκετινγκ και Δημοσίων Σχέσεων, στα εξής τηλέφωνα:
-    6974479043
-    2310278190,
καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση:
-    pr@niff.gr