Ειδήσεις

Αναζητήστε με μια λέξη το άρθρο που είναι καταχωρημένο.
29/6/2008 |

Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας


Video Art Festival Μηδέν
Το φεστιβάλ βιντεοτέχνης της Καλαμάτας

festival μηδέν 2008
«ξεκίνα απ' το μηδέν»

Για τέταρτη συνεχή χρονιά το Festival Μηδέν είναι έτοιμο να ανοίξει την ψηφιακή αυλαία του στη γραφική γειτονιά του ιστορικού κέντρου της Καλαμάτας, με στόχο να παρουσιάσει τις πιο ενδιαφέρουσες προτάσεις της παγκόσμιας βιντεοδημιουργίας του καιρού μας.
Το φετινό πρόγραμμα ξεκινάει την Παρασκευή 4 Ιουλίου, στις 9.20 μ.μ. στην πλατεία Αμφείας, ενώ οι προβολές θα συνεχιστούν στον ίδιο χώρο τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής, 5 και 6 Ιουλίου αντίστοιχα.
Ειδικά αφιερώματα σε καλλιτέχνες και ομάδες, διαδραστικά έργα που καλούν τον θεατή να συμμετέχει, βίντεο καταξιωμένων δημιουργών, έργα φοιτητών και ακαδημαϊκών από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές σχολές πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και πρωτοπόρο Έλληνα βιντεοκαλλιτέχνη, Δρ. Μάνθο Σαντοριναίο, υπόσχονται ένα ανανεωμένο και δυναμικότερο από ποτέ Φεστιβάλ Μηδέν.
Τα βίντεο που υποβλήθηκαν φέτος, προερχόμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη, ξεπέρασαν τα 600. Περισσότερες από 40 χώρες δίνουν και φέτος το «παρών» στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού της Μεσσηνιακής πρωτεύουσας για μια τριήμερη «γιορτή αφιερωμένη στη βιντεοδημιουργία».
Συνολικά πρόκειται να παρουσιαστούν 205 έργα, ενώ το πρόγραμμα προβολών του φεστιβάλ και φέτος διαρθρώνεται σε ειδικές ενότητες και αφιερώματα, διευκολύνοντας την «ανάγνωση» των έργων, που καλύπτουν γενικά ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων προβληματισμών, τάσεων και τεχνοτροπιών.

Αναλυτικά, οι ενότητες έχουν ως εξής:

1. Πειραματικά μουσικά βίντεο (με πρωτότυπη μουσική). Η πολυσυζητημένη σχέση εικόνας και ήχου, μέσα από την ιδιαίτερη ματιά του κάθε δημιουργού. Μουσικοί, συγκροτήματα και εικαστικοί καλλιτέχνες συναντιούνται σε αυτή την ενότητα, με κοινό άξονα τη μουσική, την πρωτοτυπία και τον πειραματισμό.
2. Επικεφαλίδες / Headlines. Η καλλιτεχνική ομάδα του Φεστιβάλ πρότεινε στους βιντεοκαλλιτέχνες τον συγκεκριμένο τίτλο χωρίς επεξηγήσεις. Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η κυρίαρχη κουλτούρα και οι μηχανισμοί που τη διαμορφώνουν, η κοινωνική σύγκρουση, οι πληροφορίες αλλά ακόμα και η σχέση του ατόμου με την ίδια του τη ζωή και τις επικεφαλίδες που επιλέγει να δώσει στην κάθε περίσταση είναι μόνο μερικές από τις σκέψεις των καλλιτεχνών που αποτυπώνονται εδώ.
3. Πειραματικό animation. 16 έργα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τεχνικών και εικαστικών πειραματισμών. Από το «παραδοσιακό» κινούμενο σχέδιο με σχέδιο στο χέρι, μέχρι τα ψηφιακά τρισδιάστατα γραφικά, οι καλλιτέχνες καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για το σύγχρονο πειραματικό animation.
4. Βιντεοτοπία / Videotopia. Έργα που εμπνέονται από την ιστορία της Τέχνης, ανατρεπτικά και ανεπιτήδευτα σχόλια πάνω στην καθημερινότητα, σε μια ενότητα με δυνατούς ρυθμούς που αποπνέει ειρωνική και ταυτόχρονα ποιητική διάθεση.
5.Μεσόγειος. Καλλιτέχνες της Μεσογείου διερευνούν την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα των χωρών της περιοχής, αναδεικνύοντας πιθανές σχέσεις, αντιθέσεις και κοινούς προβληματισμούς.
6. Προσωπική ταυτότητα / Personal Identity. Και η συγκεκριμένη θεματική δόθηκε στους καλλιτέχνες χωρίς άλλες επεξηγήσεις. Οι καλλιτέχνες εικονοποιούν τον ορισμό της διαφορετικότητας, αλλά και τις αλληλεπικαλυπτόμενες «μάσκες» του ατόμου, εξερευνώντας ένα ευρύ πεδίο από λεπτές αποχρώσεις μέχρι εκκεντρικούς συμβολισμούς.
7. Περισκόπιο / Periscope. Σφαιρική ματιά στη σύγχρονη ελληνική και παγκόσμια βιντεοτέχνη, όπου κυρίαρχο ρόλο έχει η αισθητική και η φόρμα.
8. Φοιτητικά βίντεο. Στην ενότητα παρουσιάζονται έργα φοιτητών από πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ανάμεσά τους, μια ενότητα έργων από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα), σε επιμέλεια Μαριάννας Στραπατσάκη, έργα από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) και το Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΤΕΙ Αθήνας).
9. Ειδικά προγράμματα-αφιερώματα και ειδικές προσκλήσεις συμμετοχής για καλλιτέχνες του βίντεο και των ψηφιακών τεχνών.
- Personal Cinema. The Making of Balkan Wars: The Game. Το έργο “The Making of Balkan Wars: The Game” χρησιμοποιεί τη γλώσσα των βιντεοπαιχνιδιών με επικές πολεμικές περιπέτειες, για να μιλήσει για τη γεωπολιτική ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για το πιο γνωστό πρότζεκτ των Personal Cinema (ξεκίνησε το 2002), όπου συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Την ομάδα Personal Cinema αποτελούν οι: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς, Andy Deck, Mάγια Μπόντζου, Δημήτρης Ντοκαντζής, Στέλιος Γιαννουλάκης, Βασίλης Κόκκας, Nικόλας Κοζάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σκουλιδάς, Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, Stewart Ziff. Η παρουσίαση γίνεται μετά από ειδική πρόσκληση του Festival Μηδέν.

- Into the Pill. Η διαδικτυακή πλατφόρμα Into the Pill παρουσιάζει μια ενότητα βίντεο 16 καλλιτεχνών σε δική της παραγωγή και επιμέλεια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το Festival Μηδέν. Η γνωστή ομάδα λειτουργεί από τις αρχές του 2006 και εκδίδει ηλεκτρονικά τεύχη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προβολές σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί καθώς και σε ανεξάρτητους  χώρους. Στον βασικό πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης  Ισιδώρου, Βασιλεία Στυλιανίδου.
- Flag Metamorphoses. Ομαδικό πρότζεκτ σε εξέλιξη, διαδραστική παρουσίαση 28 βίντεο από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διαπραγματεύονται τη σημειολογία και την εικονογραφία της σημαίας σαν σύμβολο, σε μια εναλλακτική «εθνική» και «δι-εθνική» κινούμενη εικονογραφία με flash animation.
Ιδέα / Συντονισμός: Myriam Thyes (Γερμανία, 2005-08).


Την αφίσα του Festival Μηδέν για το 2008
σχεδίασε ο καλλιτέχνης Γιώργος Βαβυλουσάκης.

Αφιέρωμα στον Μάνθο Σαντοριναίο
Σάββατο 5 Ιουλίου, 7 μ.μ., Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας 

Μικρό οδοιπορικό από τον αναλογικό στον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις έργων, κειμένων και προσωπικών σκέψεων


Το Festival Μηδέν προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το βίντεο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα.
Ο Μάνθος Σαντοριναίος, παράλληλα με το προσωπικό του εικαστικό έργο, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία, προωθώντας τις ψηφιακές μορφές τέχνης και την έρευνα για την τέχνη και τις τεχνολογικές εφαρμογές στην Ελλάδα: σκηνοθέτησε πειραματικές εκπομπές τέχνης για την κρατική τηλεόραση, δημιούργησε το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» και καθιέρωσε το Medi@terra, το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία, ενώ παράλληλα οργανώνει διάφορα project, όπως το microMuseum, στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «De la civilisation du papier a la civilisation du numerique» ( Harmattan 08 ). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βιντεοτέχνη και Πολυμέσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».

Το Video Art Festival Μηδέν, το πρώτο αφιέρωμα στη βίντεο-δημιουργία που πραγματοποιείται στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα σε ανοιχτό δημόσιο χώρο, είναι μια πρωτοβουλία για τη διάδοση και καλλιέργεια της ελεύθερης έκφρασης, σε μια εποχή όπου η εικόνα διαδραματίζει όλο και πιο κυρίαρχο ρόλο.
Οι κύριες εκδηλώσεις του φεστιβάλ πραγματοποιούνται σταθερά στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ανοιχτούς χώρους του Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο χαρακτήρας του φεστιβάλ είναι μη-κερδοσκοπικός.
Το φεστιβάλ οργανώνει και διαχειρίζεται μια ομάδα εικαστικών καλλιτεχνών με κοινό τόπο καταγωγής την Καλαμάτα και κοινό πεδίο καλλιτεχνικής έρευνας τη βιντεοτέχνη.

Το Festival Μηδέν είναι μια παραγωγή της “Sea Level” (Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία).
Συνδιοργάνωση: Δήμος Καλαμάτας.
Με την υποστήριξη του Οργανισμού Ιστορικού Κέντρου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Επικοινωνία
Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Γιώργος Δημητρακόπουλος (gd@festivalmiden.gr)
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου (gioulap@yahoo.gr)
                                       Μαργαρίτα Σταυράκη (stavrakirita@hotmail.com)
www.festivalmiden.gr - info@festivalmiden.gr




Πρόγραμμα: Kεντρική προβολή / Program: Main Screening


Παρασκευή/Friday 4/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.

 

Ενότητα: πειραματικά μουσικά βίντεο / Program: experimental music videos

1. Robin Whenary, Motion, (Μ. Βρετανία/UK-2001) 4.30
2. Supermarket, Optech 1, (ΗΠΑ/USA-2007) 2.50
3. Qian Li, Astonishing Us With Light, (ΗΠΑ/USA-2007) 4.38
4. David Merenyi & Gergo Nagy, Lean into my Hair, (Ουγγαρία/Hungary-2007) 2.45
5. Nicolas Raddatz, Like Tiny Screens, (Ουρουγουάη/Uruguay-2007) 6.16
6. Peter Issig, S KLASSER TWISTER, (Γερμανία/Germany-2007) 4.11
7. AKATOMBO, Portable Pariah, (Ιαπωνία/Japan-2007) 5.00
8. Γρηγόρης Μαρκάτος/Grigoris Markatos, Εγώ/I, (Ελλάδα/Greece-2007) 1.00
9. Tal Lotan, Maya Has A Gun, (Ισραήλ/Israel-2007) 3.40
10. Tamara Kapp, Raven, (Λουξεμβούργο & Γερμανία/Luxemburg & Germany-2007) 6.15
11. Dario Bardic, Etude, (Ολλανδία/Netherlands-2007) 3.20
12. Marco Roepke, Smile, (Γερμανία/Germany-2006) 3.33
13. Gregel Oirom, Juddha-1970 AC, (Ελβετία/Switzerland-2007) 5.09
14. Antti Savela, The Pianist, (Σουηδία/Sweden-2008) 3.03
15. Lustre, Disappear, (ΗΠΑ/USA-2006) 4.13
16. Anton Hecht, Variations, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 3.00
17. Nikola Mihov & Deyan Parouchev, Human Flux, (Βουλγαρία/Bulgaria-2007) 1.58
18. Θάλεια Ραυτοπούλου/Thalia Raftopoulou, Stou gialou ta votsalakia, (Ελλάδα/Greece-2008) 4.27

Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 70 λεπτά/min


 

Ενότητα: Επικεφαλίδες / Program: Headlines
    
1. Simon Chang, Evaporation, (Ταϊβάν & Τσεχία/Taiwan & Chech Rep.-2007) 12.22
2. David Yun, The Pain with Being Thirsty, (ΗΠΑ/USA-2007) 6.30
3. Donny Correia, Anatomy of Decay, (Βραζιλία/Brazil-2008) 5.18
4. Morteza Akoocheklan, The Gaze, (Ιράν/Iran-2008) 1.40
5. Kevin Logan, Recitation, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 4.29
6. Andreas Zingerle, Wild West Reloaded, (Αυστρία/Austria-2007) 1.15
7. Feargal O'Malley, Violets, (Ιρλανδία/Ireland-2005) 2.51
8. Stephen Eakin, The Sidewalk, (ΗΠΑ/USA-2007) 3.56
9. Kate Walker & Jennifer Beth Guerin, Elsewhere, (ΗΠΑ & Ν.Ζηλανδία/USA & New Zealand-2007) 2.06
10. Tina Willgren, Wood Report, (Σουηδία/Sweden-2006) 1.57
11. Kim Kielhofner, As the world goes by my window with Thurston and Kim, (Καναδάς/Canada-2007) 2.51
12. Ελένη Παπαδάκη-Δάφνη Μήτσιου/Eleni Papadaki-Dafni Mitsiou, Η ξεχασμένη εποχή/The forgotten season, (Ελλάδα/Greece-2008) 1.47
13. Sylvia Winkler & Stephan Koeperl, But The Customers Like It, (Γερμανία/Germany-2006) 2.00
14. Monika Pavlechova, Get A Taste Of Life, (Σλοβακία/Slovakia-2006) 1.48
15. Νικόλαος Πάστρας/Nikolaos Pastras, for j.g. ballard, (Ελλάδα/Greece-2008) 2.46
16. Michael Beauvent, Meditation, (Βέλγιο/Belgium-2007) 3.30
17. Jonas Nilsson, Passing by, (Σουηδία/Sweden-2007) 2.17
18. Andrew Eyman, The End, (Γαλλία & ΗΠΑ/France & USA-2000) 5.00

Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 65 λεπτά/min


Σάββατο/Saturday 5/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.

 

Ενότητα: πειραματικό animation / Program: experimental animation

1. Maria Korporal, A Cat Has Seven Lives, (Ιταλία/Italy-2008) 7.32
2. Κωνσταντίνος Τηλιγάδης/Konstantinos Tiligadis, Tree, (Ελλάδα/Greece-2002) 0.36
3. Bridget Walker, Past Perfect-Present Continuous, (Αυστραλία/Australia-2008) 3.25
4. Jon Monaghan, Jesus, Jesus Christ, (ΗΠΑ/USA-2008) 3.01
5. Batista Joacelio, If I'm scared in the dark, why do my legs turn back to lights which are blinding me, (Βραζιλία/Brazil-2007) 2.00
6. Μυρτώ Σταμπούλου/Myrto Staboulou, Hole, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 3.00
7. Zig Gron, KONFLIKT, (ΗΠΑ/USA-2008) 5.35
8. Gustav Sparr, MC Librarian (Excerpt), (Σουηδία/Sweden-2007) 8.40
9. April Bergvik, The Beauty and the Beast, (Ολλανδία/Netherlands-2006) 1.00
10. Marylaure Decurnex, The Contines Series, (Ελβετία/Switzerland-2008) 1.56
11. Eva Olsson, Taking Control, (Σουηδία/Sweden-2007) 2.28
12. Monochrom, The void's foaming ebb, (Αυστρία/Austria-2007) 4.00
13. Πωλίνα Ζιώγα/Polina Zioga, I dreamt I was a Butterfly, (Ελλάδα/Greece-2007) 3.30
14. Gregg Bierman, Hackensack Motet, (ΗΠΑ/USA-2006) 5.00
15. Ebert Brothers group, Bluescape, (Γερμανία/Germany-2006) 2.54
16. Tina Willgren, 75% Pal Bars Hors, (Σουηδία/Sweden-2005) 1.45
       
Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 56 λεπτά/min


 

Ενότητα: Βιντεοτοπία / Program: Videotopia

1. Sandra Powers, The Bleak, (ΗΠΑ/USA-2007/08) 9.00    
2. Νίκος Γιαβρόπουλος/Nikos Giavropoulos, Lace Maker, (Ελλάδα/Greece-2006) 2.00
3. Ira Eduardovna, The Pool, (Ρωσία & ΗΠΑ/Russia & USA-2005) 1.00  
4. Cindy Rehm, Passage, (ΗΠΑ/USA-2008) 5.15     
5. Lin FangSuo, GNAW, (Κίνα/China-2007) 3.11     
6. Νίκος Σαλαμούρης/Nikos Salamouris, Η Σταύρωση του 21ου αιώνα/The Crucifixion of 21st Century, (Ελλάδα/Greece-2007) 0.58     
7. Michael Fortune, Terminal Communication, (Ιρλανδία/Ireland-2008) 2.53  
8. Anton Hecht, The trolley dance, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 4.00   
9. Χρήστος Σούλαρης/Christos Soularis, Πρόγευμα στη χλόη/The Luncheon on the grass, (Ελλάδα/Greece-2007) 1.33      
10. Werther Germondari, X,Y,Z (three ways of life), (Ιταλία/Italy-2002) 1.30  
11. Andrew Eyman, Streetymades-Paris, (Γαλλία/France-2001) 3.23   
12. Gabriel Desplanque, Gentlemen, (Γαλλία/France-2006) 7.00  
13. Goeun Im, 5days in May, (Ν.Κορέα/South Korea-2007) 3.00   
14. Siro, Handmade, (Ισπανία/Spain-2008) 8.30     
15. Anders Weberg, Undisclosed Beauty, (Σουηδία/Sweden-2008) 3.13  
16. Jadwiga B. Podowska, Vacuum, (Νορβηγία/Norway-2007) 12.00   
17. Aileen Lambert, Mmmmmnnnn…, (Ιρλανδία/Ireland-2006) 0.26   

Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 69 λεπτά/min


Κυριακή/Sunday 6/7/2008

Πλατεία Αμφείας, 9.20 μ.μ. / Amfeia's Square, 9.20 p.m.

 

Ενότητα: Μεσόγειος / Program: Mediterranean

1. Terpini Zhani, The last day, (Αλβανία/Albania-2007) 7.17
2. Berin Tuzlic, I don't know when and I don't know where, (Βοσνία & Ερζεγοβίνη/Bosnia and Herzegovina-2007) 4.00
3. Sonja Vuk, My Way, (Κροατία/Croatia-2006) 1.00
4. Tobias Semmelman, In Four Parts, (Ισπανία/Spain-2008) 5.14
5. Hayriye Koc, The Elevator, (Αίγυπτος/Egypt-2008) 3.30  
6. Gerard Cairaschi, MenSongs, (Γαλλία/France-2008) 9.30  
7. Jonathan Franco, Living Land, (Πορτογαλία/Portugal-2008) 4.13 
8. Ana Clara Poalt Mintz, Abia and Me, (Ισραήλ/Israel-2007) 0.46  
9. Buzzetti Domenico, Death and rebirth of myself, (Ιταλία/Italy-2008) 3.15
10. Εντίτα Μόνσιορ/Edyta Masior, Βουτιές/Jumping, (Ελλάδα/Greece-2006) 2.30 
11. Daniel Rodrigo, Fashion Death, (Ισπανία/Spain-2007) 4.37  
12. Ismail Bahri, Soft Flow, (Γαλλία & Τυνησία/France & Tunisia-2007) 3.20
13. Mohamad Ali, Verting, (Συρία/Syria-2007) 1.37
14. Ανδρέας Σάββα/Andreas Savva, Θεϊκή Πνοή/Divine Blow, (Κύπρος/Cyprus-2003) 1.00    
15. Sinasi Gunes, Batumi, (Τουρκία/Turkey-2008) 3.24
16. Νίκος Ηλιόπουλος/Nikos Iliopoulos, Πείραμα, (Ελλάδα/Greece-2008) 1.43   
           
Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 57 λεπτά/min


 

Ενότητα: Προσωπική ταυτότητα / Program: Personal Identity
 
1. Arielle Falk, Happiness, (ΗΠΑ/USA-2007) 9.20
2. Rajorshi Ghosh, Yes-No, Conflicts, Self, (ΗΠΑ/USA-2007) 1.00
3. Rick Niebe, Private Eye/I, (Ιταλία/Italy-2007) 2.00
4. Roberto Santaguida, Miraslava, (Καναδάς/Canada-2007) 7.25
5. Szilvia Papp, Self-examination, (Ουγγαρία/Hungary-2007) 1.30
6. Richard Jochum, Man/Woman, (ΗΠΑ/USA-2006) 9.32
7. Jonas Nilsson, Just like any other morning, (Σουηδία/Sweden-2007) 1.12
8. Kathryn Mockler & David Poolman, The Reluctant Narrator: Gus, (Καναδάς/Canada-2007) 4.00
9. Sean Aita, Myfaceisnotmyface, (Μ. Βρετανία/UK-2008) 0.44
10. Celine Schroeder, Strike a pose, (Ολλανδία/Netherlands-2008) 1.00
11. Μαρία Σβορώνου/Maria Svoronou, My Reality With No Sound, (Σκωτία/Scottland-2007/08) 3.50
12. Jane Jin Kaisen, Amnesia Ritual for Transborn, (Δανία/Denmark-2006) 4.47
13. Clement Cooper, Sisters, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 10.00
14. Δανάη Μυλωνάκη/Danae Mylonaki, The Wig, (Αγγλία/UK-2008) 3.23
15. Γιώργος Νικόπουλος/Giorgos Nikopoulos, Ο σάπιος μου εαυτός/My rotten self, (Ελλάδα/Greece-2007) 5.05
16. Iris Rosemarie Selke, Narziss, (Γερμανία/Germany-1997) 1.00
    
Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 66 λεπτά/min

Παράλληλο πρόγραμμα: προβολή Β / Parallel program: screening B


Παρασκευή/Friday 4/7/2008

 

Αφιέρωμα: φοιτητικά βίντεο / Program: student videos


Παρουσίαση φοιτητικών βίντεο από το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Κέρκυρα / Student’s videos from the Department of Audio & Visual Arts, Ionian University, Corfu, Greece:
Επιμέλεια παρουσίασης/Curating: Μαριάννα Στραπατσάκη/Marianna Strapatsaki

Παρουσιάζουν έργα τους οι φοιτητές: Βαγγέλης Κιουτούσης, Βασίλης Ψαρράς, Βίκυ Αθανασοπούλου, Γιάννης Βαρούτης, Γιώργος Νικόπουλος, Δημήτρης Αργυρίου, Ειρήνη Μπενέκου, Θάνος Γιουβανούδης, Νικόλας Γρηγορίου, Νίκος Μουστάκας, Χρήστος Μουσάς

Participants: Vaggelis Kioutousis, Vasilis Psarras, Vicky Athanasopoulou, Giannis Varoutis, Giorgos Nikopoulos, Dimitris Argyriou, Irini Benekou, Thanos Giouvanoudis, Nikolas Grigoriou, Nikos Moustakas, Christos Mousas

Διάρκεια / duration: 80 λεπτά/min


Έργα φοιτητών από το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων / Student’s videos from the Fine Art and Art Sciences Department, University of Ioannina, Greece:
 
-Μαριάννα Σκλιάμη/Marianna Skliami, Mysterious Moving, (2008) 1.45
-Μαρία Παπαδήμου/Maria Papadimou, Καίγοντας τη ντροπή/Burning Shame, (2007) 3.47
-Έλλη Μαρδά/Ellie Marda, Απώλειες/Losses, (2008) 0.54
-Γεώργιος Ιτούδης/Georgios Itoudis, Ημερολόγιο, καλοκαίρι 2007/Diary, summer2007, (2007) 1.11
-Δημήτριος Τσαλκάνης-Μαρία Βέντη/Dimitrios Tsalkanis-Maria Venti, ΜΟ, (2008) 1.23
-Μαριάννα Καλτσά/Marianna Kaltsa, Χωρίς τίτλο/Untitled, (2008) 0.33
-Γρηγόρης Μαρκάτος/Grigoris Markatos, Catastrophic loop, (2007) 1.05


Διάρκεια / duration: 11 λεπτά/min

Παρουσίαση έργων animation από το Τμήμα Γραφιστικής, Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών, ΤΕΙ Αθήνας / Faculty of Graphic Arts & Design, Department of Graphic Design, TEI of Athens, Greece:

-Παναγιώτα Τσιμπαλίδη/Panagiota Tsibalidi, A Cat Story, 0.51
-Ελένη Αλεξανδρή/Helen Alexander, Unplugged, 1.22
-Polina Distanova, Light Up Your Future, 1.30
- Περικλής Καλαϊτζόπουλος / Periklis Kalaitzopoulos, Μουσική Δωματίου/Room Music, 3.22
-Ειρήνη Μιρμιρίδη/Irini Mirmiridi, Η θέση/The seat, 1.08
-Νικιτάκη/Nikitaki, Η ιστορία μιας σκέψης/The story of a thought, 1.00
-Φάνης Σκαφίδας/Fanis Skafidas, Keep off the Bubbles, 2.00
- Ελευθερία Βουτίδου & Δήμητρα Ξηράκη / Eleftheria Boutidou & Dimitra Xiraki, Αναγκαστικές προσγειώσεις/Forced landings, 1.45
- Άρης Τσαμάτος /Tsamatos Aris, Hairbound, 3.46
-Λουκία Σταυραΐτη & Βίκυ Βουδούρη/Loukia Stavraiti & Vicky Boudouri, A Worm Discovers Wind Power, 1.35
- Παντελιά Τσιμπουκλή / Pantelia Tsiboukli, Little Poor Sheep, 0.45
- Σοφία Μηλιοπούλου / Sofia Miliopoulou, A Little Bit of Love, 1.54
- Σπύρος Πανταζής / Spiros Pantazis, Strange Birth, 1.56
- Σπύρος Πανταζής / Spiros Pantazis, The Hunt, 1.30

Διάρκεια / duration: 25 λεπτά/min


Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών, Τ.Ε.Ι. Αθήνας / Department of Photography and Audio-Visual Arts, TEI of Athens, Greece:
Άλκηστη Μουτάφη/Alkisti Moutafi, The Story of Dedalus and Icarus, (Ελλάδα/Greece-2008) 2.48

Princeton University, ΗΠΑ/USA:
Sofia Tsirakis, Phoebus and Pallas, (2008) 5.01

Computer Mediated Arts, Victoria University, Αυστραλία/Australia:
Leanne Blanche, Hear no Evil, (2007) 3.38

Bergen National Academy of the Arts, Νορβηγία/Norway:
Cecilie Bjorgas Jordheim, EC-45, (2007) 2.25

Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 130 λεπτά/min

Σάββατο/Saturday 5/7/2008


 

Ειδική προβολή: Into the Pill / Special presentation: Into the Pill       www.intothepill.net

Η διαδικτυακή πλατφόρμα “intothepill.net” παρουσιάζει μια ενότητα βίντεο 16 καλλιτεχνών σε δική της παραγωγή και επιμέλεια, κατόπιν ειδικής πρόσκλησης από το Festival Μηδέν.
Η γνωστή ομάδα λειτουργεί από τις αρχές του 2006 και εκδίδει ηλεκτρονικά τεύχη με έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε προβολές σε μουσεία, φεστιβάλ, γκαλερί καθώς και σε ανεξάρτητους  χώρους. Στον βασικό πυρήνα της ομάδας συμμετέχουν οι Γιάννης Γρηγοριάδης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Λίνα Θεοδώρου, Γιάννης  Ισιδώρου, Βασιλεία Στυλιανίδου.

Invited by Festival Miden, the alternative online platform intothepill.net presents a special screening of selected videos by 16 artists. Production & Curating: intothepill.
The action and the content of intothepill.net are coordinated by a group of Greek artists. The group is active since 2006. Intothepill.net publishes online periodical issues and organizes live screenings, video installations and collaborations with different artists, art spaces, museums and institutions on a regular basis. The core intothepill research team consists of Yiannis Isidorou, Lina Theodorou, Vassiliea Stylianidou, Yiannis Grigoriadis, Katerina Iliopoulou and Daphne Vitali.

1. Σήφης Λυκάκης/Sifis Lykakis, ON DAYS LIKE THESE, (Ελλάδα/Greece), 3.40
2. Κωνσταντίνα Κώτση/Kostantina Kotsi, DRAW AWAY, (Ελλάδα/Greece), 3.13
3. Ιωάννα Μύρκα/Ioanna Myrka, FRUSTRATION, (Ελλάδα/Greece), 1.55
4. Milos Tomic, PARTIZAN, (Σερβία/Serbia), 4.15
5. Dietmar Fleischer, DRANBLEIBEN, (Γερμανία/Germany), 5.17
6. Παναγιώτα Τζαμουράνη/Panayota Tzamourani, GOLDEN CAGE, (Ελλάδα/Greece), 2.00
7. Γιώργος Σαπουντζής/Yorgos Sapountzis, NIGHT LIFE, (Ελλάδα/Greece), 2.40
8. Λία Πέτρου/Lia Petrou, I THOUGHT I WAS AT YOU ME TOWN, (Ελλάδα/Greece), 2.00
9. Γιάννης Θεοδωρόπουλος/Yiannis Theodoropoulos, ΤHE LEOPARD, 2.00
10. Τάσος Λάγγης/Tassos Langis, FROM THE GRAVES OF OUR SLAIN, (Ελλάδα/Greece), 9.00
11. Γιάννης Γρηγοριάδης/Yiannis Grigoriadis, THE BEACH BOY, (Ελλάδα/Greece), 2.22
12. Shifty Tongue, THE FIRE, (Ελλάδα/Greece), 2.00
13. Γιώργος Δρίβας/George Drivas, THE DECISION, (Ελλάδα/Greece), 4.19
14. Γιάννης Ισιδώρου/Yiannis Isidorou, IL CONSIGLIERE, (Ελλάδα/Greece), 6.50
15. Λίνα Θεοδώρου/Lina Theodorou, ADDICTION, (Ελλάδα/Greece), 3.22
16. Κατερίνα Κανά/Katerina Kana, DUST MY ASS, (Ελλάδα/Greece), 5.11

Συνολική διάρκεια ενότητας/ total duration: 60 λεπτά/min


 

Βιντεο-εγκατάσταση / Video Installation: All Together, All Alone

Καλλιτέχνες/artists: David Foggo, Stephanie Imbeau, Stuart Jones, John MacLean

Μ. Βρετανία/UK-2007

Διάρκεια / duration: 60 λεπτά/min


Κυριακή/Sunday 6/7/2008

 

Ενότητα: Περισκόπιο / Program: Periscope

1. Βασιλική Λευκαδίτη/Vasiliki Lefkaditi, Μνήμη/Memory, (Ελλάδα/Greece-2008) 2.00
2. Παναγιώτης Κουλουράς-Μίλεσης Βασίλης/Panayiotis Koulouras-Milesis Basilis, Is what it always was, (Ελλάδα/Greece-2008) 1.15     
3. Παναγιώτης Tέντες/Panagiotis Tendes, Σιωπηρά Σύμβολα/Quiet Symbols, (Ελλάδα/Greece-2008) 4.00
4. Εύα Μιχαλάκη/Eva Michalaki, Kloveniersburgwal, (Ελλάδα & Ολλανδία/ Greece & Netherlands-2007) 3.07
5. Angela Koppers, Revolving Door, (Ολλανδία-Netherlands-2006) 8.14
6. Χριστογιάννης Κουφόπουλος/Christogiannis Koufopoulos, Διαμόρφωση/Diamorfosis, (Ελλάδα/Greece-2007) 7.47
7. Recep Akar, Delirium, (Τουρκία/Turkey-2007) 5.30    
8. Evgenija Wassilew, Worry Dolls, (Γαλλία & Γερμανία/France & Germany-2007) 8.30
9. Mindora, Στοματοκίνηση/Mouth Moves, (Γαλλία/France-2003) 7.17  
10. Bryan Lauch, Scroll Barrow, (ΗΠΑ/USA-2005) 7.03    
11. Wilfried Agricola de Cologne, En[code]ed, (Γερμανία/Germany-2008) 5.30 
12. Babin Florence, Bursting Out of Laughter, (Γαλλία/France-2007) 5.20 
13. Florencia Guerberof, Lineup, (Μ. Βρετανία/UK-2007) 10.00   
14. Γιούλα Παπαδοπούλου/Gioula Papadopoulou, Dramaticul, (Ελλάδα/Greece-2004) 3.45 
15. Ομάδα Σύγχρονου Χορού "Πρόσχημα" (σκηνοθεσία: Γιάννης Ισιδώρου)/Prosxima Dance Company (director: Giannis Isidοrou), Ecstatic segment #1, (Ελλάδα/Greece-2007) 5.00    
16. SJ Ramir, Our Voices Are Mute, (Ν.Ζηλανδία/New Zealand-2008) 4.50  
17. Marta Moreno, Riyaz master project, (Ισπανία & Γαλλία/Spain & France-2007) 4.15
18. Ανδρέας Σιτορέγκο/Andreas Sitorengo, Ξηρά Ψυχή/Dry Soul, (Ελλάδα/Greece-2004) 3.00
19. Etta Safve, North sea: Low tide (Ophelia), (Ολλανδία & Σουηδία/Netherlands & Sweden-2006/07) 5.28 
20. Kristina Stoyanova, Tasogare Doki, part II/Dusktime, part II, (Γερμανία & Βουλγαρία/Germany & Bulgaria-2008) 8.56     
21. Susan McLandau, Going Under: A Passion Play, (ΗΠΑ/USA-2007) 12.00  
22. Ναυσικά Ρήγα/Nafsika Riga, Παιχνίδι 3/Game 3, (Ελλάδα/Greece-2008) 1.47

 Συνολική διάρκεια ενότητας / total duration: 125 λεπτά/min

Παράλληλο πρόγραμμα: διαδραστικά περιβάλλοντα / Parallel program: interactive environments

 

Personal Cinema
The Making of Balkan Wars: The Game

Το τρισδιάστατο online video-game για πολλούς χρήστες, “The Making of Balkan Wars: The Game” χρησιμοποιεί τη γλώσσα των βιντεοπαιχνιδιών με επικές πολεμικές περιπέτειες, για να μιλήσει για τη γεωπολιτική ιστορία των Βαλκανίων. Πρόκειται για το πιο γνωστό πρότζεκτ των Personal Cinema (ξεκίνησε το 2002), όπου συμμετέχουν συνολικά περισσότεροι από 50 καλλιτέχνες από 17 χώρες, κυρίως από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι: Robert Alias Dragot, Beatrijs Albers, Reggy Timmermans, Koen Wastijn-Deschuymer, Irena Paskali, Mάγια Μπόντζου, Mωρίς Γκανής, Μπάμπης Καντηλάπτης, Νικόλας Κοζάκης, Δημήτρης Τζαμουράνης. Την ομάδα Personal Cinema αποτελούν οι: Δάφνη Δραγώνα, Ηλίας Μαρμαράς, Andy Deck, Mάγια Μπόντζου, Δημήτρης Ντοκαντζής, Στέλιος Γιαννουλάκης, Βασίλης Κόκκας, Nικόλας Κοζάκης, Πάνος Παπαδόπουλος, Γιάννης Σκουλιδάς, Αλέξανδρος Σπυρόπουλος, Stewart Ziff. Η παρουσίαση γίνεται μετά από ειδική πρόσκληση του Festival Μηδέν.

The 3D online video game for many users, “The Making of Balkan Wars: The Game” uses the language and codes of epic war video games to criticize the geopolitical history of the Balkan Peninsula. Dated back to 2002, it is the most famous project of “Personal Cinema”. Over 50 artists from 17 countries (mainly from Southern and Eastern Europe) participated to the realization of the game, among them: Robert Alias Dragot, Beatrijs Albers, Reggy Timmermans, Koen Wastijn-Deschuymer, Irena Paskali, Maya Bontzou, Moris Ganis, Mpampis Kantilakis, Nikolas Kozakis, Dimitris Tzamouranis. The members of Personal Cinema are: Daphne Dragona, Ilias Marmaras, Andy Deck, Maya Bontzou, Dimitris Ntokatzis, Stelios Giannoulakis, Vasilis Kokkas, Nikolas Kozakis, Panos Papadopoulos, Giannis Skoulidas, Aleksandros Spiropoulos, Stewart Ziff. The presentation of the project is realized after a special invitation by Festival Miden.
 
www.balkanwars.org


 

Flag Metamorphoses
 
Ομαδικό πρότζεκτ σε εξέλιξη, διαδραστική παρουσίαση 28 βίντεο από διάφορους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, που διαπραγματεύονται τη σημειολογία και την εικονογραφία της σημαίας σαν σύμβολο, σε μια εναλλακτική «εθνική» και «δι-εθνική» κινούμενη εικονογραφία με flash animation.

Ιδέα / Συντονισμός: Myriam Thyes (Γερμανία, 2005-08)

Interactive flash presentation of an ongoing participatory art project - a continuously growing series of animations. Animated by as many artists from across the globe as possible, the flags of all nations in the world are morphed into each other through flash animation. An exploration into the meaning of imagery on flags, aiming to create interrelated associations through questioning, reassessing, fluidizing and re-mixing of diverse national iconography.
Concept: Myriam Thyes (Germany, 2005-08)

Συνολική διάρκεια / total duration: 47 λεπτά/min

www.thyes.com/flag-metamorphoses 

Ειδική παρουσίαση: Αφιέρωμα στον Μάνθο Σαντοριναίο / Special presentation: Manthos Santorineos

Σάββατο 5 Ιουλίου, 7 μ.μ., Αίθουσα συναυλιών Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας 

 

Μάνθος Σαντοριναίος:
Μικρό οδοιπορικό από τον αναλογικό στον ψηφιακό πολιτισμό, μέσα από παρουσιάσεις έργων, κειμένων και προσωπικών σκέψεων

Το Festival Μηδέν προσκαλεί έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν με το βίντεο και τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα.
Ο Μάνθος Σαντοριναίος, παράλληλα με το προσωπικό του εικαστικό έργο, δραστηριοποιήθηκε και σε άλλα πεδία, προωθώντας τις ψηφιακές μορφές τέχνης και την έρευνα για την τέχνη και τις τεχνολογικές εφαρμογές στην Ελλάδα: σκηνοθέτησε πειραματικές εκπομπές τέχνης για την κρατική τηλεόραση, δημιούργησε το Κέντρο για τον Ψηφιακό Πολιτισμό «Φούρνος» και καθιέρωσε το Medi@terra, το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ για την τέχνη και την τεχνολογία, ενώ παράλληλα οργανώνει διάφορα project, όπως το microMuseum, στο διαδίκτυο. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «De la civilisation du papier a la civilisation du numerique» ( Harmattan 08 ). Τα τελευταία χρόνια διδάσκει Βιντεοτέχνη και Πολυμέσα στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και στο ΠΜΣ «Ψηφιακές Μορφές Τέχνης».


Tribute to Manthos Santorineos
Saturday, July 5, 7 p.m, Concert Hall of Municipal  Conservatory

A short voyage from analog to digital culture, through works, texts and personal thoughts

Festival Miden invites one of the most acclaimed Greek artists who incorporated video and digital technologies in their work.
Along to his personal artistic practice, Manthos Santorinaios has also organized several activities and events on new media and digital technology and has contributed to theoretical and practical research for art and media: he has directed experimental art shows for Greek National Television, he founded “Fournos” Centre for Digital Culture and established Medi@terra, the biggest Greek festival for art and technology, while he also co-ordinates several ongoing online projects, like “microMuseum”. He is the author of the book “De la civilisation du papier a la civilisation du numerique” ( Harmattan 08 ). He is an As.Professor in Athens School of Fine Arts and the MA “Digital Arts” (ASFA), teaching Video Art and Multimedia-Hypermedia.

Festival Miden 2008


Καλλιτεχνικός υπεύθυνος: Γιώργος Δημητρακόπουλος / Art Director: Giorgos Dimitrakopoulos
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Γιούλα Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Σταυράκη / Art Curators: Gioula Papadopoulou, Margarita Stavraki