Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
3/6/2008 |

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

"...καμία άλλη εκδοχή της τέχνης δεν πάει πέρα
από τα όρια του συνειδητού,
εκτός από το σινεμά"
Ινγκμαρ Μπέργκμαν

Η οργανωτική επιτροπή του 10ου Διεθνούς Πανοράματος – Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας ξεκινά τη περίοδο για τη υποβολή των συμμετεχόντων σκηνοθετών, επίσημα, μιας και μέχρι τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 99 σκηνοθέτες από 27 χώρες, δείγμα ότι και φέτος θα ξεπεράσει κάθε ρεκόρ συμμετοχών. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του προσεχούς Πανοράματος, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 21 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2008, η Οργανωτική Επιτροπή καλεί κάθε ανεξάρτητο δημιουργό, που ενδιαφέρεται να προβάλλει το έργο του.

Υποβολή αιτήσεων έως 15 Ιουλίου 2008
Η συμμετοχή μπορεί να κατατεθεί μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας του Πανοράματος www.independent.gr (link ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ).
Πληροφορίες στο τηλ. 2610426779 ή στο e-mail info@independent.gr.

Προϋποθέσεις συμμετοχής.
α) Ντοκιμαντέρ μέχρι 60΄ λεπτά
β) Οι ταινίες να έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στα τελευταία χρόνια 2006-2008.
γ) Η ταινία να είναι η1η ταινία ή 2η του σκηνοθέτη.
δ) Διάρκεια των μεγάλου μήκους μέχρι από 60’ μέχρι 90’
ε) Διάρκεια μικρού μήκους μέχρι 25’ λεπτά
ζ) Οι ταινίες προαιρετικά να είναι υποτιτλισμένες στα Αγγλικά
η) Φορμά DVD.
θ) Για animation, video art και πειραματικές ταινίες δεν υπάρχει κανένας περιορισμός διάρκειας.

Θα περιλαμβάνονται οι εξής κατηγορίες: μεγάλου και μικρού μήκους ταινίες, ντοκιμαντέρ, animation, video art, video clip, και από φέτος θα υπάρχει και ξεχωριστή κατηγορία για ταινίες video dance, mobile ταινίες καθώς και ξεχωριστή ενότητα με ντοκιμαντέρ που προβάλουν οικολογικά θέματα, μιας και είναι παρά πολλοί οι σκηνοθέτες που το έχουν ζητήσει. Να σημειωθεί ότι είναι ξεχωριστά το Ελληνικό και το Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα.

Με την ευκαιρία που το 2008 έχει κηρυχθεί ως Έτος Πολυπολιτισμικοτητας το Διεθνές Πανόραμα Νέων θα αποτελέσει «…μια γιορτή πολυπολιτισμικότητας και διαλόγου…» έτσι το πρόγραμμα θα χωρίζεται στις εξής ενότητες:
«Κινηματογράφος, ειρήνης τέχνη», «Στα πέρατα της γης», «Βαλκανική γειτονιά»,
«Έλληνες, πολίτες του κόσμου», «Περιδιαβαίνοντας την Ευρώπη», «Ελληνικό Πανόραμα», «Γέφυρες Μεσογείου», «Ματιές στην Ανατολή», «Έρωτας, εμπρηστής ψυχών».

Από φέτος καθιερώνονται και οι εξής διακρίσεις για το ελληνικό τμήμα, με σκοπό την υποστήριξη της ελληνικής παραγωγής: διάκριση για τη μουσική της ταινίας, για την ταινία με οικολογικό περιεχόμενο, για την ταινία με ευαίσθητο κοινωνικό μήνυμα, για την καλύτερη lgbt ταινία και τέλος η ειδική διάκριση «ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ» για την ποιητικότητα της ταινίας. Και φέτος το Πανεπιστήμιο Πατρών θα δώσει βραβείο για την καλύτερη ταινία με αντιρατσιστικό περιεχόμενο.

Έχοντας συμπληρώσει δέκα συνεχή χρόνια δημιουργικής πορείας το Διεθνές Πανόραμα παραμένει ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ χωρίς προκριματική επιτροπή, χωρίς λογοκρισία και έλεγχο, και συνάμα διαγωνιστικό, φιλοδοξώντας να αναδειχθεί ένα μωσαϊκό από εικόνες που ευνοούν την πολυσυνθετικότητα και τη διαφορετικότητα. Το περσινό 9ο Διεθνές Πανόραμα με την προβολή 217 ταινιών από 56 χώρες απέδειξε πως λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος πολιτισμών αλλά και παρουσίασης νέων τάσεων στην 7η τέχνη.

Χορηγοί επικοινωνίας (μέχρι τώρα):
PATRASsoul Ηλεκτρονική περιοδική εφημερίδα της Πάτρας www.patrassoul.gr
City Uncovered – Ανοχύρωτη Πόλη cityuncovered.blogspot.com
Cineek magazine- περιοδικό για τον Εναλλακτικό πολιτισμό www.cineek.gr

Η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Πανοράματος

Το "Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών Φιλμ και Βίντεο -"Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Πάτρας" και –International Panorama for Independent Filmakers- International Film Festival of Patras city και κάθε φράση- συνδυασμός που περιέχει τις ανωτέρω λέξεις είναι κατοχυρωμένο όνομα στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Διεθνές Πανόραμα Ανεξαρτήτων Δημιουργών» και κανείς άλλος δεν δικαιούται να το χρησιμοποιεί σύμφωνα με το Ν. 2121 του '93.

Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Πάτρας
Πάτρα 27/5/2008
Διεθνές Πανόραμα
Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία
Ικτίνου 38, ΤΚ 26442
τηλ/fax 2610 426779
κιν. τηλ.6932766373
web site www.independent.gr
e-mail info@independent.gr